Οι αντιρρήσεις των δανειστών για τις 120 δόσεις

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι αντιρρήσεις των δανειστών καθυστερούν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξόφληση των οφειλών σε 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.

ν

ΑΠΟΣΤΑΣΗ εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές στο θέμα της ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία σε 120 δόσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ρυθμίζονται τα χρέη έως 10.000 ευρώ με τον μέγιστο αριθμό δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο, οι δανειστές αντιτείνουν πως αυτό υπονομεύει την «κουλτούρα» των πληρωμών και θέλουν να διατηρηθεί η θηλιά στο λαιμό περίπου 600.000 οφειλετών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή»,  είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους (Βρυξέλλες και Βερολίνο) σε μια ρύθμιση «στην έκταση που έχει εξαγγελθεί» και προβλέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων το προσεχές διάστημα, με στόχο την εξεύρεση λύσης σε λιγότερο όμως γενναιόδωρη βάση.
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και την επίσκεψη των επικεφαλής των «θεσμών» στην Αθήνα στις 6-8 Μαΐου, για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στο ίδιο μοτίβο με την προστασία της πρώτης κατοικίας, που κυριάρχησε στην επίσκεψη των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν πλέον για ταυτόχρονη κατάθεση των ρυθμίσεων των οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, σε Εφορία και σε δήμους.
Οι ενστάσεις των «θεσμών» εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι στη ρύθμιση για την Εφορία δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» για οφειλές έως 10.000 ευρώ.
Για υψηλότερες οφειλές προβλέπονται, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλών στην Εφορία αφορά ποσά έως 10.000 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση οι οφειλέτες θα μπορούν να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις, ανεξαρτήτως εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Στο σημείο αυτό ξεκινά η διαπραγμάτευση και είναι πιθανόν η τελική ρύθμιση, εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία, να θέτει περιορισμούς ακόμη και για οφειλές ποσών αυτής της τάξης.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς για υποχρεώσεις έως το τέλος του 2018.
ν

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, υπήρχαν οι εξής ευεργετικές διατάξεις για όσους έχουν πολυετείς οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία:
  • Για τις οφειλές των μη μισθωτών προβλέπεται «κούρεμα» 54% στην κύρια οφειλή και 85% στις προσαυξήσεις.
  • Για τις οφειλές των αγροτών προβλέπεται μείωση κατά 100% στις προσαυξήσεις.
  • Στους εργοδότες παρέχεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, εφόσον καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή και έκπτωση 50% αν επιλέξουν την τμηματική καταβολή σε έως 120 δόσεις.
  • Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα, ενώ οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.
Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα είναι ανοιχτή για ένταξη έως 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.
Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα εθελοντικού επανυπολογισμού των οφειλών. Αυτή αφορά μόνο την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κούρεμα της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειοψηφία εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει βέβαια και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει αν θέλει και το «κούρεμα» της βασικής οφειλής ή μόνο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. Προϋπόθεση είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους. Επίσης, για να μη βγει κάποιος εκτός ρύθμισης θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων.
Κομβικό σημείο του αρχικού νομοσχεδίου αποτελούσε η δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι σε άλλη ρύθμιση (π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων).
Τώρα κανείς δεν γνωρίζει πόσες από αυτές τις διατάξεις θα ισχύσουν τελικά ύστερα από την παρέμβαση των «θεσμών».
ν

 


Translate this post