Χονγκ Κονγκ: Σαρωτική νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στις εκλογές (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σαρωτική νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων στις χθεσινές εκλογές του Χονγκ Κονγκ καθώς κερδίζουν το 90% των εδρών σε 17 από τις 18 περιφέρειες.

Υποστηρικτές της δημοκρατίας γιορτάζουν τη νίκη του δικού τους υποψηφίου έναντι του ηττημένου Junius Ho που υποστηριζόταν από το Πεκίνο στην περιφέρεια Tuen Mun του Χονγκ Κονγκ, νωρίς σήμερα 25 Νοεμβρίου 2019. Image: AFP / Philip Fong. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ που γίνονται εδώ και έξι μήνες στο Χονγκ Κονγκ υπέρ της δημοκρατίας και κατά της προσπάθειας επιβολής δικτατορίας από την Κίνα σε αυτό το ημιαυτόνομο κράτος των 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έπιασαν τόπο. Στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν σήμερα, οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από τους διαδηλωτές κυριάρχησαν, ενώ οι προσκείμενοι στην Κίνα υποψήφιοι κατατροπώθηκαν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα 17 από τα 18 περιφερειακά συμβούλια του Χονγκ Κονγκ ελέγχονται πλέον από συμβούλους που τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι δημοκρατικές δυνάμεις κερδίζουν 390 από τις 452 έδρες στα 18 περιφερειακά συμβούλια, ενώ οι δυνάμεις υπέρ του Πεκίνου, οι οποίες προηγουμένως κατείχαν το 73% των εδρών, έπεσαν στο 14%.

Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, φτάνοντας το 71% από 47% πριν από τέσσερα χρόνια στις ίδιες εκλογές, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκλογικών Αποτελεσμάτων.

«Το αποτέλεσμα δείχνει την πολιτική εξαφάνιση του Πεκίνου και θα έχει ευεργετικές συνέπειες όχι μόνο για το Χονγκ Κονγκ, αλλά και για την ίδια την Κίνα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Γκόρντον Τσανγκ στο Fox News.
ν

Υποστηρικτές των δημοκρατικών υποψηφίων γιορτάζουν τη νίκη τους στις περιφερειακές εκλογές του Χονγκ Κονγκ. Image: AP / Vincent Yu. Πηγή: Supplied
ν

Οι επί τόσους μήνες βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν καταστρέψει την πόλη και την οικονομία της, καθώς οι διαδηλωτές έχουν καταστρέψει αποθήκες εθνικιστικών επιχειρήσεων, πυρπολήσει καταστήματα, αποκλείσει λεωφόρους, σήραγγες, αεροδρόμια και σταθμούς και δώσει αμέτρητες μάχες με την αστυνομία, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τα δακρυγόνα, αλλά και τις σφαίρες των αστυνομικών. Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλοί τραυματισμοί και περισσότερες από 5.000 συλλήψεις.

Οι ογκώδεις διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν η τοπική κυβέρνηση της Κάρι Λαμ εισήγαγε στη βουλή ένα νομοσχέδιο έκδοσης στην Κίνα υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες. Στην πραγματικότητα ήταν ένα μεταμφιεσμένο νομοσχέδιο για την επιβολή δικτατορικού καθεστώτος, καθώς άνοιγε την πόρτα στην Κίνα να επιβάλλει ελέγχους και να συλλαμβάνει όποιον θεωρούσε ότι ήταν αντίπαλός της.

Ως γνωστόν, στην Κίνα υπάρχει κομμουνιστική δικτατορία με ένα μπόλιασμα καταναλωτικού καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, δεν μπορεί κάποιος να ιδρύσει έναν σύλλογο ή ένα κόμμα, να εκδώσει εφημερίδα ή να εκφέρει διαφορετική άποψη από αυτή που εκφράζει το κομμουνιστικό καθεστώς. Οι ύποπτοι που συλλαμβάνονται για αντικαθεστωτική δράση, δεν έχουν δικαίωμα υπεράσπισης, δικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελούνται ή εξαφανίζονται σε κάποια μακρινή φυλακή στην ενδοχώρα, όπου δεν θα τους αναζητήσει κανείς.
ν

Καθιστική διαμαρτυρία μελών της οργάνωσης Φάλουν Γκονγκ για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων που κάνει η κυβέρνηση της Κίνας. 9 Απριλίου 2018. Πηγή: FoFG
ν

ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Επιπλέον, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας έχει καταγγελθεί εδώ και καιρό στον ΟΗΕ για τις εκτελέσεις ανθρώπων, με σκοπό την αφαίρεση των ζωτικών οργάνων τους (καρδιά, συκώτι, νεφρά, πάγκρεας, πνεύμονες, λεπτό έντερο κ.ά.) τα οποία πουλάει για μεταμοσχεύσεις.

