Οι κίνδυνοι για το ευρώ και γιατί ζητά ο Τζόνσον να καταργηθεί το backstop

Κατηγορία Ευρώπη, Οικονομία

ΑΝΑΛΥΣΗ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit είναι η κατάργηση του backstop.

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιο εύκολος στον χειρισμό από την Τερέζα Μέι και δεν θα αντισταθεί στην πίεση του γαλλογερμανικού άξονα. Image: Supplied

ν

Ο ΝΕΟΣ πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit είναι η κατάργηση του λεγόμενου μηχανισμού ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων: το κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία αποχώρησης τρεις φορές και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί πλήρως για την εναλλακτική λύση, δηλαδή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «η μοναδική λύση που θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε πρόοδο προς μια συμφωνία είναι η κατάργηση του backstop».

Η Μέρκελ κάλεσε τον Τζόνσον να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπως είχε κάνει χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί τη Γαλλία σε έναν μήνα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 που θα διεξαχθεί φέτος στις 24 και 26 Αυγούστου στο Μπιαρίτς.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν και πότε θα πάει στη Γερμανία. Άραγε θα κάνει το λάθος να πάει; Γιατί εάν πάει είτε στο Βερολίνο είτε στις Βρυξέλλες είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει, όπως απέτυχε και η Τερέζα Μέι.

Θα αποτύχει διότι θα επαναλάβει την μάταιη προσπάθεια του Νέβιλ Τσάμπερλεν, πρωθυπουργού της Βρετανίας την περίοδο 1937-1940, ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει καλές σχέσεις με τη Γερμανία του Χίτλερ, ώστε να μην γίνει πόλεμος.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Χίτλερ να ζητά κάθε φορά ολοένα και περισσότερα πράγματα και κάθε φορά ο Τσάμπερλεν να υποχωρεί, πιστεύοντας ότι έτσι θα έσωζε την ειρήνη.

Όπως όμως είχε παρατηρήσει εύστοχα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία, στέλνοντας στο διάβολο τον Χίτλερ: «Δεν μπορείς να κάνεις συζήτηση για συμφωνία ειρήνης με μια τίγρη, την ώρα που έχεις το κεφάλι σου στο στόμα της».

Άραγε θα θυμηθεί ο Τζόνσον αυτή την ιστορική φράση του Τσώρτσιλ; Γιατί από τη στιγμή που θα πάει στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες θα έχει χάσει το παιχνίδι.
ν

Η Μέρκελ παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αποδείχθηκε πολύ πιο ικανή από τον Χίτλερ στην κατάκτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου. Image: EPA. Πηγή: Supplied

ν

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ‘BACKSTOP

Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Χίτλερ∙ απλώς σήμερα εφαρμόζει πιο ήπιες μεθόδους κατάκτησης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τουλάχιστον εδώ και δέκα χρόνια έχει καταλάβει και υποδουλώσει οικονομικά όλη την Ευρώπη μέσω της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό δεν το έκανε κατάφωρα ως Βερολίνο, αλλά με πλάγιες μεθόδους, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια, χρησιμοποιώντας άλλοτε τους ‒παραδομένους για άλλη μια φορά αμαχητί στους Γερμανούς‒ Γάλλους και άλλοτε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που φέτος φρόντισε να την αναλάβει Γερμανίδα).

Αναρωτηθείτε: τι είναι το ευρώ αν όχι το γερμανικό μάρκο με άλλο όνομα;

Η Γερμανία χρησιμοποίησε το ευρώ ως πολιορκητικό κριό για να αλώσει σταδιακά όλα τα ευρωπαϊκά φρούρια, υλοποιώντας το όραμα του Χίτλερ περί Ενωμένης Ευρώπης χωρίς να ρίξει ούτε μια τουφεκιά. Και είναι απόλυτα ευχαριστημένη με τον εαυτό της, κυρίως γιατί πλουτίζει από τα χρήματα που της καταβάλλουν τα υπόδουλα κράτη ως λύτρα για να έχουν την εύνοιά της.

