ΒΟΜΒΑ: Δεν υπάρχει ένας, αλλά δύο τύποι του κοροναϊού SARS-CoV-2!

Κατηγορία NEWS, Κορονοϊός

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Υπάρχουν δύο τύποι κοροναϊού, υποστηρίζει μια νέα έρευνα! Στη διπλή φύση του νέου κοροναϊού οφείλεται η ταχεία διάδοσή του.

Ο κοροναϊός έχει εξελιχθεί σε δύο στελέχη που μπορεί να «συνυπάρχουν» σε έναν ασθενή, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα. Image: Supplied

ν

«ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ». Έτσι αποκαλεί η νέα μελέτη ερευνητών στην Κίνα το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 μπορεί να χωριστεί σε δύο στελέχη σε έναν ασθενή, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την θεραπεία του.

Στην τρομακτική αυτή διαπίστωση, που δημοσιεύθηκε στο National Science Review, κατέληξαν ερευνητές από την Κίνα, που ισχυρίζονται ότι μετά την είσοδο του ιού στο  ανθρώπινο σώμα, το αρχικό στέλεχος δημιουργεί έναν δεύτερο τύπο, έτσι που τελικά κυκλοφορούν τώρα δύο κοροναϊοί ‒ ο “S” και ο “L”.

Αντικείμενο της μελέτης υπήρξε ένας 44χρονος ασθενής από την Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας, στον οργανισμό του οποίου βρέθηκαν δύο παραπλήσιοι κοροναϊοί, καθώς και 100 άλλοι ασθενείς από την πόλη Ουχάν της Κίνας. Εκτός αυτών εξετάστηκε και μια 63χρονη γυναίκα από το Σικάγο που επισκέφθηκε το επίκεντρο της επιδημίας. Συνολικά εξετάστηκαν 103 ασθενείς.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν μολυνθεί από τουλάχιστον δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (όπως είναι το επίσημο όνομα του νέου κοροναϊού)».

Η έρευνα έδειξε ότι ο “S” είναι ο αρχαιότερος τύπος του κοροναϊού, ο οποίος συγγενεύει με ιούς όπως ο TG13. Ο “L” είναι ο νεώτερος τύπος και είναι ο πλέον διαδεδομένος στην πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ενώ είναι λιγότερο διαδεδομένος στην υπόλοιπη Κίνα.

Με άλλα λόγια, το πιο επιθετικό στέλεχος “L” εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών στην Ουχάν, ενώ το ηπιότερο “S”, που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.

Το στέλεχος “L” βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στην κινεζική μεγαλούπολη, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το στέλεχος “S”. 
ν

Ένας γιατρός εξετάζει την αξονική τομογραφία ενός ασθενούς σε ένα προσωρινό νοσοκομείο που έχει συσταθεί για τον Covid-19 στην Ουχάν. Image: AFP / STR. Πηγή: Supplied
ν

Έτσι, ενώ στην αρχή διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει ο επιθετικός τύπος τελικά δεν μεταδόθηκε περισσότερο, εν αντιθέσει με τον τύπο που είναι λιγότερο παθογόνος. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα επισημαίνουν ότι η ανάλυσή τους αφορά ένα περιορισμένο εύρος στοιχείων και ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη περισσότερων δεδομένων για να κατανοηθεί επαρκέστερα η εξέλιξη του ιού.

Παρ’ όλα αυτά, άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την έρευνα «πρόχειρη» και «λανθασμένη».

Για παράδειγμα, ο δρ Όσκαρ Μακλήν (Oscar Maclean) από το Κέντρο Ελέγχου Ιών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, βρίσκει τα συμπεράσματα «υπερβολικά», αποτέλεσμα παρανόησης.

Πιθανόν να έχει δίκιο, πιθανόν η κρίση του να οφείλεται σε επαγγελματικό φθόνο. Η ουσία είναι ότι κανείς από τους ειδικούς επιστήμονες δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι ο νέος κοροναϊός. Όπως λένε, χρειάζονται ένα με δύο χρόνια για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του, να συγκεντρώσουν στοιχεία και να τον τιθασεύσουν. Έως τότε θα αποτελεί μείζονα απειλή για την ανθρωπότητα. Ας ευχηθούμε να μην θρηνήσουμε εκατομμύρια νεκρών, όπως εκτιμούν ορισμένοι.
ν

15 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΕΚΡΟΙ KAI
ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,4 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (Australian National University) εξέτασαν επτά σενάρια σχετικά με το πώς η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ζωή καθώς και τα αποθέματα πλούτου στον κόσμο.

Στο πιο αισιόδοξο από τα επτά σενάρια, οι ερευνητές του ANU εκτιμούν ότι ο κοροναϊός θα ζημιώσει το ΑΕΠ των χωρών κατά 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός των θανάτων ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια.

Ήδη τα χρηματιστήρια πέφτουν (ο δείκτης S&P 500 έπεσε αυτή την εβδομάδα κατά 3%), ενώ οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποστεί από την αρχή της κρίσης ζημιές ύψους 113 δισ. δολαρίων. Εταιρείες όπως η Southwest Airlines, η United Airlines, η JetBlue και η Lufthansa άρχισαν να καταργούν γραμμές σε δημοφιλείς προορισμούς. Μάλιστα η βρετανική αεροπορική εταιρεία Flybe ανακοίνωσε πως για την οικονομική της κατάρρευση ευθύνεται και η παγκόσμια επιδημία κοροναϊού.

Κανείς δεν γνωρίζει πώς μπορεί να αναχαιτιστεί η επιδημία, η οποία έχει πλήξει έως τώρα 97 χώρες, προκαλώντας πάνω από 100.000 μολύνσεις και σχεδόν 3.500 θανάτους.
ν


ν

Top coronavirus Google searches reveal Australia’s anxieties | news.com.au
ν

ν

 


Translate this post