Πόσο επιζεί ο κοροναϊός σε μάσκες και χαρτονομίσματα

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΕΡΕΥΝΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η νέα έρευνα διαπίστωσε πως ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει πάνω σε διάφορες επιφάνειες ή αντικείμενα για ώρες ή και ημέρες.

ν

O ΝΕΟΣ κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 μπορεί να επιζήσει πάνω στις μάσκες μέχρι και για μια εβδομάδα και σε χαρτονομίσματα για ημέρες, σύμφωνα με έρευνα.

Αν και κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές χρονικό διάστημα ζωής του κοροναϊού, το ενθαρρυντικό είναι πως όντως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, την χλωρίνη ή το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, επισημαίνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα διαπίστωσε πως ο κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες από πλαστικό και ανοξείδωτο ατσάλι έως και τέσσερις ημέρες, και στην εξωτερική πλευρά από τις προστατευτικές χειρουργικές μάσκες για μια εβδομάδα.

«Ο SARS-CoV-2 μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα ευάλωτος σε βασικές μεθόδους απολύμανσης», σημειώνουν οι Leo Poon Litman και Malik Peiris, επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Γενικά μιλώντας, ο SARS-CoV-2 συμπεριφέρεται όπως και οι άλλοι κοροναϊοί. Μελέτες δείχνουν ότι οι κοροναϊοί (συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας Covid-19) μπορεί να παραμείνουν σε επιφάνειες από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες.
ν

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Οι ερευνητές μελέτησαν για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ο ιός να επιζήσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες, σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε εκτυπωμένο χαρτί και χαρτομάντιλα έζησε λιγότερο από τρεις ώρες, ενώ πάνω στο επεξεργασμένο ξύλο και τα υφάσματα, εξαφανίστηκε την δεύτερη ημέρα.

Σε γυαλί και χαρτονομίσματα, ο ιός ανιχνεύθηκε και την δεύτερη ημέρα αλλά είχε εξαφανιστεί μέχρι την τέταρτη.

Σε ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό επέζησε μεταξύ τεσσάρων και επτά ημερών.  

Φαίνεται ότι το ανώτατο όριο ζωής του SARS-CoV-2 μπορεί να φτάσει τις 14 ημέρες.

Το ενθαρρυντικό είναι πως εξολοθρεύεται από τα οικιακά απολυμαντικά, την χλωρίνη και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Το εντυπωσιακό είναι, σχολίασαν οι ερευνητές, πως εξακολούθησε να υπάρχει ανιχνεύσιμο επίπεδο μόλυνσης στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μετά από επτά ημέρες.

«Γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό, αν φορά κάποιος μάσκα να μην αγγίζει το εξωτερικό της», λέει ο Malik Peiris. «Επειδή μπορεί να μολύνει τα χέρια του και αν αγγίξει τα μάτια του, να μεταφέρει τον ιό σε αυτά».

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως τα αποτελέσματα «δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως την πιθανότητα μετάδοση του ιού από την συνήθη επαφή», καθώς η παρουσία του ιού στην έρευνα ανιχνευόταν μέσω εργαστηριακών εργαλείων, όχι δακτύλων και χεριών όπως συμβαίνει στην καθημερινή ζωή.

Η έρευνα διαπίστωσε ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού στην εξωτερική επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας μέχρι και μετά από επτά ημέρες.

Τα πρόσφατα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αναδεικνύουν εκ νέου την συζήτηση σχετικά με την δημόσια υγεία, την προσωπική υγιεινή, αλλά και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι όταν φέρνουν στο σπίτι τα ψώνια τους.

«Το πιο σημαντικό είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας», επισημαίνει ο Leo Poon Litman, από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Είναι πιθανό οι συσκευασίες τροφίμων να φέρουν επαρκή ποσότητα ενεργού ιού ώστε να προκαλέσουν μόλυνση;

Κανείς δεν γνωρίζει σε αυτή τη φάση της έρευνας.

«Αν θέλετε να προστατευτείτε απλώς τηρείστε τους κανόνες υγιεινής, πλένετε συχνά τα χέρια σας και προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπο, το στόμα ή την μύτη σας πριν τα καθαρίσετε», τονίζει ο Litman, προσθέτοντας πως ανά περίπτωση, κάποιοι θα μπορούσαν να αφήσουν τα μη αναλώσιμα πράγματα μέσα στις τσάντες στην κουζίνα για μια ημέρα, πριν τα ακουμπήσουν.

«Αυτό θα μείωνε αρκετά την συγκέντρωση του ιού. Αλλά το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πλένετε τα χέρια σας», καταλήγει.
ν

Can you get coronavirus from handling money? | Click On Detroit | Local 4 | WDIV
ν

ν

 


Translate this post