Δυστυχώς για την Ελλάδα, απέτυχε η επιχείρηση του Χαφτάρ (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απέτυχε η προσπάθεια του Χαφτάρ για κατάληψη της Τρίπολης, διαλύοντας τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ακύρωση της θαλάσσιας συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Πολεμιστές που υποστηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) μάχονται κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ, 15 Δεκεμβρίου 2019. Image: Supplied

ν

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ με Τουρκμένους τζιχαντιστές που έστειλε η Άγκυρα στη Λιβύη για να στηρίξουν το ισλαμιστικό καθεστώς του αλ Σάρατζ, δεν είχαν μόνο ως αποτέλεσμα την αναχαίτιση της επίθεσης των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη αλλά επέτρεψε στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) να καταλάβει τον στρατηγικό δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, που σημαίνει ότι θα μπορεί απρόσκοπτα να λαμβάνει εφόδια από την Τουρκία.

Παρ’ όλο που Ελλάδα και Αίγυπτος είχαν ανακοινώσει ότι θα εμποδίσουν την αποστολή όπλων και τουρκικών μισθοφορικών δυνάμεων στην Λιβύη, όπως επιτάσσει ο ΟΗΕ, οι Τουρκμένοι τζιχαντιστές όχι μόνο πέρασαν ανενόχλητες από τα FIR Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά αποδείχτηκαν σφόδρα αποτελεσματικοί για τις πρόσφατες νίκες του GNA καθώς με την βοήθεια των Σύρων μισθοφόρων και τριών βομβιστών αυτοκτονίας, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο.
ν

Πολεμιστές πιστοί στην κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) μάχονται στα περίχωρα της πόλης, 21 Μαΐου 2019. Image: Reuters / Goran Tomasevic. Πηγή: Supplied
ν

Τώρα ο LNA αναδιοργανώνεται και με τη βοήθεια της 21ης Ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων από την Βεγγάζη ια επιχειρήσει να ανακαταλάβει τον αυτοκινητόδρομο.

Ο Χαλίφα Χάφταρ στη συνάντηση που είχε με Αιγύπτιους αξιωματούχους στο Κάιρο, ζήτησε τη δημιουργία μιας αραβικής συμμαχίας κατά της Τουρκίας. 

Το τι ακριβώς θα γίνει θα φανεί σήμερα από τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αραβικός Σύνδεσμος.
ν

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Στο μεταξύ, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης NOC εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το δυτικό λιμάνι Ζαουίγια (Zawiya) και να εκκενώσει από το προσωπικό το διυλιστήριο που βρίσκεται εκεί, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή.

Επίσης η NOC ενδέχεται να κλείσει την πετρελαιοπηγή El Sharara, το αργό πετρέλαιο της οποίας εξάγεται μέσω του λιμανιού της Ζαουίγια, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας, καθώς τις τελευταίες 48 ώρες, τρεις βόμβες έσκασαν κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου.

Στη Ζαουίγια υπάρχει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Λιβύης, το οποίο εξυπηρετεί την Τρίπολη καθώς και περιοχές στα δυτικά και νότια της χώρας.

Ο Mustafa Sanallah, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Libyan Oil Corporation, δήλωσε ότι η διακοπή των δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Ζαουΐγια θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του Λιβυκού πετρελαίου κατά τουλάχιστον 300.000 βαρέλια ημερησίως.
ν

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο λιμάνι Ζαουίγια της Τρίπολης. Image: Supplied
ν

Τις τελευταίες ημέρες, η Ζαουίγια υπήρξε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και αυτών του Χαφτάρ, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας πύραυλος έπληξε σχεδόν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Οι δυνάμεις του διοικητή Χαφτάρ βρίσκονται μόλις 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζαουΐγια.

Ο πόλεμος στη Λιβύη θα κλιμακωθεί, καθώς ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, μόλις η τουρκική Βουλή ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου 2020.
ν

Libya: GNA backed forces clash with Haftar”s LNA near Tripoli | Ruptly
ν

ν

 


Translate this post