Γεωπολιτική: Η κρίση στη Βενεζουέλα προοίμιο παγκόσμιας σύγκρουσης;

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική, Διεθνή

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Αποτελεί άραγε η κρίση στη Βενεζουέλα προοίμιο μιας νέας παγκόσμιας αναμέτρησης με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη;

Ο Νικολάς Μαδούρο (κέντρο) σε μια επίδειξη δύναμης, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο (αριστερά), τον πραγματικό ηγέτη του δικτατορικού καθεστώτος που έχει επιβληθεί στην Βενεζουέλα. Image: EPA. Πηγή: Supplied

ν

ΜΕΤΑ το πέρας των διήμερων συγκρούσεων στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, επικεφαλής αγήματος και κάλεσε τον στρατό να συντρίψει «κάθε πραξικόπημα».
Απευθυνόμενος σε μια δύναμη 4.000 στρατιωτών, τους ευχαρίστησε που παρέμειναν πιστοί στο πρόσωπό του και απέρριψαν την έκκληση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο να αποσκιρτήσουν. «Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ πριν», είπε.
Αυτό δεν αληθεύει, καθώς την Πρωτομαγιά, 25 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών λιποτάκτησαν, ζητώντας άσυλο στην πρεσβεία της Βραζιλίας στο Καράκας.
Επίσης, σύμφωνα με το Vice News, περίπου 1.000 άτομα των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας διέσχισαν τα σύνορα με την Κολομβία και ζήτησαν προστασία από την εκεί κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.
Στις αρχές Μαρτίου, οι Κολομβιανές Αρχές για τη Μετανάστευση ανέφεραν ότι 567 στρατιώτες από τη Βενεζουέλα εγκατέλειψαν το καταρρέον καθεστώς του Μαδούρο
Φαίνεται ότι ο Μαδούρο, παρά την επίδειξη δύναμης, δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα του.
Άλλωστε σε μια δημοκρατία, ο εκλεγμένος ηγέτης δεν καταφεύγει ποτέ στην ασπίδα του στρατού για να διατηρηθεί στην εξουσία, ενάντια στη λαϊκή θέληση. Ο Μαδούρο είναι ανεπιθύμητος από το 65% του λαού του. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Βενεζουέλα: το 65% του πληθυσμού των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντίθετο στο καθεστώς Μαδούρο και μόνο το 35% το υποστηρίζει. Και αυτό όχι από ιδεολογία, αλλά από προσωπικό συμφέρον.
Έτσι, ο Μαδούρο απέδειξε αυτό που αρνούνται να δουν όλοι όσοι τον υποστηρίζουν μέσα κι έξω από τη χώρα, ότι δηλαδή στη Βενεζουέλα υπάρχει δικτατορία.
Δικτατορία σημαίνει στρατός και κάθε στρατός έχει έναν αρχηγό. Και εδώ αποκαλύπτεται το αληθινό πρόσωπο που κυβερνά τη χώρα. Γιατί ο πραγματικός ηγέτης της Βενεζουέλας είναι ο παντοδύναμος αρχηγός του στρατού Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του υπουργού Άμυνας. Ο Παντρίνο βρίσκεται πάντα δίπλα στον Μαδούρο σε όλες τις δημόσιες και τηλεοπτικές εμφανίσεις του τελευταίου.
Ο Νικολάς Μαδούρο είναι απλώς η κούκλα που φαίνεται στο προσκήνιο, την οποία οι στρατηγοί χρησιμοποιούν για να δώσουν στο καθεστώς μια επίφαση δημοκρατικότητας.
ν

Δημόσια εμφάνιση Μαδούρο, λεηλασίες στο σπίτι του Λόπες
ν


ν

Στη Βενεζουέλα υπάρχει, λοιπόν, δικτατορία και αυτό αποδεικνύεται από τις επιθέσεις του στρατού εναντίον των πολιτών.
Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός μιας δικτατορίας είναι ο ίδιος ο λαός…
ν

ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Στο διήμερο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων υπήρχαν πέντε νεκροί, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, 14 και 16 ετών.
Ο Γιόσνερ Γκρατερόλ, 16 ετών, τραυματίστηκε την Τρίτη σε διαδήλωση στην πόλη Λα Βικτόρια, στη βόρεια Βενεζουέλα.
Ο 14χρονος Γιοΐφρε Ερνάντες χτυπήθηκε από σφαίρα στο περιθώριο της ογκώδους διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας στο Καράκας, την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Την Τετάρτη σκοτώθηκε στο Καράκας μια 27χρονη γυναίκα, ενώ την Τρίτη είχε χάσει τη ζωή του και ένας άνδρας στην πόλη Αράγκουα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα (VOSC), ένας 27χρονος, ο Χουρουμπίθ Ραουσέο, πυροβολήθηκε από στρατιώτες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο οχυρό της αντιπολίτευσης Αλταμίρα, στο Καράκας.
Επίσης, το διήμερο 30 Απριλίου – 1 Μαΐου, τραυματίστηκαν 130 άτομα από αληθινές ή πλαστικές σφαίρες, αλλά και από τα δακρυγόνα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.
Και όλοι είδαμε το πρωτοφανές, θωρακισμένα οχήματα της φρουράς του Μαδούρο να πέφτουν πάνω σε διαδηλωτές και να τους πατούν.
Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν στις αληθινές δημοκρατίες.
ν

Θωρακισμένα οχήματα του στρατού κατά διαδηλωτών. Από τις συγκρούσεις της Τρίτης 30 Απριλίου 2019 στο Καράκας. Πηγή: YouTube

ν

ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Ο Μαδούρο κυβερνά τη χώρα από το 2013, διαδεχόμενος τον Τσάβες. Το 2016 κατάργησε το Κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση), επειδή στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 η αντιπολίτευση κατήγαγε ιστορική νίκη και κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών.
Αντικατέστησε το Κοινοβούλιο με το λεγόμενο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως είχε κάνει η χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα το 1967.
Έκτοτε το στρατιωτικό καθεστώς εξοντώνει συστηματικά τους αντιπάλους του. Για παράδειγμα, το 2015 ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κρίθηκε ένοχος για «υποκίνηση βίας» κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση σχεδόν 14 ετών.
Να σημειωθεί ότι ο Λόπες δεν είχε πάρει μέρος στις διαδηλώσεις του 2014, καθώς τότε βρισκόταν υπό κράτηση στη στρατιωτική φυλακή του Ράμο Βέρντες.
Το 2017 ο Λόπες τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την Τρίτη, 30 Απριλίου 2019, ο Λόπες έφυγε από το σπίτι του στο Καράκας και εμφανίστηκε δίπλα στον Χουάν Γουάιδο, τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της χώρας, στην κινητοποίηση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο. Αργότερα την ίδια ημέρα κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας.
ν

Αριστερά, ο Χουάν Γουάιδο και δεξιά ο υπό διωγμό ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες. Image: Reuters / Stringer. Πηγή: Supplied
ν

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που το αποτελούν διορισμένοι φίλοι του Μαδούρο, ζήτησε την έκδοση του Λόπες, όμως η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει «σε καμία περίπτωση» στις αρχές της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.
ν

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να γνωστοποιήσει πού βρίσκεται ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χιλμπέρ Κάρο, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα.
Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κάρο κρατείται και σημείωσε ότι η σύλληψή του συνιστά παραβίαση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας
Ο Κάρο είναι μέλος του κόμματος του Χουάν Γουάιδο και είχε συλληφθεί ξανά τον Ιανουάριο του 2017.
Παρέμεινε στη φυλακή επί ενάμιση χρόνο και αποφυλακίστηκε, μαζί με άλλους 39 πολιτικούς κρατούμενους, τον Ιούνιο του 2018, χωρίς να καταδικαστεί.
«Η δικτατορία συνέλαβε και πάλι αυθαίρετα τον βουλευτή Χιλμπέρ Κάρο, παραβιάζοντας την κοινοβουλευτική του ασυλία», έγραψαν οι βουλευτές στον λογαριασμό του κοινοβουλίου στο Twitter.
Σύμφωνα με μια συνάδελφό του, την Αντριάνα Πιτσάρντο, ο Κάρο συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ένα εστιατόριο στο προάστιο Λας Μερσέδες του Καράκας. «Αγνοούμε τους λόγους», σημείωσε.
ν

