Κίτρινα Γιλέκα: Η Γαλλία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ/ΑΝΑΛΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, καθώς ο ηγέτης των Κίτρινων Γιλέκων απαιτεί την πτώση της κυβέρνησης Μακρόν, απειλώντας με επέμβαση της πολιτοφυλακής.

16 Φεβρουαρίου 2019. Πράξη 14. Τα Κίτρινα Γιλέκα συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας στο Παρίσι για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα. Η επιμονή και η αποφασιστικότητά τους είναι εντυπωσιακές. Πηγή: BBC

ν

Ο ΗΓΕΤΗΣ του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, το οποίο έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην συνοχή της Ευρώπης με τις βίαιες διαμαρτυρίες και έχει οδηγήσει την γαλλική οικονομία σε κατάρρευση, δήλωσε ότι έχει «στρατιώτες έτοιμους να πέσουν στη μάχη για να ρίξουν την κυβέρνηση Μακρόν», ύστερα από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Κριστόφ Σαλονσόν (Christophe Chalencon) ένας από τους ηγέτες της επανάστασης των Κίτρινων Γιλέκων, δήλωσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου». Μόνη διέξοδος είναι η παραίτηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, που ευθύνεται για την λιτότητα και τη φτώχεια που επικρατεί στη χώρα.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σαλονσόν στην Ιταλία με τον ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, και τον ακτιβιστή Αλεσάντρο ντι Μπατίστα.
«Έχουμε στο πλευρό μας πολιτοφύλακες έτοιμους να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της Γαλλίας», δήλωσε ο Σαλονσόν. «Είναι έτοιμοι να επέμβουν, γιατί θέλουν κι αυτοί να πέσει η κυβέρνηση. Μπορεί τα πράγματα να φαίνονται ήρεμα, αλλά βρισκόμαστε στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου. Ξέρω ότι κινδυνεύει η ζωή μου – μπορεί να πυροβοληθώ στο κεφάλι ανά πάσα στιγμή. Αλλά δεν με νοιάζει. Υπερασπίζομαι τις πεποιθήσεις μου. Και το διακινδυνεύω γιατί, αν με σκοτώσουν, τύποι σαν τον Μακρόν θα καταλήξουν στην γκιλοτίνα».

ν

ν

«Η αντιπαράθεσή μας έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο που αν πέσω νεκρός, θα πέσει μαζί μου και ο Μακρόν», συνέχισε ο Σαλονσόν. «Ο λαός θα ισοπέδωνε το προεδρικό μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία και θα σκότωνε αυτόν, τη γυναίκα του και όλη την ομάδα».
Όταν πιέστηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους Γάλλους στρατιωτικούς που είναι έτοιμοι να επέμβουν, ο κ. Σαλονσόν είπε: «Είναι στρατιώτες. Άνθρωποι που έχουν αποσυρθεί από το στρατό και είναι εναντίον της κυβέρνησης».
«Ο Μακρόν το γνωρίζει αυτό. Και φοβάται».
Γκιλοτίνα, εκτέλεση του Μακρόν, της γυναίκας του και μελών της κυβέρνησης. Λόγια τρομακτικά, βγαλμένα από άλλες εποχές, σε μια Ευρώπη υποτίθεται πολιτισμένη και δημοκρατική. Είναι όμως;
Μήπως το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία, απηχεί μια νέα πραγματικότητα που ο μόνος που δεν τη βλέπει είναι ο Γάλλος πρόεδρος;
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τις χθεσινές συγκρούσεις στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

ν

ν

Σήμερα, για πρώτη φορά Κυριακή, οι διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους του Παρισιού για να διαμαρτυρηθούν, παρά το γεγονός ότι μόλις χθες συγκρούστηκαν με την αστυνομία.ν
Εκτός από το Παρίσι και τη Νάντη, διαδηλώσεις που κατέληξαν σε αιματοχυσία έγιναν επίσης στη Λυών και στο Μπορντώ, κατά την 14η Πράξη των Κίτρινων Γιλέκων.

ν

ν

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, τόσο το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων θα γίνεται πιο έντονο και πιο μαχητικό.
Υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι. Η αστική δημοκρατία, έτσι όπως τη γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει πια πεθάνει. Τα παραδοσιακά κόμματα, Δεξιά, Κεντρώα, Αριστερά, δεν λένε πια τίποτα στον κόσμο, ο οποίος αναζητά κάτι νέο. Και αυτό θα προκύψει μέσα από τη σύγκρουση. «Πόλεμος πατήρ πάντων», έλεγε ο Ηράκλειτος.
Αυτήν ακριβώς την αδυναμία των ανίκανων και διεφθαρμένων αστικών κομμάτων εκμεταλλεύτηκε ο Γερμανικός επεκτατισμός, για να απλωθεί σαν καρκίνωμα σε ολόκληρο το σώμα της Ευρώπης.
Στην Ευρώπη σήμερα έχει επιβληθεί ένας υφέρπων ολοκληρωτισμός με πολιτικούς- μαριονέτες, εξαγορασμένους από το Βερολίνο.
Ο Μακρόν είναι ένας από αυτούς. Άνθρωπος των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, ξεγέλασε τους Γάλλους λέγοντας ότι φέρνει κάτι νέο, ενώ δεν είναι παρά ένας ακόμη υπηρέτης του Βερολίνου, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Οι Γάλλοι, είτε συνειδητά είτε από ένστικτο, αντιλαμβάνονται ότι ουσιαστικά έγιναν δούλοι των Γερμανών, που σιωπηλά και αθόρυβα έχουν γίνει επικυρίαρχοι της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα όπλα, το πέτυχαν τώρα με την «πολιτική της λιτότητας» και με την εξαθλίωση των λαών, τους οποίους σύρουν δεμένους πίσω από το άρμα του Βερολίνου.
ν

Η γαλλική οικονομία έχει γονατίσει από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων που γίνονται εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες. Image: Supplied
ν

Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη αντιστέκεται. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να πολεμήσουν για την ελευθερία. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει επιφέρει ζημιές στη γαλλική οικονομία δισεκατομμυρίων ευρώ· η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία αποκαλεί «μέθυσο» τον Γιούνκερ και «φωλιά φιδιών» τις Βρυξέλλες· η ίδια η γερμανική οικονομία κλονίζεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο· οι αυτονομιστές Καταλανοί ανάγκασαν την κυβέρνηση Σάντσεθ να παραιτηθεί· το Μάρτιο η Βρετανία φεύγει οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τα λόγια του Ντι Μάιο: «Σε λίγους μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει».
Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σείεται και μέσα στη χρονιά αυτή, μαζί με τους κανόνες, θα έχει αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα κράτη.
ν

 


Translate this post