Νέα οικονομική ύφεση φοβάται ο Γιάννης Στουρνάρας

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας νέα παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης εξέφρασε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ανήσυχος για τον κίνδυνο νέας παγκόσμιας ύφεσης είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Image: Supplied

ν

ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο από το Εθνικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Οικονομίας των ΗΠΑ (National Association for Business Economics), το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η επόμενη οικονομική ύφεση θα συμβεί το 2020, το 34% ότι θα συμβεί το 2012 και μόνο το 14% είπε ότι θα συμβεί μετά από αυτό το έτος.

Τον ίδιο μήνα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας υποχώρησε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, δημιουργώντας φόβους ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει σε ύφεση.

Τον κίνδυνο μια νέας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης το 2020 επισημαίνουν οι Financial Times και ο Economist.

Από την πλευρά του ο Guardian παρουσιάζει τα επτά προειδοποιητικά σημάδια της νέας παγκόσμιας ύφεσης, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, του πανικού στην γερμανική οικονομία και της αβεβαιότητας του Brexit.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ μείωσε και πάλι σήμερα τα επιτόκια, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στην προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,9%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο έφτασε το 3,1% και στο δεύτερο το 2%.

Ένας άλλος, απρόβλεπτος, παράγοντας είναι ότι στο παιχνίδι μπαίνουν για πρώτη πλατιά κοινωνικά στρώματα. Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε ύφεση ύστερα από πέντε μήνες διαδηλώσεων, ενώ στη Χιλή υπάρχει εξέγερση ενάντια στην οικονομική πολιτική που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι Αμερικανοί από την εποχή του δικτάτορα Πινοσέτ!
ν

Πέντε μήνες διαδηλώσεων βύθισαν την οικονομία του Χονγκ Κονγκ σε ύφεση παρόμοια με αυτή του 2008. Image: Supplied
ν

Εξέγερση στη Χιλή: Δεν άλλαξε ποτέ η οικονομική πολιτική του Πινοσέτ. Image: Supplied
ν

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ;

Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αυτά είναι σημάδια μιας νέας οικονομικής ύφεσης, παρόμοιας με εκείνης του Μεσοπολέμου.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποίησε σήμερα ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να σηκώσει από μόνη της το βάρος της άμυνας απέναντι στη νέα κρίση.

Για το λόγο αυτό, προσέθεσε, θα πρέπει να αναλάβει ρόλο η δημοσιονομική πολιτική, σε χώρες που διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο ή και εντόνως πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

«Πολύ περισσότερο με την έννοια ότι πολλές από τις νέες προκλήσεις εγείρουν ευρύτερα πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δεξιότητες των οικονομολόγων. Αρκετά από αυτά συνδέονται με την επανεμφάνιση πολωτικών σχημάτων και μορφών οικονομικού εθνικισμού που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση, ξυπνώντας έτσι και πάλι μνήμες από την κρίσιμη περίοδο του Μεσοπολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών με θέμα: “Η Κρίση του ’29 και η Ελλάδα: Οικονομικές, Πολιτικές και Θεσμικές Όψεις”, ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να θωρακίσουν την παγκόσμια οικονομία απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Η αβεβαιότητα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, η παράταση του εμπορικού πολέμου και οι ανακατατάξεις που επιφέρει στις ασιατικές οικονομίες, αποτελούν μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.
ν

How to prepare for the next global recession | The Economist
ν

ν

 


Translate this post