Ο βουλευτής Χιλμπέρ Κάρο (Gilber Caro) συνελήφθη από το καθεστώς Μαδούρο πριν από επτά μέρες. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Πηγή: Twitter
ν

Στις εκλογές-παρωδία που έγιναν πέρυσι το Μάιο, ο Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 75% ‒ ποσοστό που παίρνουν συνήθως οι δικτάτορες.
Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας.
Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε γειτονικά κράτη.
Αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, που τα τελευταία χρόνια κατρακύλησαν στα 24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το κόστος της παραγωγής παρέμεινε στα 20 δολάρια.
Με δεδομένο ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν το 95 τοις εκατό των εμπορικών εσόδων της Βενεζουέλας, ήταν επόμενο η χώρα να καταστραφεί.
ν

Η κατάρρευση της Βενεζουέλας
ν

ν

ΟΙ «ΦΙΛΟΙ» ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ

Οι δύο αντίπαλες δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στη Βενεζουέλα είναι ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γουάιδο, τον οποίο υποστηρίζουν 50 χώρες της Δύσης και της Λατινικής Αμερικής, και ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα. Στις τελευταίες πρέπει να προστεθούν η Τουρκία, το Ιράν και η… Ελλάδα – μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Μαδούρο, εκτός από δικτάτορας, είναι και κλέφτης του κοινού ποινικού δικαίου. Ξέροντας ότι κάποια στιγμή θα πέσει, έχει μεταφέρει όλα τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας σε τρεις άλλες χώρες: την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν.
Ο ίδιος έχει κανονίσει να καταφύγει πρώτα στην Κούβα και μετά να πάει σε κάποια από τις τρεις χώρες όπου έχει μεταφέρει τον χρυσό.
Να σημειωθεί ότι έχει δεχτεί στο έδαφος της Βενεζουέλας 20.000 Κουβανούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει υψηλές θέσεις στη διοίκηση της χώρας με πλουσιοπάροχους μισθούς.
Όσον αφορά την Κίνα, αυτή απλώς εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο…
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και τα όγδοα μεγαλύτερα φυσικού αερίου.
Η μόνη που δεν φαίνεται να έχει λάβει ανταλλάγματα για την υποστήριξη που προσφέρει στον Μαδούρο είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να το κάνει από λόγους «ιδεολογικούς»…
ν

Οι στρατιώτες που αυτομόλησαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο έχουν βρει καταλύματα σε ξενοδοχεία της Κολομβίας. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Στην Ισπανία, πάντως, το ομογάλακτο κόμμα των Podemos υπέστη ήττα στις πρόσφατες εκλογές, επειδή ο ηγέτης του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση επειδή φέρεται να έλαβε από το καθεστώς της Βενεζουέλας επτά εκατομμύρια δολάρια.
Το πρόβλημα για τους Δυτικούς είναι πως ακόμη κι αν φύγει ο Μαδούρο, θα είναι πολύ δύσκολο η εξουσία να περάσει στον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γουάιδο, όσο παραμένει επικεφαλής του στρατού ο Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες, που είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας.
Ο Βλαντίμιρ Παντρίνο, ο οποίος ελέγχει τα πάντα στην Βενεζουέλα, όπως το πετρέλαιο, τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων, ακόμη και το εμπόριο ναρκωτικών, έχει κηρυχθεί persona non grata σε τρεις χώρες: Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Κολομβία.
ν

