Συρία: Οι Τούρκοι χτυπούν Αμερικανούς στρατιώτες! (vid)

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τoυ ΟΗΕ απέτυχε να βγάλει απόφαση, ενώ στη Συρία τα τουρκικά στρατεύματα χτυπούν Αμερικανούς αντί για Κούρδους!

Σύριοι Άραβες και Κούρδοι πολίτες κατέφυγαν στην πόλη Tall Tamr της επαρχίας Hasakeh, για να γλυτώσουν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. 10 Οκτωβρίου 2019. Image: AFP / Delil Souleiman. Πηγή: Supplied

ν

ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΟ Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν κατάφερε να εκδώσει ψήφισμα κατά της εισβολής της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Πάντως τα πέντε ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Πολωνία) που ζήτησαν τη χθεσινή σύγκληση –στο συμβούλιο υπάρχουν 15 χώρες μέλη– κάλεσαν σε κοινή δήλωση τους την Τουρκία «να σταματήσει τη μονομερή στρατιωτική δράση», προσθέτοντας ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των επιχειρήσεων ενάντια στο εξτρεμιστικό Ισλαμικό Κράτος.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι «οι νέες ένοπλες εχθροπραξίες στα βορειοανατολικά της Συρίας θα υπονομεύσουν περαιτέρω την σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, θα επιδεινώσουν τα δεινά των πολιτών και θα προκαλέσουν ένα νέο προσφυγικό κύμα».
ν

Μόνο τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησαν από την Τουρκία να διακόψει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία. Πρόκειται όμως για λόγια, διατυπωμένα με ευγενικό και κομψό τρόπο, καθώς στην πράξη δεν σκοπεύουν να πάρουν κανένα μέτρο κατά του Σουλτάνου. Image: AFP / YouTube. Πηγή: Supplied
ν

Όπως μεταδίδει το Associated Press επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, σήμερα Παρασκευή, η Ρωσία μπλόκαρε το προσχέδιο που συνέταξαν οι ΗΠΑ, μιας κοινής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία αξιωνόταν από την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Η Μόσχα εμπόδισε τη διαδικασία για την έγκριση του κειμένου, που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 22:30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει μια από τις πηγές.

Ο πρέσβης της Ρωσίας του ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, η χώρα του οποίου είναι βασικός σύμμαχος της Συρίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε δήλωση του Συμβουλίου πρέπει να ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και όχι μόνο των τουρκικών.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κέλλυ Κραφτ δήλωσε (ψευδόμενη) στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «έχει καταστήσει σαφές» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν με κανέναν τρόπο» υιοθετήσει την απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Η Κέλλυ Κραφτ ψεύδεται, γιατί στον τουρκικό στρατό υπάρχουν Αμερικανοί που τον βοηθούν στις επιχειρήσεις.
ν

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η αποτυχία έκδοσης ψηφίσματος που να καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας σε ένα άλλο κράτος, εν προκειμένω στη Συρία, δείχνει ότι Αμερικανοί και Ρώσοι τα έχουν κάνει «πλακάκια», κατά το κοινώς λεγόμενο, αφήνοντας τον σφαγέα Ερντογάν ελεύθερο να κάνει εθνοκάθαρση του κουρδικού πληθυσμού στο συριακό έδαφος.

Πρόκειται για συμπαιγνία Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας. Οι Αμερικανοί το επιτρέπουν –άλλωστε Κούρδους θέλει να σφάξει ο Ερντογάν, όχι Αμερικανούς– για να τον έχουν σύμμαχό τους και να του πουλάνε όπλα, οι Ρώσοι το επιτρέπουν γιατί θέλουν τον Ερντογάν με το μέρος τους για να του πουλάνε όπλα.

Το ίδιο και οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν συνάψει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες με τους Τούρκους. Μόνο η Ολλανδία και η Νορβηγία δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Όλοι αυτοί θα κρατήσουν την ίδια στάση όταν σε ένα ή δύο χρόνια η Τουρκία θα επιτεθεί στην Ελλάδα.
ν

Ο ανεκδιήγητος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να καλύψει τη βλακεία που έκανε αφήνοντας τους Τούρκους να εισβάλλουν στη Συρία. Δεξιά, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϋ (Mark Milley), δείχνει να μην έχει πειστεί για το πόσο «μεγάλος στρατηλάτης» είναι ο πρώην πωλητής σπιτιών. 8 Οκτωβρίου 2019. Image: AP / Carolyn Kaster. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!

Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για τους Τούρκους φαίνεται από το γεγονός ότι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς από μακριά, με αεροπλάνα και κανόνια, ενώ αποφεύγουν να έρθουν σε εμπλοκή σώμα με σώμα με τους Κούρδους μαχητές.

Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των κουρδικών δυνάμεων, που είναι έμπειρες στον ανταρτοπόλεμο, έχουν αποσυρθεί στο Κουρδιστάν, στη ΝΑ Συρία και ΒΔ Ιράκ, όπου οι Τούρκοι δεν τολμούν να πατήσουν το πόδι τους.
ν

Στο Κουρδιστάν βρίσκονται τα πετρέλαια της Μοσούλης και του Κιρκούκ. Πηγή: Google map
ν

Στο μεταξύ σύγχυση και χάος εξακολουθεί να βασιλεύει στις περιοχές που έχουν εισβάλλει οι Τούρκοι, οι οποίοι μέσα στο φόβο και τον πανικό τους άρχισαν να χτυπούν αμερικανικές θέσεις!

Όπως αναφέρει το Fox News, το τουρκικό πυροβολικό άρχισε νέο γύρο βομβαρδισμών την Παρασκευή στην περιοχή του Κομπάνι, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά αντί για Κούρδους χτυπούσε αμερικανικές θέσεις!

Ευτυχώς, προσθέτει το ειδησεογραφικό κανάλι, δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε κάποιος Αμερικανός στρατιώτης!

Αμερικανοί στρατιωτικοί απέφυγαν να αναφέρουν γιατί τα τουρκικά πυροβόλα χτύπησαν αμερικανικές θέσεις ή πόσο κοντά στο στρατόπεδο έπεσαν τα βλήματα.

«Δεν υπήρξαν συνέπειες από την έκρηξη», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις των Τούρκων έπληξαν μια θέση που κρατούσαν οι Κούρδοι στο Κομπάνι κοντά στα σύνορα. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι τουρκικές δυνάμεις στόχευαν μια κουρδική θέση περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά από μια θέση παρατήρησης των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο τουρκικός στρατός πήρε κάθε προφύλαξη για να διασφαλίσει ότι δεν θα βλάψει την αμερικανική θέση και ότι τελικά σταμάτησε να χτυπά τον «κουρδικό» στόχο ύστερα από επικοινωνία με τους Αμερικανούς.

Το λάθος αυτό των Τούρκων εξόργισε τον στρατηγό Μαρκ Μίλεϋ (Mark Milley), αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος έστειλε μια πανταχούσα στους Τούρκους λέγοντάς τους ότι πρέπει να προσέχουν ποιους χτυπούν με τα κανόνια, ότι (οι Αμερικανοί) τους έχουν υποδείξει τις θέσεις των Κούρδων που πρέπει να χτυπήσουν (!) και να αποφεύγουν να χτυπούν τους περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή και τους βοηθούν.

Έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο σημείωμά μας, ότι παρά τον μεγάλο όγκο και τον σύγχρονο εξοπλισμό του, ο τουρκικός στρατός δεν είναι αξιόμαχος. Αντίθετα, είναι δειλός και χωρίς φρόνημα. Άλλωστε, το φαιδρό περιστατικό, με τους Τούρκους να χτυπούν τους Αμερικανούς συμμάχους τους που τους βοηθούν στη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» δείχνει ότι οι Τούρκοι δεν τα πάνε καλά με τα όπλα και τις πολεμικές επιχειρήσεις, παρ’ όλη τη συνδρομή των Αμερικανών.

Όπως αναφέρει ο Guardian, έπειτα από τόση μεγάλη και δαπανηρή προετοιμασία, με χιλιάδες στρατιώτες, θωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυροβολικό, και μετά από τρεις μέρες πολεμικών επιχειρήσεων, οι Τούρκοι το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να σκοτώσουν 3 Κούρδους στρατιώτες και 2 Κούρδους πολίτες. Αντίθετα έχουν σκοτώσει πολλούς άμαχους από τον αραβικό πληθυσμό της περιοχής και έχουν αναγκάσει άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
ν

War in northern Syria breaks out as Turkey attacks Kurdish sites | ABC News
ν

ν

 


Translate this post