Ο Γερμανός κατάσκοπος της Τουρκίας στην Κω

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ο 66χρονος Γερμανός που συνελήφθη να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις το 2014 στην Κω, ομολόγησε ότι ήταν πράκτορας των Τούρκων.

ν

ΤΟ ΠΡΩΙ της 15ης Οκτωβρίου 2014 αστυνομικοί της Ασφάλειας ειδοποιήθηκαν ότι ο οδηγός ενός Ι.Χ. φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού φυλακίου «Πόρτες», στην Κω.
Η κινητοποίηση ήταν άμεση και λίγη ώρα αργότερα, ο ύποπτος εντοπίστηκε σε αγροτικό δρόμο, κοντά στο χωριό Πυλί. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν κιάλια, μια διόπτρα, μια φωτογραφική μηχανή και τρεις κάρτες μνήμης.
Στην κατοικία του στην πόλη της Κω βρέθηκαν ατζέντες με ιδιόχειρες σημειώσεις και έγγραφα στην τουρκική γλώσσα με συντεταγμένες στρατοπέδων και δημοσίων κτιρίων. 
Σε έναν σκληρό δίσκο, έναν υπολογιστή, ένα tablet και 6 USΒ Sticks που είχε, ήταν καταχωρημένες φωτογραφίες από την Κω και την Κάλυμνο που απεικόνιζαν στρατιωτικά φυλάκια, στρατόπεδα, πολυβολεία, έργα οχύρωσης, κεραίες, παρατηρητήρια, εγκαταστάσεις καυσίμων, γέφυρες και στρατιωτικά ταχύπλοα, οχήματα και πλοία!
Τελικά, ο 69χρονος συνταξιούχος Γερμανός συνελήφθη κατηγορούμενος για κακουργηματική κατασκοπεία.
Δύο χρόνια αργότερα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου του επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών και έκτοτε κρατείται στη δικαστική φυλακή του νησιού.
Με αφορμή τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό το Νοέμβριο του 2018, η «Καθημερινή» έφερε στο φως τις καταθέσεις των Ελλήνων αξιωματούχων που ενεπλάκησαν στην έρευνα, την ομολογία του κατηγορουμένου και τα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης που αποτελούν ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τα σχέδια κατασκοπείας των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) σε βάρος της Ελλάδας.
ν

Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ο 69χρονος Γερμανός υπηρέτησε για 11 χρόνια στον στρατό της Ανατολικής Γερμανίας (1970-1981), εργάστηκε σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών και μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε με τη γυναίκα του να εγκαταλείψουν τη Γερμανία και να εγκατασταθούν «σε μια πιο ζεστή περιοχή».
«Δεν μπορούσαμε να πάμε εκεί όπου είναι οι πλούσιοι, γιατί εμείς δεν ήμασταν πλούσιοι, έτσι επιλέξαμε την Τουρκία», κατέθεσε στην απολογία του.
Το 2008 εγκαταστάθηκε μαζί με τη σύζυγό του στην περιοχή Yenifoca, κοντά στη Σμύρνη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε στην απολογία του, έπεσαν θύματα απάτης από μεσίτη, ο οποίος αφού τους πήρε τα χρήματα εγκατέλειψε την Τουρκία και διέφυγε στις Φιλιππίνες.
Ενεπλάκησαν σε δικαστική διαμάχη με το τουρκικό δημόσιο και τελικά, το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποιο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κω.
Λίγο καιρό πριν φύγει από την Τουρκία στρατολογήθηκε από τους πράκτορες της ΜΙΤ, με αφορμή –όπως υποστήριξε– την εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά την αγορά του σπιτιού του. «Με πλησίασαν δύο άτομα, τα οποία γνώριζαν λεπτομέρειες της κατάστασής μου και, μάλλον από τον κύκλο μας, έμαθαν ότι σκοπεύαμε να μετακομίσουμε στην Ελλάδα».
ν


ν

«Και οι δύο μιλούσαν γερμανικά. Δεν με πλησίασαν στα κρυφά αλλά σε ένα καφενείο που έπινα καφέ. Νομίζω ότι έμεναν στη Σμύρνη χωρίς να γνωρίζω διεύθυνση. Συναντηθήκαμε άλλες τρεις με τέσσερις φορές. Οι συναντήσεις μας γίνονταν σε δημόσια μέρη, απλά πάντα καθόμασταν πιο απόμερα όπου μπορούσαμε να μιλήσουμε ήσυχα. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι στον ελληνικό χώρο, ειδικότερα στα νησιά συνεργάζονται με συνταξιούχους. Κατάλαβα ότι έχουν ένα δίκτυο συνταξιούχων, οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες και τις μεταβιβάζουν σ’ αυτούς».
«Το πρώτο μέρος της συμφωνίας ήταν να συλλέγουμε στοιχεία και πληροφορίες γι’ αυτά που θα μας έλεγαν οι δύο Τούρκοι. Ο πρώτος στόχος ήταν να έχω υπό παρακολούθηση στρατιωτικούς στόχους. Να καταγράφω τις κινήσεις στρατευμάτων, την κατάσταση των υποδομών, την επιχειρηματική ανάπτυξη του νησιού, εάν για παράδειγμα κατασκευάζονται μεγάλες βιομηχανικές μονάδες».
ν


ν

Ο 69χρονος εισέπραττε αμοιβή 2.000 ευρώ τον μήνα για τις πληροφορίες που τους έστελνε, ενώ του δικαιολογούσαν άλλα 1.000 για «οδοιπορικά» και την προμήθεια εξοπλισμού (φωτογραφικές μηχανές, κάρτες SIM κτλ.). Τα χρήματα έμπαιναν σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γερμανία.
Τι ενδιέφερε όμως τους Τούρκους πράκτορες;
Οι κινήσεις των στρατευμάτων, οι υποδομές του νησιού αλλά και τα δρομολόγια των πλοίων του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex που περιπολούσαν στην οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών. Για να στέλνει το υλικό «απέναντι», τα στελέχη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχαν εφοδιάσει τον Γερμανό με ένα laptop και ένα USB, που ενώ έμοιαζε με κοινή συσκευή αποθήκευσης είχε εγκατεστημένο ένα ειδικό λογισμικό για την κωδικοποιημένη μετάδοση πληροφοριών.
Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, με εξειδίκευση στις πληροφορίες, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι από το σύνολο των περίπου 300 φωτογραφιών του Γερμανού κατασκόπου, οι 140 αφορούσαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 40 γέφυρες, 35-40 υποδομές κοινής ωφελείας όπως κεραίες και δεξαμενές πετρελαίου, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες δημοσίων υπηρεσιών. «Γνώριζε πολύ καλά τι έκανε, απαιτούνται στρατιωτικές γνώσεις για να τραβήξεις αυτά. Θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας».
Τον Αύγουστο του 2013, στη Χίο συνελήφθη ένας ακόμα Γερμανός συνταξιούχος, κατηγορούμενος για κατασκοπεία εις βάρος της χώρας για λογαριασμό της τουρκικής ΜΙΤ.
«Όταν συνέλαβαν κάποιο άλλο συνταξιούχο στην Ελλάδα, με ειδοποίησαν ότι εκείνο το διάστημα ήμουν σε άδεια και δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτα», αποκάλυψε στην κατάθεση-ομολογία του ο 69χρονος κατάσκοπος της Κω.
ν

 


Translate this post