Ο «ισχυρός άνδρας» της Βενεζουέλας είναι ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός του στρατού Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες. Στηρίζει το καθεστώς και είναι έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της και κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα συμβεί. Ωστόσο, ό,τι κι αν γίνει, και μόνο το γεγονός ότι έχει επικεντρωθεί σε αυτήν το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων, η προβολή του στο μέλλον φαίνεται να αποτελεί την απαρχή δεινών για ολόκληρο τον πλανήτη.
Ουσιαστικά, με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα, έχουν σχηματιστεί δύο αντίπαλες παρατάξεις. Από τη μια πλευρά συντάσσονται οι 50 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γουάιδο: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Βραζιλία, Χιλή, Αργεντινή, οι επτά χώρες-μέλη της «Ομάδας της Λίμα» και όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κτλ.). Μαζί τους η Γεωργία και το Κόσοβο.
Από την άλλη πλευρά, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα συμπαρατάσσονται η Τουρκία ( «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι»), το Ιράν και η Βολιβία.
Σε αυτή την παράξενη συμμαχία έχουμε πρώην και νυν κομμουνιστικές χώρες να συντάσσονται με θεοκρατικές, όπως η Τουρκία και το Ιράν.
Γιατί αυτές οι συμμαχίες;
Ο λόγος είναι απλός: αφορούν τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη.
Το πετρέλαιο καθόρισε τον 20ό αιώνα. Σε περιόδους πολέμου έκρινε την έκβασή τους, σε περιόδους ειρήνης κυριάρχησε στις χρηματαγορές και έστησε την οικονομία ολόκληρων κρατών. Όμως τον 21ο αιώνα θα βιώσουμε τη μείωση της επιρροής του πετρελαίου. Το φθηνό φυσικό αέριο, η ανανεώσιμη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνουν ότι η ενέργεια που θα προτιμηθεί εν τέλει θα είναι ο ηλεκτρισμός.
Άλλωστε, χωρίς ηλεκτρισμό δεν μπορεί να ζήσει πλέον ο άνθρωπος.
Τα δύο μπλοκ, Ρωσία-Κίνα και Αμερική-Ευρώπη, θα εντείνουν τον ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη. Και αναπόφευκτα θα υπάρξουν νικητές και χαμένοι από τις «καθαρότερες» πηγές ενέργειας.
Επομένως, ΗΠΑ και Ρωσία καθόλου δεν ενδιαφέρονται για τη «δημοκρατία» και την «ελευθερία», αλλά για το ποιος θα βάλει χέρι στον ενεργειακό πλούτο της χώρας.
ν

Πλατφόρμα γεωτρήσεων στη λίμνη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Μέσω της πρωτοβουλίας Petrocaribe, η Βενεζουέλα έχει γίνει σημαντική πηγή αργού πετρελαίου και υποπροϊόντων σε 17 χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Image: The Tico Times. Πηγή: Supplied
ν

Στο παιχνίδι αυτό οι μεγάλες δυνάμεις επιδιώκουν την αυτονομία. Και αυτό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παγκόσμια σύγκρουση, σε έναν ενεργειακό πόλεμο – πιθανόν με πυρηνικά όπλα, πιθανόν όχι.
Όπως και να ’χει, η επόμενη φάση αυτής της σύγκρουσης θα μεταφερθεί από τη Βενεζουέλα στη Λιβύη, δηλαδή στη γειτονιά μας.
Η χώρα αυτή που σήμερα είναι χωρισμένη στα δύο, θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των δύο στρατοπέδων για τον έλεγχο των ενεργειακών της αποθεμάτων.
Αν δε επιβεβαιωθεί αυτό που τώρα είναι απλώς εικασία, δηλαδή ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης που συνορεύουν με τα κοιτάσματα της Λιβύης, η όρεξη των μεγάλων δυνάμεων θα ανοίξει ακόμη περισσότερο.
Το τι θα συμβεί θα το μάθουμε τα επόμενα λίγα χρόνια, όχι πάντως αργότερα από το 2025. Έως τότε, η ανθρωπότητα θα έχει δείξει καθαρά προς τα πού βαδίζει. Ελπίζουμε να μην επιλέξει τον δρόμο του ολέθρου.
ν

Λόπες: «Ο Μαδούρο θα ανατραπεί σε λίγες εβδομάδες»
ν

ν

 


Translate this post