Οι Δεσμοί της Σελήνης και οι καρμικές επιρροές τους

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΡΜΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ  2|2

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

Οι Καρμικές Επιρροές του Δράκοντα, β΄ μέρος

Οι δεσμοί της Σελήνης, βόρειος και νότιος, είναι σημαντικοί στη μελέτη ενός ωροσκοπίου, γιατί είναι αυτοί που κρατούν τον άνθρωπο δέσμιο στη Γη.

Οι εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης γίνονται πάντα στην Κεφαλή και στην Ουρά του Δράκοντα, δηλαδή στο βόρειο και στο νότιο δεσμό. Image: Supplied

ν

ΣΤΟ μέρος αυτό θα βρείτε τις θέσεις του Ραχού και του Κετού στον αστρολογικό χάρτη σας, καθώς και την ερμηνεία τους, ανάλογα σε ποια ζώδια πέφτουν (βλ. πιο κάτω). Οι θέσεις τους στους οίκους εξηγούνται στο προηγούμενο άρθρο.
Χρησιμοποιούμε τις ερμηνείες της Βεδικής αστρολογίας, καθώς είναι πιο ακριβείς και πιο κοντά στην πραγματικότητα σε σύγκριση με τη Δυτική αστρολογία. Ενώ τα δύο συστήματα είναι πανομοιότυπα, η Βεδική (Jyotiṣa) χρησιμοποιεί τον αστρικό ζωδιακό (sidereal zodiac), όπου τα αστέρια θεωρούνται σταθερό υπόβαθρο έναντι του οποίου μετράται η κίνηση των πλανητών, ενώ η δυτική αστρολογία χρησιμοποιεί τον τροπικό ζωδιακό, όπου η θέση των πλανητών καθορίζεται με βάση τη θέση του Ήλιου στην εαρινή ισημερία.
Μετά όμως από δύο χιλιετίες, ως αποτέλεσμα της μετάπτωσης των ισημεριών, οι θέσεις των αστερισμών πάνω στην εκλειπτική έχουν μετατοπιστεί περίπου κατά 22 μοίρες. Επομένως, η θέση των πλανητών στο σύστημα Jyotiṣa είναι σύμφωνη με τον πραγματικό ζωδιακό, ενώ στη δυτική αστρολογία οι πλανήτες εμπίπτουν σε έναν αστερισμό μόνο κατά τα δύο τρίτα του χρόνου.
Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν οι ημερομηνίες των ζωδίων και ένας σύνδεσμός για να βρείτε ακριβώς το ζώδιό σας και τις θέσεις των Ραχού και Κετού.
ν

