LIVE: Τα Κίτρινα Γιλέκα ξανά στους δρόμους του Παρισιού

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  | Ενημ. 17:49

Posted by Youmagazine Staff

 

Στα πλαίσια της 23ης Πράξης από την έναρξη του κινήματος, τα Κίτρινα Γιλέκα πλημμύρησαν ξανά τους δρόμους του Παρισιού, σήμερα Σάββατο 20 Απριλίου.

Στιγμιότυπο από την σημερινή 23η Πράξη (Act 23) του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων στη Gare du Nord πριν από λίγη ώρα. Πηγή: YouTube

ν

ΤΑ ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού για 23η φορά από την έναρξη του κινήματος. Οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν κοντά στην Νοτρ Νταμ για να τιμήσουν τον καθεδρικό ναό μετά την καταστροφική πυρκαγιά, παρ’ όλο που έχουν σοβαρές ενστάσεις σχετικά με το τεράστιο ποσό που συγκεντρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες για την ανοικοδόμηση του ναού.
Γιατί ενώ Κίτρινα Γιλέκα διαμαρτύρονται κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της υψηλής φορολογίας, η επιλεκτική γενναιοδωρία των πλουσίων που έσπευσαν να προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ δείχνει την υποκρισία που υπάρχει.
«Αν είναι ικανοί να δώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες», κατήγγειλε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού BFMTV.COM, σε επίκαιρα σημεία του Παρισιού έχουν αναπτυχθεί 60.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

ν

ν

Δισεκατομμυριούχοι και όμιλοι σπεύδουν από τη Δευτέρα στο «προσκέφαλο» της Παναγίας των Παρισίων: η οικογένεια Πινό υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό, η πιο πλούσια της Γαλλίας, που ανακοίνωσαν δωρεά 200 εκατομμυρίων∙ στη συνέχεια η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρς και ο όμιλος L’Oreal (200 εκατομμύρια). Η εταιρεία Total ανακοίνωσε πως προσφέρει 100 εκατομμύρια.
Ο όμιλος Kering της οικογένειας Πινό είναι ο δεύτερος παγκοσμίως όμιλος σε είδη πολυτελείας, μετά τον LVMH, και έχει κυρίως τις μάρκες Gucci, Yves Saint Laurent και Boucheron.
Η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των Κίτρινων Γιλέκων που από τον Νοέμβριο είναι οι πρωταγωνιστές μιας κοινωνικής κρίσης πρωτοφανούς στη Γαλλία, εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα» και κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μια νύχτα “τρελό χρήμα” για τη Νοτρ Νταμ».
ν
ν
Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα που δίδονται στους φτωχούς, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.
Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν εδώ και μήνες στους δρόμους, στην αρχή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον φόρων, αλλά η οργή τους έχει μεταφερθεί και σε πολλές διεκδικήσεις, θεσμικές και κοινωνικές.
ν

Τα Κίτρινα Γιλέκα βρίσκονται στους δρόμους για 23η εβδομάδα από την έναρξη του κινήματος τον Νοέμβριο του 2018. Πηγή: YouTube
ν

Στη σημερινή κινητοποίηση υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ συνελήφθησαν 137 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αστυνομία στο Euronews.
Τημ προηγούμενη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε προγραμματίσει να απευθυνθεί στο έθνος αποδεχόμενος κάποια από τα αιτήματα του κινήματος, ανέβαλε όμως την ομιλία του εξαιτίας της τεράστιας πυρκαγιάς που ξέσπασε στον 850 ετών καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Στις 23 εβδομάδες κινητοποιήσεων, ο Μακρόν έκανε αρκετές παραχωρήσεις στις απαιτήσεις των διαδηλωτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να ηρεμήσει τη λαϊκή οργή στη Γαλλία.
ν

 


Translate this post