Συμφωνία Τουρκίας-Τυνησίας σε βάρος της Ελλάδας (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Χοντραίνει το παιχνίδι στη Βόρεια Αφρική, με την Τυνησία να συντάσσεται με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, όσον αφορά την ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σαγιέντ, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του ενώπιον της Συνέλευσης των Λαϊκών Αντιπροσώπων στην Τύνιδα, 23 Οκτωβρίου 2019. Image: Reuters / Zoubeir Souissi. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην Τυνησία την Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων, κυρίως όσον αφορά την παράνομη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης. Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. 

Ο Τυνήσιος πρόεδρος, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν όχι μόνο δεν κράτησε «ίσες» αποστάσεις όταν ρωτήθηκε για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλλά αντίθετα είπε πως η συμφωνία αυτή καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών,  λέγοντας πως αυτό είναι ένα μεταξύ τους θέμα και δεν αφορά την Τυνησία, δηλαδή ουσιαστικά τασσόμενος με τις θέσεις και της απόψεις της Τουρκίας.

«Συζητήσαμε το θέμα της Λιβύης σε όλες του τις πτυχές. Σε ότι αφορά τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αυτή καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τις δύο χώρες και δεν περιλαμβάνεται η Τυνησία σε αυτό. Κάποιες χώρες μπορεί να έχουν άλλες απόψεις γι’ αυτή τη συμφωνία, αλλά όπως είπα το μνημόνιο αυτό αφορά τις δύο αυτές χώρες και όχι την Τυνησία».
ν


ν

Ήταν μια ακόμη απρόσμενη κίνηση του Ερντογάν, ο οποίος, τοποθετεί με στοχευμένες κινήσεις τα πιόνια στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Και για μια ακόμα φορά η ελληνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική πιάστηκε στον ύπνο.

Για να δείτε πόσο ηλίθια (δεν υπάρχει άλλος όρος για να την περιγράψεις) είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική, σκεφτείτε αυτό μόνο: εδώ και χρόνια, η Ελλάδα αγοράζει κρασί και άλλα προϊόντα από την Τυνησία, κατόπιν… γερμανικής εντολής! Δηλαδή, επειδή η Γερμανία θέλει να πουλάει Mercedes στην Τυνησία, είπε σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τονώσουν την οικονομία της Τυνησίας, αγοράζοντας από εκεί προϊόντα!
ν

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Στο μεταξύ όπως αναφέρουν πληροφορίες η Τυνησία πρόκειται να γίνει βάση επιμελητείας και υποστήριξης για τις τουρκικές δυνάμεις που δρουν και θα δράσουν στην Λιβύη.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να μπορεί η τουρκική πολεμική αεροπορία να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια της Τυνησίας, προκειμένου να κάνει επιθέσεις κατά του Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκεί την Τρίπολη.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν αποσκοπεί στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στη Τυνησία, προκειμένου να πραγματοποιούν αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη κατά του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» του Χαφτάρ.

Το αίτημα αυτό του Τούρκου προέδρου έρχεται ως απάντηση στις αποστολές μαχητικών F-16 της αιγυπτιακής Αεροπορίας στη Λιβύη και τα οποία βομβάρδισαν στόχους της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA).
ν


ν

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν υποστήριξε  πως η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παρά το γεγονός ότι είναι αυτή ακριβώς η συμφωνία  η οποία “διαγράφει” από τον χάρτη ελληνικά νησιά!

«Το να έχει λόγο η Ελλάδα για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι εκτός συζήτησης», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης δεν παρέλειψε να καταφερθεί εναντίον του διοικητή Χαφτάρ που ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων στην Λιβύη και πολιορκεί την Τρίπολη, προκειμένου να ανατρέψει την κυβέρνηση του Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε την επίμαχη συμφωνία ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο Χαφτάρ δεν έχει “νόμιμο ρόλο”. Διεθνώς αναγνωρισμένη είναι μόνον η κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) υπό τον αλ Σάρατζ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Χαφτάρ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, αμφισβητούσε ευθέως τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η συμφωνία «φαίνεται να θεωρεί ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή». Μάλιστα ο απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τομπρούκ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου.

Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί θεωρεί παράνομη την κυβέρνηση του Χαφτάρ που μας υποστηρίζει, και θεωρεί νόμιμη την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ που υπέγραψε το σε βάρος μας θαλάσσιο σύμφωνο με την Τουρκία!
ν

Tunisia: Erdogan says Turkey will consider sending troops to Libya if they get “invitation” | Ruptly
ν

ν

 


Translate this post