Ο Νταβούτογλου ιδρύει κόμμα εναντίον του Ερντογάν

Κατηγορία Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ίδρυσε πολιτικό κόμμα ενάντια στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Image: Al Jazeera. Πηγή: Supplied

ν

Ο ΠΡΩΗΝ Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που κάποτε ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέβαλε αίτηση την Πέμπτη για την ίδρυση πολιτικού κόμματος το οποίο θα μπορούσε να διαβρώσει την υποστήριξη που προσφέρει στον Ερντογάν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αναφέρει το κανάλι RT.

Ο Νταβούτογλου, 60 ετών σήμερα, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν να αποπεμφθεί από τον Ερντογάν. Μια πηγή κοντά στον Νταβούτογλου ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 για να σχηματίσει νέο κόμμα, το οποίο θα ανακοινώσει επισήμως στην Άγκυρα την Παρασκευή. Θα λέγεται Μελλοντικό Κόμμα (Future Party) ή Κόμμα του Μέλλοντος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από το ισλαμιστικό AKP τον Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να λύσει τα προβλήματα της Τουρκίας και το κόμμα δεν επέτρεπε πλέον την εσωτερική συζήτηση.

Η παραίτησή του ήρθε δύο μήνες μετά την παραίτηση του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλή Μπαμπακάν (Ali Babacan) από το AKP, εξαιτίας «μεγάλων διαφορών».
ν

Διαφημιστικό πανό με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου (αριστερά) κατά τη διάρκεια του εκλογικού αγώνα στο Ικόνιο της Τουρκίας, στις 30 Οκτωβρίου 2015. Image: Reuters / Umit Bektas. Πηγή: Supplied
ν

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Νταβούτογλου έχει πάνω-κάτω τις ίδιες θέσεις με τον Ερντογάν, αλλά θεωρείται πιο διαλλακτικός σε σχέση με τον Σουλτάνο.

Υποστηρίζει οτι η Τουρκία είναι μια αρχιπελαγική χώρα και ότι τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα, τα οποία θεωρεί ως φυσική προέκταση της Ανατολίας, πέρασαν από λάθος χειρισμό της τουρκικής διπλωματίας στην Ελλάδα, περιορίζοντας έτσι τον ζωτικό της χώρο και απειλώντας την ασφάλειά της.

Θεωρεί ότι το καθεστώς του Αιγαίου ως έχει είναι πολύ επιζήμιο για την Τουρκία και την εμποδίζει από το να αναδειχτεί σε μεγάλη δύναμη, ενώ μια επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 νμ θα οδηγούσε την Τουρκία σε οικονομικό μαρασμό και πρακτικά σε στρατηγική πολιορκία.

Υποστηρίζει ότι η πολύ μειονεκτική θέση της χώρας του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την απόκτηση ισχυρού εμπορικού στόλου, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η υπεροχή του Ελληνικού και παράλληλα με την έντονη παρουσία και δραστήρια πολιτική με κάθε ευκαιρία, σε κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τη χώρα του που θα οδηγήσει στην αύξηση της πολιτικής και οικονομικής της επιρροής.
v

 


Translate this post