«Ώρα Μηδέν» για την Τρίπολη της Λιβύης (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο διοικητής Χαφτάρ έχει περικυκλώσει την Τρίπολη και επιτίθεται στις δυνάμεις του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ τον οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Κατεστραμμένο λιβυκό άρμα μάχης. Image: Reuters / Ismail Zitouny. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Χαλίφα Χαφτάρ, που υποστηρίζεται από Ρωσία και Γαλλία, έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ τον οποίο υποστηρίζει η Τουρκία, η οποία υπέγραψε μαζί του την πρόσφατη θαλάσσια συμφωνία που έχει βάλει σε τόσες περιπέτειες τη χώρα μας.

Και ενώ ο Χαφτάρ ανακοινώνει ότι έφτασε η «ώρα μηδέν» για την κατάληψη της Τρίπολης, η Ρωσία προτείνει την έναρξη συνομιλιών ανάμεσα στις δύο αντίπαλες μερίδες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου διάλογο μεταξύ των εχθρικών ομάδων για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, μια μέρα μετά που ο διοικητής των δυνάμεων της Ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, ξεκίνησε μια κεραυνοβόλα προέλαση προς την Τρίπολη.

Αυτό η Ρωσία το κάνει για να σώσει την «σύμμαχό» της Τουρκία από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Η εξόντωση του Φαγιέζ αλ-Σαράτζ θα ακυρώσει την τουρκο-λιβυκή συμφωνία και οι Ρώσοι δεν θέλουν να… στενοχωρηθούν οι Τούρκοι!

Η Μόσχα και η Άγκυρα αναζητούν κοινό έδαφος σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούσκο στους δημοσιογράφους. Έχουν κατανοήσει ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Λιβύους με τη συμμετοχή όλων των μερών με διαπραγματεύσεις, ανέφερε.

Ο Χαφτάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ξεκίνησε μια επίθεση τον Απρίλιο, η οποία έχει ελευθερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Σήμερα ο στρατός του βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία αργά την Πέμπτη, είπε ότι «έφτασε η ώρα μηδέν» για την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Από την άλλη μεριά, ο Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, το οποίο αναγνωρίζει ο ΟΗΕ και υποστηρίζουν ΗΠΑ και Γερμανία, μαζί με την Τουρκία, και τον οποίο αναγνωρίζει και η Ελλάδα (!) ως νόμιμο ηγέτη της Λιβύης, κάλεσε την Παρασκευή τους Λίβυους να συσπειρωθούν γύρω του, αναφέρει το Associated Press.

Καθώς, όμως, άρχισαν οι οδομαχίες από πόρτα σε πόρτα και από σπίτι σε σπίτι στα περίχωρα της Τρίπολης, ο λαός τάσσεται με το μέρος του διοικητή Χαφτάρ.
ν

Drones add new scale to Libya’s battle for Tripoli | FRANCE 24
ν

ν

 


Translate this post