Κορονοϊός: 100.000 νέα κρούσματα και 3.000 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Κατηγορία Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πάνω από 4 254.000 τα κρούσματα και 287.000 οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πέθανε τη Δευτέρα σε νοσοκομείο της πόλης Βαρέζε από επιπλοκές του κορονοϊού ο 19χρονος ποδοσφαιριστής της Αταλάντα, Αντρέα Ρινάλντι. Πηγή: Instagram / Atalanta BC

ν

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ο καιρός είναι ζεστός και οι χώρες η μια μετά την άλλη αρχίζουν να επιστρέφουν στην «κανονικότητα», η πανδημία της ασθένειας Covid-19 δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Εχθές, 11 Μαΐου, είχαμε σχεδόν 100.000 νέα κρούσματα και 3.000 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, κάτι που αναμφίβολα αποτελεί νέο ρεκόρ στην καταγραφή της επιδημίας.

Ωστόσο, δεν έγινε μεγάλος θόρυβος, γιατί αν εξαιρέσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θάνατοι συνέβησαν σε πολλές χώρες έτσι που ενώ ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος, σε κάθε χώρα ήταν μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες.

Έως το πρωί της 12ης Μαΐου τα κρούσματα ήταν 4 254.778 ενώ η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 287.293 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα απλώνονται σε πάνω από 229 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Ο αριθμός των διαγνωσμένων μολύνσεων, ωστόσο, αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.527.109 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.

Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (81.795), όσο και κρουσμάτων (1.385.834). Τουλάχιστον 262.225 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 32.065 θανάτους σε σύνολο 223.065 κρουσμάτων, η Ιταλία με 30.739 θανάτους (219.814 κρούσματα), η Ισπανία 26.744 θανάτους (268.143 κρούσματα) και η Γαλλία 26.643 θανάτους (177.423 κρούσματα).

Σε υψηλή θέση βρίσκεται η Βραζιλία με 496 θανάτους τη μέρα. Συνολικά έχει 11.653 θανάτους και 169.594 κρούσματα.

Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 75 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (57), η Ιταλία (51), το Ηνωμένο Βασίλειο (47) και η Γαλλία (41).

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεπήδησε ο νέος κορονοϊός, έχει επισήμως 82.918 κρούσματα (17 νέα το τελευταίο 24ωρο) και 4.633 θανάτους, χωρίς νέο. Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.144.
ν

Ο 19χρονος ποδοσφαιριστής της Αταλάντα Αντρέα Ρινάλντι. Πηγή: Instagram / Atalanta BC
ν

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο μέσος της Αταλάντα, Αντρέα Ρινάλντι πέθανε σε ηλικία 19 ετών μετά από ανεύρυσμα του εγκεφάλου που υπέστη την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι του στο Κόμο. Ο παίκτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Ο Ρινάλντι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τους γονείς του και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Βαρέζε της βόρειας Ιταλίας έχοντας υποστεί ανεύρυσμα. Οι γιατροί αγωνίστηκαν να σώσουν τη ζωή του εφήβου, αλλά δυστυχώς κηρύχθηκε νεκρός τη Δευτέρα.
ν

ν

ΘΑΝΑΤΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο κορονοϊός συνεχίζει να χτυπάει εφήβους ακόμη και μικρά παιδιά. Όλη η Νέα Υόρκη θρήνησε το θάνατο ενός πεντάχρονου αγοριού την Πέμπτη 7 Μαΐου. Τον θάνατο ανακοίνωσε ο ίδιος ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.
ν

ν

Την Παρασκευή , ο κυβερνήτης αποκάλυψε ότι ο θάνατος του 5χρονου συνδέεται με τον νέο κορονοϊό και με ένα σύνδρομο τα συμπτώματα του οποίου είναι παρόμοια με αυτά του τοξικού σοκ και της νόσου Καβασάκι. Το παιδί αυτό ήταν το πρώτο γνωστό θύμα της σπάνιας ασθένειας στη Νέα Υόρκη.

Άλλα 73 παιδιά αρρώστησαν με το ίδιο μυστηριώδες σύνδρομο, από τα οποία στη συνέχεια πέθαναν δύο ακόμη.

Αυτό καταρρίπτει το μύθο ότι τα παιδιά είναι απρόσβλητα από τον νέο κορονοϊό. Δεκάδες παιδιά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη έχουν νοσηλευτεί ή νοσηλεύονται σε φλεγμονώδη κατάσταση που συνδέεται με την Covid-19.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, Βρετανοί γιατροί περιγράφουν οκτώ περιπτώσεις στο Λονδίνοπου θα μπορούσαν να αποτελεούν «ένα νέο φαινόμενο» που επηρεάζει παιδιά ασυμπτωματικά στον κοροναϊκό «τα οποία εκδηλώνουν ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο».

Όπως ανέφερε ο Άντριου Κουόμο στους δημοσιογράφους, οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη σχέση μεταξύ της νόσου Covid-19 και την νόσου Καβασάκι θα αποτελούσε μια ανησυχητική εξέλιξη.
ν

ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΧΑΝ

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η διαβόητη πόλη Ουχάν (Wuhan) της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, ανέφερε νέα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη επίσημα τεκμηριωμένη επανεμφάνιση του ιού στην πόλη μέσα σε ένα μήνα.

Να σημειωθεί ότι στα περίχωρα της πόλης βρίσκεται το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια επεξεργασίας ιών στον κόσμο, απ’ όπου πιστεύεται ότι διέφυγε ο κορονοϊός.

Στη πόλη αυτή καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος τον περασμένο Δεκέμβριο. Από τις 3 Απριλίου δεν είχε παρουσιαστεί άλλο κρούσμα, οπότε και χαλάρωσαν τα μέτρα και άνοιξαν τα σχολεία.
ν

Νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 αρχίζουν σταδιακά να εμφανίζονται σε ολόκληρη την Κίνα. Image: Kevin Frayer. Πηγή: Supplied
ν

Το πρώτο από τα νέα κρούσματα στην Ουχάν ήταν ασυμπτωματικό, σύμφωνα με την υγειονομική επιτροπή της επαρχίας Hubei, και αφορούσε έναν 89χρονο άνδρα. Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε και η σύζυγός του, επίσης χωρίς συμπτώματα.

Στο συγκρότημα κατοικιών του ζευγαριού εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα από τα οποία τα 5 ήταν ασυμπτωματικά, δηλαδή χωρίς τα άτομα να έχουν αρρωστήσει ή να έχουν πυρετό.

Νέα κρούσματα αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Σουλάν της επαρχίας Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, με αποτέλεσμα οι αρχές της επαρχίας να αυξήσουν το επίπεδο κινδύνου από μεσαίο σε υψηλό. Μόλις στις 7 Μαΐου είχε αυξήσει το επίπεδο από χαμηλό σε μεσαίο, καθώς μια γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.

Στις 9 Μαΐου εντοπίστηκαν 9 νέα κρούσματα, καθώς βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό όλα τα μέλη της οικογένειάς της, καθώς και άτομα που ήρθαν σε επαφή με αυτήν ή μέλη της οικογένειας.

Οι νέες περιπτώσεις αύξησαν τον συνολικό αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου.
ν

 


Translate this post