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΤΑ ΖΩΔΙΑ


ν

Όταν στο πρώτο ζώδιο πέφτει η Κεφαλή και στο δεύτερο η Ουρά του Δράκοντα:
ν
ΚΡΙΟΣ-ΖΥΓΟΣ
Στην προηγούμενη ζωή το άτομο ήταν τυχερό και περιβαλλόταν από πολυτέλεια και ανέσεις. Ασχολιόταν με ανώτερη πνευματική μάθηση και τα αγαθά πράγματα της ζωής ήταν οι κύριες επιδιώξεις της ζωής του. Σ’ αυτήν εδώ τη ζωή το δραματικό ένστικτο είναι ισχυρό και υπάρχει συνήθως άφθονη αυτοκυριαρχία. Θα υπάρχουν ευοίωνες τελετές στο σπίτι, απόκτηση γαιών, τέλεια οικογενειακή αρμονία και ευτυχία. Η αποτυχία να κρατήσει τα χέρια σφιχτά, μπορεί να προκαλέσει απώλεια ευκαιριών στην παρούσα ενσάρκωση του ατόμου.
ΤΑΥΡΟΣ-ΣΚΟΡΠΙΟΣ 
Στην περασμένη ενσάρκωση το άτομο ασχολιόταν με πολλές δραστηριότητες του υποκόσμου. Νοσηρή σεξουαλική ζωή και κατάχρηση της δύναμης ήταν ο τρόπος ζωής του. Συνεπώς πρέπει να έχει υποστεί διάφορες τιμωρίες πριν λάβει χώρα η τωρινή γέννηση. Σε αυτή τη ζωή έχει μια αίσθηση κυριαρχίας και μια δημοκρατική άποψη για τις ανθρώπινες ανάγκες. Θα κάνει ταξίδια σε ιερούς τόπους και ναούς και θα εμπλουτιστεί με φιλοσοφική γνώση. Θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να ζήσει όμορφα και άνετα και θα αγωνιστεί να διατηρήσει τουλάχιστον την καρμική του θέση.
ΔΙΔΥΜΟΙ-ΤΟΞΟΤΗΣ 
Το άτομο αφιέρωσε την προηγούμενη ζωή του σε διάφορες φιλοσοφικές και μυστικιστικές επιδιώξεις. Προτιμούσε μια ζωή ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Σε αυτή τη ζωή η αξιοσημείωτη αίσθηση χιούμορ, συνδυασμένη με την επιθυμία να είναι δίκαιος προς όλους, το καθιστά θαυμάσιο χαρακτήρα. Αν προσπαθήσει να απομονωθεί και να αποτραβηχτεί από την κοινωνία, οι περιστάσεις θα το αναγκάσουν να ζει με άλλους. Έχει τη δύναμη να υποβάλλει ή να μεταβιβάζει ιδέες σε άλλους από απόσταση και να προβλέπει συμβάντα. Σπανίως έχει την τύχη ή την ευκαιρία να καλλιεργήσει τη συναισθηματική ή υλική του βάση.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ-ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 
Στην περασμένη ενσάρκωση το άτομο έχει περάσει πολλές δυσκολίες και περιοριστικές καταστάσεις. Η οικογενειακή ζωή ήταν δυσάρεστη και δυστυχισμένη. Σε αυτή την ενσάρκωση θα έχει έντονο ενδιαφέρον για νέες ιδέες και εγχειρήματα, αν αυτά σχετίζονται με ανέσεις του σπιτιού. Η οικογενειακή ευτυχία θα είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό. Επιδεικνύει κάποια υπερηφάνεια, καθώς και μια τάση να καυχιέται. Μπορεί να δείχνει εξωτερική ψυχρότητα, αλλά είναι δυνατό να εισαχθεί στον υγιή συναισθηματισμό. Θα ήθελε να υπηρετήσει τους δεινοπαθούντες και ενθουσιάζεται προσφέροντας εθνική υπηρεσία.
ΛΕΩΝ-ΥΔΡΟΧΟΟΣ 
Είχε αφιερώσει την περασμένη του ζωή σε πολλές ασυνήθιστες δραστηριότητες. Δεν είχε χρόνο για τις προσωπικές του ανάγκες και εργαζόταν πετυχαίνοντας πράγματα για άλλους. Σε αυτή τη ζωή θα έχει τη ζωτικότητα να προάγει μεγάλα εγχειρήματα. Έχει την ικανότητα να διευθύνει άλλους και να αναλαμβάνει ευθύνες από νεαρή ηλικία. Η διανοητική του αρμονία είναι ίσως η μεγαλύτερη γοητεία του. Ισχυρή αυτάρκεια και αυτοπεποίθηση παρατηρούνται στην τωρινή του ζωή. Θα φτιάξει νέες κατοικίες και θα ταξιδεύσει σε ξένες χώρες.
ΠΑΡΘΕΝΟΣ-ΙΧΘΥΕΣ 
Στην περασμένη ζωή ήταν ένα άσημο άτομο. Δεν είχε πολλές ευκαιρίες, γιατί δεν μπορούσε να τις αναγνωρίσει και να τις χρησιμοποιήσει. Σε αυτή τη ζωή οι κοινωνικές επιθυμίες είναι σε έξαρση και συχνά υπάρχει μεγάλη σταθερότητα και καρτερικότητα. Θα του δοθούν πολλές ευκαιρίες σε αυτή τη ζωή, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τις πετύχει πολύ μεθοδικά. Έτσι δεν μπορεί απλώς να πηδάει από το ένα εγχείρημα στο άλλο σε αυτή τη ζωή. Θα υπάρξει απρόσμενη πρόσβαση σε μεγάλο πλούτο.
ΖΥΓΟΣ-ΚΡΙΟΣ 
