Μητσοτάκης: Κατάργηση των απαγορεύσεων από 4 Μαΐου

Κατηγορία Ελλάδα, Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Την κατάργηση της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων με τη γραπτή άδεια και τα γραπτά μηνύματα από τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος τα έγγραφα βεβαίωσης μετακίνησης και το SMS. Το πλαίσιο της επόμενης μέρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Πηγή: Euronews

ν

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων με τη γραπτή άδεια και τα γραπτά μηνύματα από τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας όμως ότι παραμένει σε ισχύ για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο περιορισμός στην κυκλοφορία εκτός νομού κατοικίας.

Όπως είπε, η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και τη θάλασσα, όμως οι οργανωμένες παραλίες παραμένουν κλειστές. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, από τις 4 Μαΐου «θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού».

Όπως εξήγησε το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει στις 11 Μαΐου, εξαιρουμένων των εμπορικών κέντρων που θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους την 1η Ιουνίου.

Σε όλα τα καταστήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Όσον αφορά στις εκκλησίες, οι ιεροί ναοί ανοίγουν από 4 Μαΐου για ατομική λατρεία και από τις 17 Μαΐου «οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Ως προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα ξαναμπούν στις αίθουσες στις 11 Μαΐου και μια εβδομάδα μετά οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου, ενώ δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Όπως είπε, «ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Για την εστίαση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δραστηριότητά της ξεκινά από την 1η Ιουνίου υπό προϋποθέσεις, όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Την ίδια ημερομηνία θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Επίσης, εντός του Ιουνίου «θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα», όμως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές».

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, η επόμενη φάση θα ξετυλίγεται ανά εβδομάδα με αξιολόγηση ανά 24ωρο από ένα Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.
ν

ΑΡΧΙΖΕΙ Η «ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ»

Ουσιαστικά η άρση των απαγορεύσεων αφενός υιοθετεί το δόγμα Σόιμπλε «η ανθρώπινη ζωή είναι υποδεέστερη της οικονομικής ανάπτυξης», αφετέρου το δόγμα της «ανοσίας της αγέλης» που αρχικά η κυβέρνηση είχε απορρίψει.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να μολύνονται και να πεθαίνουν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Αλλά αυτό θα γίνεται πλέον αποδεκτό από όλους, γιατί θα πεθαίνουν για χάρη της οικονομικής άνεσης και ευμάρειας των υπολοίπων.

Και στους πολέμους πεθαίνουν άνθρωποι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει ούτε τους στρατιώτες από το να συνεχίσουν να πολεμούν ούτε ανακόπτει τη συνέχιση του πολέμου.

Στόχος είναι να εκτεθούμε όλοι στην Covid-19 και να αποκτήσουμε ανοσία. Φυσικά και θα πεθαίνουν κάποιοι. Αρκεί να είναι, όμως, μέσα στα όρια της στατιστικής πρόβλεψης, όπως π.χ. οι θάνατοι από γρίπη, και ο θάνατός τους να μην μας αναγκάσει να πάρουμε ξανά περιοριστικά μέτρα που θα εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Δηλαδή 10 θάνατοι την ημέρα περνούν απαρατήρητοι. Από έναν έως τρεις θα χρεώνονται στον κορονοϊό, οι υπόλοιποι θα αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Δέκα θάνατοι κρύβονται μια χαρά ανάμεσα στους περίπου 330 θανάτους που συμβαίνουν καθημερινά από άλλες ασθένειες, δυστυχήματα ή φυσικές αιτίες.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θύματα θα υπάρχουν «μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μια αποτελεσματική θεραπεία».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «κάποιοι δεν μπορεί παρά να νοσήσουν. Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται».

Αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον θα έχει προκλήσεις και ότι καραδοκεί μια κρίση βαθιά και παγκόσμια, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για λεπτομέρειες σε ομιλία του στη Βουλή. Κάλεσε όμως πολίτες και πολιτεία «να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό.

Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή.

«Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ’ όλα, μένουμε ασφαλείς», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ν

 


Translate this post