Μαρκ Έσπερ: Η Τουρκία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει.

ν

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα.

Η δήλωση του έρχεται, καθώς η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού, με αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς –και υποθέτω πως είναι ακριβείς– θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου».

Είχε επίσης καταγγείλει έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία, εκτιμώντας πως πέρα από τους 300.000 πρόσφυγες είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του Ισλαμικού Κράτους.
ν

Η κουρδικής καταγωγής Χέρβιν Χάλαφ δολοφονήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2019 στη Συρία από Τούρκους στρατιώτες που την έσυραν έξω από το αυτοκίνητό της και την πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Image: ABC. Πηγή: Supplied

ν

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχαίρει για το «τέλος του πολέμου» στη Συρία, ανακοινώνοντας την άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας (κυρώσεις που ουδέποτε υπήρξαν), ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν βρει αποδείξεις διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από τουρκικές δυνάμεις στη Συρία κατά την πρόσφατη στρατιωτική τους επιχείρηση εναντίον των Κούρδων.

«Δεν έχουμε εντοπίσει εκτενή αποδεικτικά στοιχεία εθνοκάθαρσης» από την Τουρκία, αλλά υπάρχουν αναφορές «πολλών περιστατικών που θεωρούμε ότι αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Τζέφρι σε ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν αυτές τις αναφορές και απαίτησαν μια εξήγηση από την τουρκική κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ ερευνούν μια καταγγελία ότι οι τουρκικές δυνάμεις έκαναν χρήση του απαγορευμένου φλεγόμενου λευκού φωσφόρου στη στρατιωτική τους επιχείρηση.

Μετά από όλα αυτά μην ξαφνιαστείτε αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προταθούν για… το Νόμπελ Ειρήνης!
ν

ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει σκηνές της δολοφονίας από Τούρκους στρατιώτες της Κούρδισσας ακτιβίστριας Χέρβιν Χάλαφ, 35 ετών, που έπεσε σε παγίδα των Τούρκων στον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη βόρεια Συρία μεταξύ των πόλεων Σάρα Κένια και Τελ Αμπιάντ.

Η Χέρβιν Χάλαφ ήταν πολιτική μηχανικός και γενική γραμματέας του Future Syria Party στη Δαμασκό.
ν

Turkey is Committing War Crimes in Syria | Novara Media
ν

ν

 


Translate this post