Έχει περάσει την προηγούμενη ζωή του με πολλές φυσικές δραστηριότητες, οξυθυμία και επιθετικότητα. Τότε είχε κερδίσει και είχε χάσει ταυτόχρονα πολλά πράγματα, επειδή δεν μπόρεσε να μάθει να τα εξισορροπεί. Σε αυτή τη ζωή θα είναι πράο και ευγενικό, αξιοπρεπές και ορθό. Ό,τι κάνει σε αυτή τη ζωή θα έχει μια αίσθηση δικαιοσύνης. Θα έχει πολλές επιτυχίες σε αυτή τη ζωή χωρίς να αγωνιστεί γι’ αυτές και χρησιμοποιώντας απλώς τις νοητικές του ενέργειες. Δεν κυνηγάει τις υλικές ανέσεις και πολυτέλειες, αλλά είναι πάντα τυχερό και από την άποψη αυτή υπάρχει πάντα αφθονία.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ-ΤΑΥΡΟΣ
Έζησε την περασμένη ενσάρκωσή του σε πολυτέλεια και ανέσεις, χωρίς να ενδιαφέρεται για ανώτερη γνώση. Δεν άκουγε κανέναν και έκανε μια ζωή ρουτίνας. Στο διάστημα αυτής της ζωής σπάνια θα υπάρχει σταθερή εκπλήρωση και η διανοητική ασυμφωνία του αφαιρεί πολλές χαρές της ζωής. Θα περνάει από το ένα άκρο στο άλλο στη διάρκεια αυτής της ζωής. Τα κρυφά κίνητρα και ενέργειες είναι ισχυρά και θα τα χρησιμοποιεί όποτε χρειάζεται. Όσο κανένας δεν το ενοχλεί, είναι ήσυχο, ευγενικό και πράο. Μπορεί να ξεχνάει, αλλά ποτέ δεν συγχωρεί ό,τι του κάνουν οι άλλοι.
ΤΟΞΟΤΗΣ-ΔΙΔΥΜΟΙ 
Έζησε την περασμένη ζωή με πολλές κοινωνικές και διανοητικές δραστηριότητες. Ασχολιόταν με άλλους συνεχώς και εκπλήρωνε ό,τι προσδοκούσαν από αυτό. Στην τωρινή ενσάρκωση η επιθυμία για άμεσα αποτελέσματα οδηγεί σε ανυπομονησία και παρορμήσεις. Θα διαλέξει ένα μονοπάτι ανεξαρτησίας και μόνωσης. Θα έχει έντονο ενδιαφέρον για τις δημόσιες υποθέσεις, αλλά είναι επιρρεπές στην αποτυχία εξαιτίας υπερβολικού ζήλου. Θα πετύχει ουσιαστική εσωτερική γνώση είτε ασχοληθεί με τον αποκρυφισμό είτε όχι. Θα ενδιαφέρεται πολύ για υλικά πράγματα, καθώς και για τα ανθρώπινα αισθήματα.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ-ΚΑΡΚΙΝΟΣ 
Στην περασμένη ζωή του το σπίτι και το άμεσο περιβάλλον ήταν η βασική εστίασή του. Έζησε την προηγούμενη ενσάρκωση με ποικίλες οικογενειακές δραστηριότητες. Δεν είχε την ευκαιρία να φύγει και να κάνει άλλα πράγματα. Σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη ζωή απαιτείται να κάνει πολλά πράγματα έξω από το σπίτι. Είναι άτομο προικισμένο με χάρη και ιδεαλισμό και συμπαθεί πολύ τους άλλους και τους αρέσει να βλέπει τους ανθρώπους του κύκλου του να πλουτίζουν. Είναι λογικό στην επιχειρηματολογία, ενδιαφέρεται για την πολιτική, του αρέσει το μεγαλείο στα κτίρια και δίνει από τα αγαθά του στους ασθενέστερους και λιγότερο τυχερούς.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ-ΛΕΩΝ 
Ήταν πολύ εγωκεντρικό άτομο στην προηγούμενη ζωή του και δεν είχε χρόνο για τους άλλους. Η κοινωνική του θέση ήταν ανώτερη και ενέπνεε μεγάλο σεβασμό λόγων των ικανοτήτων του στην κοινωνία. Τώρα σε αυτή τη ζωή οφείλει να δείξει ανθρωπιά, να αναμιχθεί με άλλους και να  τους βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων τους. Θα έχει την τάση να απορρίπτει τη ρουτίνα του σπιτιού ή του γραφείου, αν αυτή παρεμβαίνει στις κοινωνικές επιδιώξεις του. Οι επινοήσεις και οι ικανότητές του να καταπιάνεται με καταστάσεις είναι εκπληκτικές. Το απρόβλεπτο πάντα του εμφανίζεται και δυσκολεύεται στην αντιμετώπισή του σε αυτή τη ζωή.
ΙΧΘΥΕΣ-ΠΑΡΘΕΝΟΣ 
Στην περασμένη ζωή το άτομο ήταν πολύ μεθοδικό και υπερβολικά προσηλωμένο σε κάτι. Πέρασε τη ζωή του σε συνθήκες όπου απαιτούνταν λεπτή διάκριση και τα ένστικτα δεν το άγγιζαν. Η αντοχή στην ερευνητική εργασία, η επιμονή και η ικανότητα, καθώς και η επιθυμία για λεπτομερή ακρίβεια θα χαρακτηρίζουν την επιρροή αυτής εδώ της ζωής. Η κρίση του μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι λογική, αλλά εδώ δεν το ενδιαφέρει. Θα ασχολείται με τους άλλους και τα συναισθήματά τους θα είναι σημαντικά γι’ αυτό, επειδή του αρέσει η ανταλλαγή συναισθημάτων σ’ αυτόν τον υλικό κόσμο για να διατηρεί την ευτυχία του.

