Κορονοϊός: Οι θάνατοι στην πραγματικότητα είναι 60% περισσότεροι

Κατηγορία Κορονοϊός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι θάνατοι από κορονοϊό παγκοσμίως είναι κατά 60% περισσότεροι από όσους ανακοινώνονται από τα κράτη.

Οι πραγματικοί νεκροί από τον κορονοϊό είναι πάνω από 340.000 και όχι 200.000 όπως έχουν δηλώσει τα κράτη. Image credit: Pixabay20

ν

ΑΡΚΕΙ να έχεις κοινό νου για να αντιληφθείς ότι οι θάνατοι από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 είναι περισσότεροι από αυτούς που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία των διαφόρων κρατών.

Πρόσφατα η Κίνα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τους θανάτους στο επίκεντρο της πανδημίας, την πόλη Ουχάν, αυξάνοντας κατά 50% τις αρχικές αναφορές θνησιμότητας.

Άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, δεν καταγράφουν ως θύματα του κορονοϊού όσους πολίτες πεθαίνουν από Covid-19 εκτός νοσοκομείων, στα σπίτια τους ή σε οίκους ευγηρίας.

Εκτός από όσους δεν πεθαίνουν στα νοσοκομεία, δεν καταγράφονται οι ξένοι εργάτες, οι αλλοδαποί, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άστεγοι, μειονότητες όπως οι τσιγγάνοι και γενικά όσοι ζουν εκτός συστήματος στις διάφορες χώρες.

Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, οι Financial Times βρήκαν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές παγκοσμίως.

Ανάλογη ανάλυση είχε κάνει πρόσφατα και το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Οι Financial Times συνέκριναν τους αυξημένους συνολικούς θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας σε 14 χώρες, με τους θανάτους που δήλωναν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι χώρες αυτές πριν από την πανδημία.

Οι FT βρήκαν ότι στις 14 αυτές χώρες υπήρχαν 122.000 περισσότεροι θάνατοι εφέτος από όσους είχαν καταγραφεί την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου των προηγούμενων ετών 2015-2019, ενώ οι χώρες είχαν δηλώσει συνολικά μόνο 77.000 θανάτους από Covid-19.

Έχουμε δηλαδή μια διαφορά 45.000 επιπλέον θανάτων από το φυσιολογικό, που ενώ συνέβησαν, δεν καταγράφηκαν ότι συνέβησαν εξαιτίας του κορονοϊού.

Με άλλα λόγια, οι πραγματικοί θάνατοι παγκοσμίως είναι κατά 60% και πλέον περισσότεροι από όσους έχουν δηλωθεί.

Καθώς οι θάνατοι που έχουν δηλωθεί έως τώρα προσεγγίζουν τις 210.000, οι πραγματικοί θάνατοι είναι πάνω από 340.000.

Παρόμοια, ενώ οι δηλωθείσες μολύνσεις είναι 3.000.000, οι πραγματικές μολύνσεις παγκοσμίως είναι, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεκαπλάσιες και ξεπερνούν τα 30.000.000.
ν

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όμως οι θάνατοι ανά 24ωρο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στις 26 Απριλίου ήταν 2.494. Οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα ξεπερνούν τους 56.000. Image: AFP / John Moore. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στη διάρκεια της πανδημίας οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά 60% στο Βέλγιο, κατά 51% στην Ισπανία, κατά 42% στην Ολλανδία και κατά 34% στη Γαλλία.

Στη Λομβαρδία της Ιταλίας τα στατιστικά συνολικών θανάτων περιλαμβάνουν περισσότερους από 13.000 έξτρα θανάτους από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι επίσημοι νοσοκομειακοί θάνατοι από κορονοϊό στην ίδια περιοχή είναι 4.348 – μια αύξηση περίπου 155%.

Στο Μπέργκαμο η υπερβάλλουσα θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως φθάνοντας το 464% πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ στη Νέα Υόρκη είναι 200% και στη Μαδρίτη 161%.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Ισημερινού αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Απριλίου, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν ‒ μια αύξηση κατά 350%.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.

Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).
ν

Στον Ισημερινό (Εκουαδόρ) τα πτώματα μένουν άθαφτα για ημέρες, καθώς η χώρα αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον αριθμό των θυμάτων που αφήνει πίσω του ο κορονοϊός. Image: NPR / Marcos Pin Mendez. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπερβάλλουσα (σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορονοϊό, παρά απλώς με τις παρενέργειες του lockdown.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι οι ημερήσιοι επίσημοι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία «είναι υπερβολικά χαμηλοί», επειδή λαμβάνουν υπόψη μόνο τους θανάτους εντός νοσοκομείου.

«Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση που έχουμε δει στους θανάτους που δεν αναφέρουν την Covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου και οι οποίοι έχει κανείς την αίσθηση ότι αναπόφευκτα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την επιδημία», ανέφερε.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ντέιβιντ Λέον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.
ν

 


Translate this post