Οι εκτελεσθέντες ανέρχονται σε ενάμιση εκατομμύριο και πολλοί από αυτούς προέρχονται από την θεραπευτική κοινότητα Φάλουν Γκονγκ (Falun Gong). Ύστερα από τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.

Όλα αυτά υποκίνησαν τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ, του οποίου οι κάτοικοι δεν θέλουν να υποταχθούν στο άγριο καθεστώς της Κίνας, παρά την απειλή της τελευταίας ότι θα εισβάλλει στο Χονγκ Κονγκ με στρατό.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες επιτυχίες των δημοκρατικών δυνάμεων θα αναγκάσουν την τωρινή κυβέρνηση της Κάρι Λαμ, που είναι όργανο του Πεκίνου, να παραιτηθεί και την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ να πάρει επίσημη θέση απέναντι στα αιτήματα των διαδηλωτών.
ν

Εκλογείς στέκονται έξω από εκλογικό τμήμα του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή στις εκλογές που θεωρούνται ως βαρόμετρο της δημόσιας υποστήριξης για τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που βρίσκονται τώρα στον έκτο μήνα τους. Image: AP / Vincent Yu. Πηγή: Supplied
ν

Παρά το γεγονός ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν σήμερα έχουν περιορισμένη εξουσία και διαχειρίζονται κυρίως τοπικά θέματα, όπως δρομολόγια λεωφορείων ή αποκομιδή απορριμμάτων, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα επηρεάσουν αποφασιστικά τις μελλοντικές εξελίξεις, καθώς πολλοί «ισχυροί» υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ του Πεκίνου έχασαν τις έδρες τους.

Επιπλέον, οι εκλεγέντες σύμβουλοι επιλέγουν 117 μέλη της επιτροπής των 1.200 μελών που εκλέγει τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ. Τα σαρωτικά αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν πως και οι 117 αυτές θέσεις θα πάνε, όπως όλα δείχνουν, σε υποψηφίους υπέρ της δημοκρατίας.

Όμως το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και συμβολικό. Ήταν ασαφές εάν και κατά πόσο ο πληθυσμός στήριζε τους διαδηλωτές, καθώς η βία κλιμακώνεται μήνα τον μήνα, και οι αρχές ήλπιζαν το αποτέλεσμα των εκλογών να θέσει τους διαδηλωτές στο περιθώριο και να τους παρουσιάσει σαν μειοψηφία εξτρεμιστών.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, νεαροί υποψήφιοι, που κατέβαιναν για πρώτη φορά στις εκλογές ‒και είχαν ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό των διαδηλωτών‒ πήραν τις θέσεις πολιτικών με παρελθόν και δύναμη, οι οποίοι είχαν στηρίξει την τωρινή κυβέρνηση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν η σημερινή κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν παραιτηθεί, ή δεν κάνει τουλάχιστον ουσιαστικές παραχωρήσεις, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και πιο βίαιες, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
ν

Ο υποψήφιος των δημοκρατικών δυνάμεων James Yu αγκαλιάζει τη μνηστή του μετά τη νίκη του στις περιφερειακές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ, νωρίς σήμερα Δευτέρα. Image: AP / Vincent Yu. Πηγή: Supplied
ν

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η κυβερνήτης Κάρι Λαμ εκφράζει τον «σεβασμό» της κυβέρνησης στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και παράλληλα την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη και η ασφάλεια και η πόλη δεν θα βυθιστεί ξανά στο χάος.

Σημειώνει πως υπάρχουν «πολλές αναλύσεις και ερμηνείες» αλλά «λίγες εκφράζουν την άποψη πως τα αποτελέσματα αντανακλούν τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την τρέχουσα κατάσταση και τα προβλήματα της κοινωνίας».

Η κυβέρνηση θα ακούσει «με ταπεινότητα τις απόψεις των πολιτών» και θα τις εξετάσει με σοβαρότητα, καταλήγει η ανακοίνωση.
ν

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Από την πλευρά του το Πεκίνο εξέδωσε μια αυστηρή ανακοίνωση, λέγοντας ότι παρά τη νίκη της αντιπολίτευσης που κατέχει σχεδόν το 90% των εδρών, «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στο καθεστώς του Χονγκ Κονγκ».

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα δεν υπάρχει αντιπολίτευση.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει «αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού κράτους».

«Δεν έχουμε ακόμα το τελικό αποτέλεσμα. Ας περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα, εντάξει; Ωστόσο, είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, το Χονγκ Κονγκ είναι μέρος της Κίνας και μια ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας», ανέφερε.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια να χρεοκοπήσει το Χονγκ Κονγκ, ή να βλαφτεί η ευημερία και η σταθερότητά του, δεν θα περάσει».
ν

Hong Kong elections: A winner and loser in historic poll result | BBC News
ν

ν

 


Translate this post