Ιντσιρλίκ: 50 πυρηνικές βόμβες στα χέρια του Ερντογάν (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Η Τουρκία κρατά ένα θανατηφόρο διπλωματικό χαρτί, που δεν είναι άλλο από την κατοχή 50 αμερικανικών πυρηνικών βομβών που ουσιαστικά βρίσκονται υπό “ομηρία” από τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύριοι παραστρατιωτικοί που βοηθούν τους Τούρκους στο μέτωπο της Συρίας. Ο Ερντογάν εξέλαβε την αποχώρηση των Αμερικανών ως “πράσινο φως” για να εισβάλλει στη Συρία. Τι γίνεται όμως με τις 50 θερμοπυρηνικές κεφαλές που οι Αμερικανοί άφησαν πίσω τους; Image: AFP / Zein Al Rifai. Πηγή: Supplied

ν

ΜΕ ΤΗΝ κατάσταση να «χειροτερεύει ώρα την ώρα», έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έχει στα χέρια της 50 θερμοπυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ που είναι αποθηκευμένες στο έδαφός της.

Πρόκειται για βόμβες που είχαν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ με σκοπό να χτυπήσουν την Ρωσία με στρατηγικά βομβαρδιστικά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι πυρηνικές βόμβες βρίσκονται τώρα στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος τις χρησιμοποιεί ως “όπλο” για να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις σε όσους επιτρέπουν, διευκολύνουν και χρηματοδοτούν αυτές τις εξευτελιστικές πράξεις στη Συρία», προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα. «Είμαι απόλυτα πρόθυμος να καταστρέψω γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική πορεία».
ν

Η Αεροπορική Βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και τα σημεία με το θανάσιμο περιεχόμενό τους. Image: News Media
ν

24 Ιουλίου 2016. Υπόγειος θάλαμος με αμερικανικές θερμοπυρηνικές κεφαλές Β61 σε άγνωστη τοποθεσία. Τα B61 είναι τα τελευταία αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη, που τοποθετήθηκαν αρχικά ως αποτρεπτικό μέσο για μια επίγεια εισβολή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Image: SCMP
ν

ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

Οι χώρες της Ευρώπης στις οποίες οι Αμερικανοί έχουν αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες είναι:

Βέλγιο – Αεροπορική Βάση Kleine Brogel: 20

Γερμανία – Αεροπορική Βάση Μπούχελ: 20

Ιταλία: Αβιάνο Αεροπορική Βάση Ghedi-Torre: 70

Ολλανδία: Αεροπορική Βάση Volkel: 20

Τουρκία: Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ: 50
ν

Η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία έχει αποθηκευμένες αρκετές δεκάδες θερμοπυρηνικές κεφαλές B61 των ΗΠΑ. Image: News Media
ν

Η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, κοντά στα Άδανα, απέχει μόλις 400 χλμ. από το θέατρο των επιχειρήσεων στη Συρία. Image: News Media
ν

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΓΕΤΙΚΗ –ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ– ΔΥΝΑΜΗ

Η Τουρκία έγινε μέλος του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) το 1952. Επειδή βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, θεωρήθηκε ότι είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός χώρος για να εξαπολυθούν πυρηνικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Όταν άρχισε να σχηματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θεώρησαν την Τουρκία τόσο αξιόπιστο σύμμαχό τους που την ενέταξαν ως εταίρο στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 stealth. Όμως και εδώ οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν τον τελευταίο καιρό από μεγάλη δοκιμασία.
ν

Αμερικανικό μαχητικό F-15C Eagle απογειώνεται από το Ιντσιρλίκ. Οι ΗΠΑ εξετάζουν σχέδια για την απομάκρυνση των τακτικών πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στη βάση, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για το πώς θα γίνει αυτό, καθώς η βάση ελέγχεται από τους Τούρκους. Image: Taylor Worley / U.S. Air Force
ν

Λίγοι το αναγνωρίζουν, όμως οι Τούρκοι είχαν πάντοτε πολύ ισχυρή διπλωματία, κληρονομιά του Βυζαντίου, που τους επέτρεψε το 1974, με την ανοχή Ευρωπαίων και Αμερικανών, να εισβάλλουν στην Κύπρο και να κατέχουν μέχρι σήμερα ένα σημαντικό τμήμα της.

Ωστόσο, κάνουν λάθος οι αναλυτές που πιστεύουν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη. Στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει αφενός η μοναδική ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του Ισλάμ, αφετέρου να γίνει παγκόσμια ηγετική δύναμη του ίδιου επιπέδου με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Και το σχέδιο αυτό ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ερντογάν από το 2014, όταν εξελέγη πρόεδρος με απόλυτες εξουσίες.

Πρώτα επέβαλε στον τουρκικό λαό μια αυταρχική ισλαμική πορεία, διώχνοντας από την Τουρκία και τα τελευταία ψήγματα δυτικοποίησης και εκδημοκρατισμού. Σαν αποτέλεσμα, στην χώρα επικρατεί σήμερα ένα καθεστώς φόβου και ανελευθερίας. Τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, νομικοί και δάσκαλοι έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί. Έχει γίνει εκκαθάριση στις δημόσιες υπηρεσίες και στο στρατό, ενώ όλοι οι διαφωνούντες είναι φυλακισμένοι.

