Κινητές βόμβες οι ασθενείς με κοροναϊό στην Ελλάδα

Κατηγορία Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στην Ελλάδα, οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα αφήνονται ελεύθεροι, γινόμενοι έτσι οχήματα για τη μετάδοση της νόσου.

Κανένας έλεγχος ή εξέταση δεν γίνεται σε όσους Έλληνες επιστρέφουν από μολυσμένες περιοχές. Οι υγειονομικές αρχές τους δίνουν απλώς μια μάσκα και τους λένε να πάνε σπίτια τους! Image: Supplied

ν

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ το Σάββατο 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Από αυτά, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας.

Την Κυριακή εκδηλώθηκαν 7 νέα κρούσματα σε Ηλεία, Αχαΐα και Αττική.

Το σύνολο των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό, ανέρχεται πλέον σε 73. Όλοι τους είναι ελληνικής καταγωγής. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους).

Τα νέα κρούσματα είναι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι πρόχειροι και έτσι δεν είχε αποτυπωθεί η μόλυνση τους στην πρώτη εξέταση.

Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όσον αφορά τους υπόλοιπους ασθενείς, 22 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, από τους οποίους 9 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ 50 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Το “παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους” είναι θεωρητικό. Στην πράξη, αν και έχουν μολυνθεί από τον ιό, αυτά τα 50 άτομα είναι ελεύθερα να βλέπουν όποιον θέλουν, να πηγαίνουν όπου θέλουν, αποτελώντας έτσι κινητές βόμβες για τη δημόσια υγεία, καθώς όπου πάνε μεταδίδουν τον κοροναϊό.

Και ενώ τα μεγαλύτερα ιατρικά μυαλά στον κόσμο αγωνίζονται να καταλάβουν πώς εξαπλώθηκε ο κοροναϊός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, η πρωταρχική αιτία της μετάδοσης είναι η βλακεία.
ν

Η απολύμανση είναι καλή, αλλά δεν επαρκεί, όταν αυτοί που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό κυκλοφορούν ελεύθεροι. Image: Supplied
ν

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε έξαρση των κρουσμάτων, ανάλογη με αυτήν της Ιταλίας, καθώς το σύστημα της υγείας που έχουμε, αποδεκατισμένο εξαιτίας της δεκαετούς λιτότητας, είναι τελείως ανήμπορο στην αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Ήδη είχαμε απότομη αύξηση των κρουσμάτων από 10 σε 31 μέσα σε μια μέρα.

Ο κίνδυνος που διατρέχουμε προέρχεται από:

α) Την έλλειψη κατάλληλων μηχανημάτων διάγνωσης της νόσου.

β) Την απουσία κατάλληλων χώρων όπου θα απομονώνονται οι ασθενείς.

γ) Εκτός από τους ασθενείς που κυκλοφορούν ελεύθεροι, υπάρχουν και άλλοι με συμπτώματα του κοροναϊού που δεν εμφανίζονται, επειδή φοβούνται το κοινωνικό στίγμα.
ν

ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ

Στην γειτονική Ιταλία, οι νεκροί έφτασαν τους 366, από 233 που ήταν χθες Σάββατο, με 133 ασθενείς να πεθαίνουν μέσα σε μια μέρα!

Η Λομβαρδία, που πλήττεται περισσότερο, έχει 257 θανάτους και από σήμερα έχει τεθεί σε καραντίνα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε στις 7.375 από 5.883 που ήταν χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε εθνικό επίπεδο που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές.

Πρόκειται για πανδημία. Ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει έως τώρα (βράδυ Κυριακής) 103 χώρες, έχοντας 107.900 κρούσματα, 3.658 θανάτους αλλά και 60.693 θεραπευθέντες.