ν

Η σκιά μιας ηλιακής έκλειψης πέφτει βαριά στον πλανήτη μας. Στις εκλείψεις, ο Ραχού «τρώει» τα δύο φώτα, τον Ήλιο και τη Σελήνη, που αντιπροσωπεύουν την ψυχή και το μυαλό. Image: Supplied

ν


ΒΕΔΙΚΗ/ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ


Η Βεδική αστρολογία διαφέρει από τη Δυτική στο ότι λαμβάνει υπόψη της την μετάπτωση των ισημεριών (η εαρινή ισημερία δεν βρίσκεται στον Κριό, όπως πριν από 2.000 χρόνια, αλλά μετακινήθηκε στους Ιχθύς και από εκεί στον Υδροχόο). Γι’ αυτό το λόγο λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές θέσεις των πλανητών σε σχέση με τους ζωδιακούς αστερισμούς.
Είναι σημαντικό, επομένως, όταν μελετάμε τους δεσμούς, να γνωρίζουμε την πραγματική θέση τους στο ωροσκόπιο. Διαφορετικά θα βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα.
Από την άλλη μεριά, όταν λέμε Βεδική αστρολογία στην ουσία εννοούμε την Ελληνική αστρολογία, δηλαδή τη γνώση που μεταφέρθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο στους Ινδούς ύστερα από τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον 2ο αιώνα π.Χ.
Ένα σωζόμενο έργο, η Yavanajātaka, που σημαίνει «Τα λόγια των Ελλήνων», μεταφράστηκε από την ελληνική στη σανσκριτική γλώσσα από τον Yavaneśvara κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται η πρώτη ινδική αστρολογική πραγματεία στα σανσκριτικά. Σε αυτό βλέπουμε ότι οι Έλληνες μετάδωσαν στους Ινδούς τα 12 ζώδια, τους 12 Οίκους των 30° (12×30 = 360°), καθώς και την εβδομάδα των επτά ημερών.
Υπάρχουν επίσης η έκδοση του Sphujidhvaja, που τοποθετείται στο 270 μ.Χ. καθώς και η Āryabhaṭīya του Ινδού αστρονόμου Āryabhaṭa, ο οποίος γεννήθηκε το 476 μ.Χ. με φανερές ελληνικές επιρροές.
Βεβαίως, μέσα στους αιώνες, η Βεδική αστρολογία εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα τα Νακσάτρα (Nakṣatra), ένα σύστημα μελέτης των σεληνιακών οίκων.

Ημερομηνίες των ζωδίων (Rasi) της Βεδικής Αστρολογίας

Κριός (Mesha): 14 Απριλίου – 14 Μαΐου
Ταύρος (Vrishaba): 15 Μαΐου – 14 Ιουνίου
Δίδυμοι (Mithuna): 15 Ιουνίου – 17 Ιουλίου
Καρκίνος (Karka): 18 Ιουλίου – 15 Αυγούστου
Λέων (Simha): 16 Αυγούστου – 16 Σεπτεμβρίου
Παρθένος (Kanya): 17 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου
Ζυγός (Tula): 18 Οκτωβρίου – 16 Νοεμβρίου
Σκορπιός (Vrishchika): 17 Νοεμβρίου – 15 Δεκεμβρίου
Τοξότης (Dhanus): 16 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου
Αιγόκερως (Makara): 16 Ιανουαρίου – 12 Φεβρουαρίου
Υδροχόος (Kumbha): 13 Φεβρουαρίου – 14 Μαρτίου
Ιχθύες (Meena): 15 Μαρτίου – 13 Απριλίου
ν
Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά sites δωρεάν υπολογισμού του γενέθλιου χάρτη σας, με τους δεσμούς της Σελήνης, σύμφωνα με τη Βεδική Αστρολογία. Εάν επισκεφθείτε κάποιο, επιλέξτε το χάρτη της Βόρειας Ινδίας (Chart type North Indian) και κατόπιν Lagna. Ένα τέτοιο site είναι το Prokerala, που εκτός του γενέθλιου χάρτη έχει και αναλυτικό πίνακα με τις θέσεις των πλανητών, υπάρχουν όμως και πολλά άλλα.
Στον πίνακα για τον υπολογισμό του γενέθλιου χάρτη σας, εισάγετε τα ακριβή στοιχεία γέννησης, καθώς και τον τόπο. Σε περίπτωση που αυτός δεν υπάρχει στον κατάλογο, εισάγετε την πλησιέστερη μεγάλη πόλη.
ν

< Επιστροφή στο προηγούμενο
ν

© 2019 Youmagazine.gr

 


1 2

Translate this post