Αύξηση της έντασης μετά την επίθεση στα δύο τάνκερ (vid)

Κατηγορία Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Υπάρχουν φόβοι ότι η επίθεση στα δύο πετρελαιοφόρα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμέτρηση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από drone που δείχνει, όπως ισχυρίζονται, ειδικές ιρανικές δυνάμεις να απομακρύνουν μια μη εκραγείσα νάρκη από τα πλευρά του δεξαμενόπλοιου που υπέστη επίθεση στον Κόλπο του Ομάν την Πέμπτη. Πηγή: YouTube

ν

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ την Πέμπτη εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσαν άλμα στις τιμές του πετρελαίου και εγείρουν νέες ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν τα Στενά του Ορμούζ, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις, ενώ η Τεχεράνη, υποστηριζόμενη από τη Μόσχα, κατηγορεί τις ΗΠΑ.
ν

Χάρτης των Στενών του Ορμούζ όπου σημειώθηκαν επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια. Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν. Image: News Media
ν

Τα Στενά του Χορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκονται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια “Kokuka Corageous” της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και “Front Altair” του νορβηγικού φορέα Frontline, δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Σαν αποτέλεσμα των επιθέσεων, η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά τέσσερα δολάρια το βαρέλι.

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν έβγαιναν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω των Στενών του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες», εξηγεί ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.
ν

Το Kokuka Courageous φλέγεται. Άγνωστο παραμένει ποιος χτύπησε τα δύο δεξαμενόπλοια, από τα οποία το ένα βυθίστηκε, καθώς η μια πλευρά ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη. Image: Supplied
ν

Σύγχυση επικρατεί και για το όπλο της επίθεσης. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του “Kokuka Corageous” δήλωσε σήμερα Παρασκευή, ότι το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε «ιπτάμενα αντικείμενα» λίγο πριν το πλοίο χτυπηθεί, αποκλείοντας έτσι τα σενάρια ότι το πλοίο βλήθηκε από τορπίλη ή έπεσε πάνω σε νάρκη.

Να σημειωθεί, ότι το πλοίο δέχτηκε δύο επιθέσεις την Πέμπτη, χωρίς θύματα. Και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν διασωθεί.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα περιορισμένης ορατότητας βίντεο από drone που δείχνει, όπως ισχυρίζονται, ειδικές ιρανικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης να απομακρύνουν μια μη εκραγείσα μαγνητική νάρκη από τα πλευρά του δεξαμενόπλοιου για να μην υπάρχουν αποδείξεις.
ν

Footage US military claims shows Iranian patrol boat removing limpet mine from tanker
ν


ν

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή στα Στενά του Ορμούζ. Μετά τις επιθέσεις, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα ακόμη αντιτορπιλικό στον Κόλπο του Ομάν.

Οι Lloyd’s του Λονδίνου χαρακτήρισαν τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομάν περιοχές υψηλού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου και αύξησαν τα ασφάλιστρα.

Οι αγορές αναμένουν ότι ο αριθμός των μεταφορών μέσω των Στενών θα μειωθεί. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη προσφορά, υψηλότερες τιμές.
ν

Η φωτογραφία αυτή των Αμερικανών δείχνει τα σημάδια στα πλευρά του πλοίου από την νάρκη που δεν εξερράγη. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Εκτός της διένεξης ΗΠΑ-Ιράν, έχει ξεσπάσει ενεργειακό πόλεμος μεταξύ των χωρών μελών του ΟΠΕΚ (Αγκόλα, Αλγερία, Γκαμπόν Ισημερινός, Ιράκ, Ιράν, Κατάρ, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα) και των ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο, δηλαδή μη συμβατικό πετρέλαιο που παράγεται από θραύσματα πετρωμάτων με πυρόλυση.

Τα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που θεωρείται ότι έχει 1,5 έως 2,6 τρισεκατομμύρια βαρέλια (240×109–410×109 m3).

Παρ’ όλο που το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, ρίχνοντάς το στην αγορά, οι ΗΠΑ μείωσαν τις τιμές του αργού πετρελαίου, κάνοντας έτσι εχθρούς τους τόσο τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ όσο και την Ρωσία.

Πιθανώς το χτύπημα των δύο δεξαμενόπλοιων να είναι το προοίμιο ενός νέου είδους πολέμου, του ενεργειακού, που θα αφορά τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη. Έτσι, μετά τον οικονομικό και εμπορικό πόλεμο που ήδη διεξάγεται σε όλο τον κόσμο, ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει και ο ενεργειακός πόλεμος.

Στον τελευταίο θα βρεθούν μπλεγμένες η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω των τεραστίων ποσοτήτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ – Κύπρου – Αίγυπτου), και που έχουν ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας, όσο σε περιοχές, όπως του Ιονίου και ΝΔ της Κρήτης.

Ιδιαίτερα η Κρήτη είναι περικυκλωμένη από υδρογονάνθρακες και οι Τούρκοι απειλούν ότι θα αρχίσουν γεωτρήσεις σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, δίχως από την πλευρά μας να αντιδρούμε σε αυτό το νέο είδος πρόκλησης.
ν

US blames Iran for oil tanker attacks in Gulf of Oman | DW news
ν

ν

 


Translate this post