Μετά την εναντίον του απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, για το οποίο κατηγόρησε τους Αμερικανούς, ο Τούρκος πρόεδρος ανακάλυψε ένα συγγενικό πνεύμα με τους πρώην εχθρούς του, τους Ρώσους, και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον οποίο άρχισε να αγοράζει όπλα.

Ταυτόχρονα άρχισε να εξαπολύει ρητορικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
ν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πολιτική του να γίνει η Τουρκία όχι περιφερειακή, αλλά παγκόσμια δύναμη, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Image: AP / Presidential Press Service. Πηγή: Supplied
ν

Ο Ερντογάν κατάλαβε από νωρίς ότι δυτικός ηγέτης σημαίνει φοβισμένος ηγέτης. Έτσι, άρχισε να πιέζει τους δυτικούς και η τακτική του αυτή έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αμερικανοί, Ρώσοι και Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν μπορούν να τον ελέγξουν, αλλά αρχίζουν να τον βλέπουν ως ισότιμο εταίρο και να ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του.

Οι Ευρωπαίοι, μπροστά στην απειλή του Ερντογάν ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, του δίνουν δισεκατομμύρια, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί, παίζοντας το παιχνίδι του, τον άφησαν να εισβάλλει στη Συρία και να κόψει, όπως έκανε και στην Κύπρο, ένα μεγάλο κομμάτι της.

Η Τουρκία ήδη έχει αναπτύξει μια σημαντική πολεμική βιομηχανία, ετοιμάζει δύο πυρηνικούς σταθμούς και έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο των ισλαμικό κόσμο, από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη έως το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές, από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό, και από τα βόρεια παράλια και το Κέρας της Αφρικής έως την Αραβική Χερσόνησο. Ο Ερντογάν θέλει να επαναφέρει την Τουρκία στα όρια και τη ζώνη επιρροής που είχε την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1494-1566).

Ως παγκόσμια πλέον ηγετική δύναμη δεν μπορεί να μείνει έξω από το ενεργειακό παιχνίδι. Για το λόγο αυτό, σκοπεύει να κατακτήσει και το υπόλοιπο κομμάτι της Κύπρου βάζοντας χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, συν τον διαμελισμό της Ελλάδας με την προσάρτηση της Θράκης, των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης.
ν

ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Τόσο οι Δυτικοί όσο και οι Ρώσοι κατάλαβαν, έστω και αργά, ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας: να γίνει παγκόσμια δύναμη, επηρεάζοντας σημαντικό τμήμα της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Κανένας όμως δεν μπορεί να κάνει τίποτα, γιατί ο Ερντογάν έχει στα χέρια του 50 πυρηνικές κεφαλές.

Οι θερμοπυρηνικές κεφαλές βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, και αποτελούν μέρος μιας σειράς παρόμοιων πυρηνικών αποθεμάτων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που βρίσκονται στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Η διασπορά τόσων πυρηνικών όπλων αποτελεί σήμερα μια θανατηφόρα διπλωματική πρόκληση για τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο.

Πώς διασφαλίζεται ότι αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια;

Ιδιαίτερα οι βόμβες που βρίσκονται στην Τουρκία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την περιοχή όπου πριν λίγο καιρό κυριαρχούσε το Ισλαμικό Κράτος;

Μπορούν οι Αμερικανοί να πάρουν τις πυρηνικές βόμβες από την Τουρκία χωρίς να έρθουν σε μετωπική σύγκρουση μαζί της;

Κανείς δεν ξέρει. Ο Ερντογάν πάντως δεν δείχνει διατεθειμένος να τις παραδώσει. Στα χέρια του είναι ένα ανέλπιστο και φοβερό «δώρο» που του επιτρέπει να καθίσει στο τραπέζι με τις άλλες πυρηνικές δυνάμεις ως ισότιμος εταίρος.
ν

Η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έφερε τον Ερντογάν σε θέση παγκόσμιας ισχύος. Image: AFP / Saul Loeb. Πηγή: Supplied
ν

ΕΠΑΜΦΟΤΕΡΙΖΟΥΣΑ ΣΤΑΣΗ

Και ενώ οι Ρώσοι σιωπούν και οι Ευρωπαίοι βλέπουν αμήχανοι και παθητικοί τον εμπορικό και στρατηγικό εταίρο τους να σφάζει τους Κούρδους, εντύπωση προκαλεί η επαμφοτερίζουσα στάση του Αμερικανού προέδρου.

Από τη μια μεριά απειλεί την Τουρκία με οικονομικές κυρώσεις αν δεν σταματήσει την σφαγή, από την άλλη μεριά όμως διακηρύσσει σε όλους τους τόνους πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Αυτό δίνει θάρρος στον «φίλο» του, τον Ερντογάν, να απειλεί ακόμη και τους Αμερικανούς. Πρόσφατα δήλωσε ότι θα τον «βρουν μπροστά τους» όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν την Τουρκία να γίνει «μεγάλη πυρηνική δύναμη».

