Ο Τσίπρας δίνει σε funds 50.000 πρώτες κατοικίες για να βγουν στο σφυρί

Κατηγορία Οικονομία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αντί να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου, ο Τσίπρας, από άγνοια ή εσκεμμένα, άφησε να δοθούν σε ξένα funds 50.000 πρώτες κατοικίες που θα βγουν στο σφυρί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Για πρώτη φορά μπαίνουν φέτος στο κάδρο οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Image: Supplied

ν

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και την υλοποίηση προγραμμάτων πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, μπαίνουν φέτος στο κάδρο τα στεγαστικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία.
Όπως αναφέρει το euro2day, το 2019 θα πωληθούν/τιτλοποιηθούν 5-6 δισ. ευρώ «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια από τις τράπεζες σε ξένα funds.
Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει χαμηλώσει σημαντικά ο πήχης της αξίας του υπολοίπου του δανείου. Για παράδειγμα, δάνεια ύψους 300.000-400.000 ευρώ θα πωληθούν στην εξευτελιστική τιμή των 50.000-80.000 ευρώ.
Το 50%-60% των εν λόγω δανείων φέρουν ως εγγύηση/ενέχυρο την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη και με δεδομένο το στοιχείο ότι τα 5-6 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 100.000 δάνεια, προκύπτει ότι τουλάχιστον 50.000 πρώτες κατοικίες θα περάσουν στον έλεγχο των ξένων funds και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί στις εξειδικευμένες εταιρείες.
ν

50.000 ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

Η αρχή της νέας πραγματικότητας αναμένεται να γίνει με το πρώτο πακέτο πώλησης κόκκινων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τη Eurobank και σύμφωνα με πηγές, το 60% των εν λόγω δανείων αφορούν δάνεια με ενέχυρο πρώτες κατοικίες.
Έως σήμερα τα δάνεια που είχαν πουληθεί σε ξένα funds ήταν καταναλωτικά χωρίς καμία εξασφάλιση (δηλαδή χωρίς εγγυήσεις) και μικρών επιχειρήσεων χωρίς όμως λειτουργική δραστηριότητα. Επρόκειτο για «ήπιου χαρακτήρα» πωλήσεις, καθώς δεν άγγιζαν το σπίτι του δανειολήπτη.
ν

Αλέξης Τσίπρας. Υπεύθυνος για το ξεσπίτωμα 50.000 οικογενειών που θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς οι κατοικίες τους θα βγουν εντός του 2019 σε πλειστηριασμό. Image: Supplied
ν

Αυτό τώρα αλλάζει άρδην και υπαίτιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, όπου η τράπεζα έχοντας καθορίσει την τελική τιμή πώλησης μιας κατοικίας σε ένα fund, απευθυνόταν πρώτα στον δανειολήπτη προτείνοντάς του να αγοράσει το σπίτι σε αυτή την τιμή.
Αν ο δανειολήπτης για διάφορους λόγους αρνιόταν, μόνο τότε το σπίτι πήγαινε στα χέρια των τοκογλύφων.
Ο Τσίπρας έκανε νόμο του κράτους την πώληση «κόκκινων» δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία στα ξένα funds, χωρίς να συμπεριλάβει αυτή την ευεργετική για τους πολλούς ρύθμιση.
Το σχετικό νομοσχέδιο ήρθε από τις Βρυξέλλες και μεταφράστηκε στα ελληνικά, αλλά στις σχετικές διαπραγματεύσεις τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Τσακαλώτος «ξέχασαν» να ζητήσουν από τους «εταίρους» μας να συμπεριλάβουν αυτή τη ρύθμιση.
Πιθανώς επειδή, απορροφημένοι από την πολυτελή ζωή, δεν νοιάζονται και τόσο για τους πολλούς.
Η πώληση στεγαστικών δανείων θα συνεχισθεί και το 2020 καθώς οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει να προχωρήσουν του χρόνου σε πώληση/τιτλοποίηση επιπλέον 5 δισ. στεγαστικών δανείων. Οι πωλήσεις σε συνδυασμό με τη μετατόπιση των πλειστηριασμών σε χαμηλότερης αξίας δάνεια και ακίνητα αναμένεται να συνθέσουν ένα πολύ δυσάρεστο σκηνικό τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.
ν

Πηγή: euro2day

 


Translate this post