Η ευδαιμονική αυτή κατάσταση χάλασε όταν οι Βρετανοί ανακάλυψαν τι συμβαίνει και εξέφρασαν την επιθυμία να αποχωρήσουν από την γερμανοκρατούμενη Ευρώπη (Brexit).

Οι Γερμανοί μάνιασαν, γιατί τυχόν φυγή της Βρετανίας σημαίνει διάλυση της ΕΕ και συνακόλουθα διάλυση της Ευρωζώνης.

Άρχισαν λοιπόν τους εκβιασμούς.

Απείλησαν τους Βρετανούς πως έτσι και σηκωθούν και φύγουν, θα πρέπει να καταβάλλουν στη Γερμανία αποζημίωση 100 δισεκατομμύρια ευρώ!

Επειδή η Βρετανοί δεν μάσησαν, οι Γερμανοί κατέφυγαν στους εκβιασμούς. Έθεσαν θέμα Γιβραλτάρ και προσπάθησαν να πείσουν τους Ισπανούς να ζητήσουν πίσω τη μικρή βραχώδη χερσόνησο στο νότιο μέρος της Ανδαλουσίας, επειδή είναι ισπανικό έδαφος.

Οι Βρετανοί διεμήνυσαν ότι σκοπεύουν να υπερασπιστούν το στενό του Γιβραλτάρ με το στόλο των πολεμικών τους πλοίων και οι Ισπανοί, που έχουν αρκετά δικά τους προβλήματα, έκαναν πίσω.

Αφού δεν έπιασε αυτός ο εκβιασμός, η επόμενη κίνηση των Γερμανών ήταν να πείσουν τους Σκωτσέζους να κάνουν δημοψήφισμα ζητώντας την απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Σκωτσέζοι όμως δεν είναι τυφλοί και δεν έπεσαν στην παγίδα των Γερμανών.

Έχοντας αποτύχει και αυτός ο εκβιασμός, οι Γερμανοί στράφηκαν στην Ιρλανδία, όπου αυτή τη φορά βρήκαν ευήκοον ους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.
ν

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ (κέντρο) με τον μνηστήρα του Μάθιου Μπάρετ (δεξιά) και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ (αριστερά) επικεφαλής της κοινότητας ΛΟΑΤ στο Pride του Μόντρεαλ στις 20 Αυγούστου 2017. Image: Graham Hughes / The Canadian Press. Πηγή: Supplied
ν

Ο Βαράντκαρ, που είναι γερμανόφιλος με συχνές επισκέψεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, μη βλέποντας το βάραθρο που ανοίγεται μπροστά του, άρπαξε σαν οπορτουνιστής πολιτικός την ευκαιρία κι άρχισε να απειλεί τους Βρετανούς, θέτοντας ζήτημα ένωσης της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία –την οποία οι Βρετανοί κατέχουν από το 1921– σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Ζήτησε μάλιστα από τους Γερμανούς να «εγγυηθούν» την ασφάλεια των συνόρων κι ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα αγαθά της γερμανικής κατοχής ευρωπαϊκής υπηκοότητας.

Αυτό είναι το περίφημο backstop – ένα σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο του Brexit. Αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη backstop, δηλαδή «εμπόδιο» ως ουσιαστικό και «διασφαλίζω» ως ρήμα.

Είναι κοινό μυστικό, όμως, ότι οι Γερμανοί δεν σκοπεύουν να υπογράψουν καμία συμφωνία με τους Βρετανούς. Θα δεχτούν μόνο την πλήρη παράδοσή τους.

Πώς θα χειριστεί το ζήτημα ο Μπόρις Τζόνσον;
ν

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ… ΜΑΡΚΟ

Στην ουσία πρόκειται για πόλεμο και ο στόχος των Γερμανών είναι φανερός: να προκαλέσουν χάος και σύγχυση, προκαλώντας προβλήματα στους Βρετανούς, ρίχνοντας τη μια κυβέρνηση μετά την άλλη, για να κερδίσουν χρόνο μέχρι οι Βρετανοί να διενεργήσουν νέο δημοψήφισμα, το οποίο αυτή τη φορά θα είναι υπέρ της Γερμανίας παραμονής της Βρετανίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Άλλωστε και στην εποχή του Τσάμπερλεν και του Τσώρτσιλ πολλοί Βρετανοί που συμπαθούσαν τον Χίτλερ ζητούσαν τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που θα επέτρεπε σε Βρετανία και Γερμανία να μοιράσουν τον κόσμο μεταξύ τους ειρηνικά, αποφεύγοντας τον πόλεμο.

Ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την διελκυστίνδα μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας. Ποιος θα νικήσει; Το σκληρό ευρώ ή το σκληρό Brexit;

Στην περίπτωση που νικήσει το ευρώ και οι Βρετανοί πέσουν στα “τέσσερα”, στη γνωστή doggy style στάση του σεξ, όλοι θα ανασάνουμε με ανακούφιση και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε υπό την σοφή καθοδήγηση της Γερμανίας.

Στην περίπτωση όμως που νικήσει το Brexit… ε, τότε όλα αλλάζουν! Θα έχουμε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάλυση της Ευρωζώνης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όλα τα κράτη που χρησιμοποιούν ευρώ, θα επιστρέψουν στα παλιά εθνικά τους νομίσματα. Φρίκη! Για φανταστείτε τα αγαπημένα σας ευρώ να μετατραπούν ξαφνικά σε δραχμές! Φρίκη και πάλι φρίκη!

Γι’ αυτό, όσοι μεριμνούν για το αύριο, αρχίζουν και μετακινούν τα χρήματά τους στις γερμανικές τράπεζες!
ν

Χαρτονόμισμα των 100 μάρκων. Επενδυτές από όλη την οικουμένη ανοίγουν λογαριασμούς στη Deutsche Bank για να μετατρέψουν την κρίσιμη στιγμή τα χρήματά τους σε μάρκα. Image: Wikimedia Commons
ν

Συγκεκριμένα, πηγαίνουν στη Φρανκφούρτη και ανοίγουν έναν λογαριασμό στη Deutsche Bank!

Η σκέψη που κάνουν είναι απλή: σε περίπτωση που το ευρώ γίνει ασταθές και αρχίσει να καταρρέει, αυτοί θα έχουν τα χρήματά τους εξασφαλισμένα, καθώς κάποια στιγμή θα μετατραπούν σε γερμανικά μάρκα.

Έτσι, όχι μόνο δεν θα χάσουν την αξία τους, αλλά οι επενδυτές θα έχουν κι ένα θαυμάσιο κέρδος.

Δανείζομαι ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι είστε Κορεάτης, Κινέζος, Αμερικανός ή Γερμανός επενδυτής και αντιλαμβάνεστε ότι ο κατακερματισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ότι το ευρώ δεν ήταν ποτέ πιο αδύναμο ή πιο προβληματικό.

Πρέπει να πουλήσετε τα ευρώ σας;

Όχι, γιατί από τη μετατροπή τους σε δολάρια ή ελβετικά φράγκα θα βγείτε χαμένος.

Ποια άλλη λύση έχετε; Να μεταφέρετε τα ευρώ σας σε ένα γερμανικό τραπεζικό λογαριασμό!

Δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη αρχίσει και μετατοπίζονται από ιταλικούς σε γερμανικούς λογαριασμούς εξαιτίας του ενδεχόμενου κινδύνου πως αν παραμείνουν στην Ιταλία, μπορεί να μετατραπούν σε λιρέτες – ένα από τα πιο ασθενή νομίσματα στον κόσμο, χειρότερο κι από τη δραχμή.

Μήπως θα έπρεπε οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, τα χρήματα στις θυρίδες, το μετοχικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος και των λοιπών κρατικών φορέων να μετακινηθούν για ασφάλεια σε κάποια μεγάλη γερμανική τράπεζα;

Σκεφτείτε το.

Τζάμπα δηλαδή οι ελληνικές κυβερνήσεις φωνάζουν τόσο καιρό “Deutschland Deutschland über alles”;
ν

 


Translate this post