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν θα δεχτεί κινήσεις που εμποδίζουν την Τουρκία να αποκτήσει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που είναι απαραίτητες για τον εμπλουτισμό του ουρανίου ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να κατασκευάσει μια βόμβα πλουτωνίου.

«Πολλές χώρες έχουν πυραύλους με θερμοπυρηνικές κεφαλές – όχι μια και δύο. Δεν υπάρχει σήμερα αναπτυγμένο έθνος στον κόσμο που να μην έχει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ψευδώς ο Ερντογάν.

Όπως ανέφεραν χθες οι New York Times, επικαλούμενοι έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ είναι ουσιαστικά «όμηροι στα χέρια του Ερντογάν».
ν

Σύριοι παραστρατιωτικοί που βοηθούν τους Τούρκους, στα βόρεια προάστια της πόλης Μανμπίζ (Ιεράπολη της Συρίας). Image: AFP / Zein Al Rifai. Πηγή: Supplied
ν

Παρά την κρίση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, το Πεντάγωνο ουδέποτε δήλωσε ότι η πολιτική του για τη διατήρηση των πυρηνικών όπλων στη βάση του Ιντσιρλίκ έχει αλλάξει.

Αναρωτιέται κανείς για την στάση των Αμερικανών, οι οποίοι αποσύροντας και τα τελευταία στρατεύματα από την περιοχή, αφήνουν ουσιαστικά τις 50 πυρηνικές βόμβες στα χέρια του Ερντογάν, υπερακοντίζοντας την επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Τις τελευταίες 24 ώρες μάθαμε ότι οι Τούρκοι σκοπεύουν να επεκτείνουν την επίθεσή τους πιο νότια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί – πιο νότια και προς τα δυτικά», αποκάλυψε μιλώντας χθες στο Fox News ο Μαρκ Έσπερ, υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είπε, οι Τούρκοι έχουν στο έδαφος της Συρίας μεγάλη δύναμη αρμάτων μάχης και 15.000 στρατιώτες, που υποστηρίζονται ενεργά από την πολεμική αεροπορία, χώρια τους Σύριους μισθοφόρους αντάρτες που μάχονται μαζί με τους Τούρκους.

«Είναι μια τρομερή κατάσταση», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.
ν

Η περιοχή με μωβ χρώμα δείχνει πόσο γρήγορα η Τουρκία επεκτάθηκε στην κατοικούμενη από Κούρδους βορειοανατολική Συρία. Image: Syrian Observatory for Human Rights. Πηγή: Supplied
ν

Οι Τούρκοι υποσχέθηκαν στον «φίλο» και «σύμμαχό» τους Ντόναλντ Τραμπ ότι θα εισβάλλουν σε βάθος μόνο 35 χλμ. λέγοντας ότι η εισβολή στη βορειοανατολική Συρία είναι γι’ αυτούς «ζωτικής» σημασίας.

Για μια ακόμη φορά κορόιδεψαν τους αφελείς στα στρατηγικά θέματα Αμερικανούς, εισβάλλοντας σε βάθος 70 και πλέον χιλιομέτρων, όπως είχαν κάνει και το 1974 στην Κύπρο, χωρίζοντας το νησί στα δύο.
ν

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα Άδανα. Η αποχώρηση των Αμερικανών αφήνει τα πυρηνικά όπλα που φυλάσσονται εκεί στα χέρια των Τούρκων. Image: AFP / STR. Πηγή: Supplied
ν

Να σημειωθεί ότι το Ιντσιρλίκ είναι αμερικανική βάση, από το 2016 όμως ελέγχεται από τους Τούρκους, με το αιτιολογικό ότι οι Αμερικανοί οργάνωσαν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Και ενώ κάποιοι Αμερικανοί ιθύνοντες ζητούν –καθυστερημένα– την απόσυρση των Τούρκων από τη Συρία και την επιβολή κυρώσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ τα ρίχνει όλα στο κόμμα των Δημοκρατικών και στους προηγούμενους προέδρους, ενώ έχει διατάξει τον επαναπατρισμό όλων των Αμερικανών στρατιωτικών, με το βλέμμα του προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2020, αδιαφορώντας για τη σφαγή των Κούρδων, για το αν οι 50 πυρηνικές βόμβες μείνουν στα χέρια των Τούρκων ή αν αναβιώσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Και παραμένει σταθερά και αταλάντευτα φίλος και σύμμαχος του Ερντογάν.
ν

ν

Η επαμφοτερίζουσα στάση του Αμερικανού προέδρου και γενικώς της αμερικανικής διοίκησης μόνο δεινά θα προσθέσει σε μια πολλαπλώς δοκιμαζόμενη εύφλεκτη περιοχή.

«Σύντομα θα εκδώσω μια εκτελεστική εντολή που θα επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον σημερινών και πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης της Τουρκίας αλλά και οποιουδήποτε συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της Τουρκίας στη Συρία», αναφέρει στη νέα του σιβυλλική δήλωση.

Ούτε λέξη για τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στα χέρια του Ερντογάν.
ν

Turkey holding 50 US nuclear bombs ‘hostage’ at air base, report says | Mary Greeley News
v


v

 


Translate this post