Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γουάιδο

Κατηγορία NEWS, Διεθνή-Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γουάιδο, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας και κρατώντας μια εικόνα του Σιμόν Μπολίβαρ, εθνικού ήρωα της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας. Image: Supplied

ν

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γουάιδο.
«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουάιδο, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση Τραμπ.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γουάιδο ως νέο πρόεδρο της χώρας.
Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γουάιδο, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».
ν


ν

Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουάιδο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.
Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γουάιδο, πρόεδρο της Βενεζουέλας».
Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γουάιδο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Άμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν «την ελευθερία και τη δημοκρατία», στη χώρα που μαστίζεται από την πολυετή κρίση.
ν

23 Ιανουαρίου 2019. Οι πρώτες κινητοποιήσεις στους δρόμους της χώρας μετά τις βίαιες διαδηλώσεις με 125 νεκρούς το 2017. Image: Supplied
ν

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Απόπειρα πραξικοπήματος κατήγγειλε από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως απάντηση στις κινήσεις της Ουάσιγκτον και έδωσε διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από την Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα μαζικές διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Στόχος τους είναι η στήριξη μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Γουάιδο που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε κινητοποιήσεις όμως, κατεβαίνουν και οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν μέχρι τώρα 13 νεκροί.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενόσω η χώρα ασφυκτιά από τη σοβαρότερη κρίση στην πρόσφατη ιστορία της. Αυτή η κρίση μεταφράζεται σε ελλείψεις στα είδη διατροφής και τα φάρμακα, αλλά και σε έναν υπερπληθωρισμό 10.000.000% για το 2019, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ν

ν

 


Translate this post