Εκτός της Κίνας, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι:

Ιταλία: 7.375 κρούσματα – 366 θάνατοι

Ιράν: 6.566 κρούσματα – 194 θάνατοι

Νότια Κορέα: 7.314 κρούσματα – 50 θάνατοι

ΗΠΑ: 490 κρούσματα – 19 θάνατοι

Γαλλία: 1.126 κρούσματα – 19 θάνατοι

Ισπανία: 613 κρούσματα – 17 θάνατοι
ν

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός του Μιλάνου έχει πάψει να λειτουργεί, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες ετοιμάζονται να απομονώσουν την Λομβαρδία για να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοση του εξαιρετικά μολυσματικού κοροναϊού. 7 Μαρτίου 2020. Image: Reuters / Alex Fraser. Πηγή: Supplied
ν

Στο μεταξύ, το θρίλερ με το κρουαζιερόπλοιο Grand Princess συνεχίζεται, καθώς οι αρχές της Καλιφόρνιας απαγόρευσαν την Πέμπτη την επιστροφή του στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο.

Εικοσιένα μέλη του πληρώματος και επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Πρόκειται για 19 μέλη του πληρώματος και για δύο επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο μεταφέρει περισσότερους από 3.500 επιβάτες. Το πλοίο θα ελλιμενισθεί εντός του Σαββατοκύριακου στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, όπου όλοι οι επιβαίνοντες θα εξεταστούν εκεί για τον κοροναϊό και οι νοσούντες θα τεθούν σε καραντίνα.

Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το Diamond Princess, είχε 696 κρούσματα και 7 θανάτους.
ν

At least 234 people have been diagnosed with coronavirus in US, according to CDC | ABC News
ν

ν

ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟ;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα παιδιά είναι εξίσου πιθανό να μολυνθούν από τον κοροναϊό, όπως και οι ενήλικες.

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι τα παιδιά είχαν ένα είδος ανοσίας απέναντι στον κοροναϊό, τώρα όμως εμφανίστηκε ένας νέος κίνδυνος: τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν και επειδή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους.

Οι αρχές είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι υπήρχαν ελάχιστα παιδιά μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά δεν ήταν σαφές εάν αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι τα συμπτώματά τους ήταν ήπια ή εάν τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στην ασθένεια.

Τώρα μια νέα μελέτη για τις λοιμώξεις στην κινεζική επαρχία Σεντζέν βρήκε ότι τα παιδιά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης όπως και ο γενικός πληθυσμός, αν και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά με ήπια συμπτώματα θα μπορούσαν να γίνουν φορείς μετάδοσης του ιού.

Για το λόγο αυτόν, τα παιδιά πρέπει μην επισκέπτονται ηλικιωμένους συγγενείς, νοσοκομεία ή κλινικές, καθώς και εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, όπως τα ΚΑΠΗ ή τα γηροκομεία.
ν

Μέλος του ιατρικού προσωπικού του Ιράκ παίρνει τη θερμοκρασία ενός παιδιού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Νατζάφ στις 21 Φεβρουαρίου, μετά την επιστροφή εκδρομέων από το Ιράν. Παρά τα αλλεπάλληλα κρούσμστα, η Ελλάδα δεν έχει τα κατάλληλα μηχανήματα για έναν τόσο στοιχειώδη έλεγχο. Image: AFP / Haidar Hamdani. Πηγή: Supplied
ν

Ο Peter Collignon, καθηγητής μικροβιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, αναφερόμενος στη μόλυνση των παιδιών, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να μάθουμε με βεβαιότητα την ευαισθησία των παιδιών μέχρι να είναι έτοιμο ένα τεστ αντισωμάτων που να δείχνει με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι έχουν ασυμπτωματικές μολύνσεις.

Ένα τέτοιο τεστ ενδέχεται να είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες.

«Πιθανώς αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα παιδιά παρουσιάζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Με τη γρίπη των χοίρων το 2009, πολλά παιδιά, όταν έγιναν διαθέσιμες οι εξετάσεις αίματος, βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί, αλλά είχαν μηδενικά ή ελάχιστα συμπτώματα.

»Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά ήταν τότε ένα όχημα για τη διάδοση της νόσου».
ν

 


Translate this post