Χαφτάρ και Σάρατζ στη Μόσχα για συνομιλίες – Η ελληνική υποχώρηση (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Οι δύο ισχυροί άνδρες της Λιβύης, Χαφτάρ και Σάρατζ, υπογράφουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Η Ελλάδα περιορίζεται στα 6 ναυτικά μίλια και αφήνει όλη την ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων να την εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ (δεύτερος από αριστερά) με τον πρόεδρο της Βουλής στην Ανατολική Λιβύη Ακίλα Σάλεχ Ισά και ο Φαγιέζ αλ-Σάρατζ (άκρη δεξιά) στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι στις ειρηνευτικές συνομιλίες στις 29 Μαΐου 2018. Image: Reuters / Etienne Laurent. Πηγή: Supplied

ν

ΤΑ ΔΥΟ βασικά πολιτικά πρόσωπα της Λιβύης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) Φαγιέζ αλ Σάρατζ και ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ, βρίσκονται στη Μόσχα, προσκεκλημένοι των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας, για συνομιλίες με σκοπό την κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας, που ανακοινώθηκε ύστερα από σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, οι επαφές μεταξύ των Λίβυων ηγετών θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Μόσχα», ανέφερε ανώτερη διπλωματική πηγή. «Στις επαφές αναμένεται να συμμετάσχουν ο Σάρατζ, ο Χαφτάρ και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της Λιβύης».

Όπως είναι γνωστό, στις 12 Ιανουαρίου, τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των συγκρουόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Η Μόσχα θα φιλοξενήσει επίσης συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τους Τούρκους ομολόγους τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Χουλουσί Ακάρ. Τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η διευθέτηση στη Λιβύη, η συνεργασία στη Συρία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, στόχος των συζητήσεων είναι η «διχοτόμηση» της Λιβύης, με την Τουρκία να ελέγχει τις εργασίες στη Δυτική Λιβύη και τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της χώρας μέσω του στρατού του Χαφτάρ.

Τα λιμάνια τίθενται υπό διεθνή εποπτεία, κάτι που «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβυή προς την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ζημιώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Λιβύης-Τουρκίας με βάση το οποίο αρπάζουν και οι δύο χώρες μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
ν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει την Κυριακή την Άνγκελα Μέρκελ. Image: Supplied

ν

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Γερμανία, για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη με θέμα τη Λιβύη, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, ο Ερντογάν θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το δίκτυο TRT.

Η καγκελαρία, με πρωτοβουλία της οποίας οργανώνεται η συνάντηση για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Λιβύη, επιβεβαίωσε ότι η ημερομηνία της συνάντησης θα είναι η 19η Ιανουαρίου.

Εκτός του σχεδίου ειρήνευσης, ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο να στηρίξει έστω και σιωπηλά τη θαλάσσια συμφωνία αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που υπέγραψαν Άγκυρα-Τρίπολη στις 28 Νοεμβρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη.

Θεωρείται δεδομένο ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει με τον φίλο και εταίρο της σε βάρος της Ελλάδας.
ν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Δυστυχώς η Ελλάδα δέχεται τον έναν αιφνιδιασμό μετά τον άλλο, καθώς είναι σαφές πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, που μέχρι τώρα δεν μπορούν να προβλέψουν τα ελληνικά επιτελεία.

Από εκεί που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει ένα συμφέρον προς αυτήν διπλωματικό κλίμα, βρέθηκε ξανά με την «πλάτη στον τοίχο» καθώς Ρωσία, Ιταλία και Γερμανία ανάγκασαν τον Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει το 96% της Λιβύης να σταματήσει τις επιθετικές του ενέργειες λίγο πριν την οριστική κατάρρευση του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Τρίπολης.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι σε δύο μέρες, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία εντός της οποίας η Ελλάδα έπρεπε να ανακηρύξει την δική της ΑΟΖ και να καταθέσει τους χάρτες στη σχετική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Όπως όλα δείχνουν, η ημερομηνία θα περάσει άπρακτη και η Ελλάδα θα βρεθεί αυτή τη φορά στριμωγμένη με την πλάτη στον τοίχο, δίχως καμία ελπίδα επιτυχούς αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα βρεθεί περιορισμένη στα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της, παραιτούμενη από την ΑΟΖ που φτάνει στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία σε δύο ημέρες θα έχει το δικαίωμα να κάνει γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, ένα δικαίωμα που της το έδωσε στο πιάτο η Ελλάδα, παραιτούμενη –από δειλία και φόβο– των δικαιωμάτων της!
ν

Libyan forces loyal to Haftar announce conditional ceasefire | Al Jazeera
ν

ν

 


Translate this post