Στους 10 οι νεκροί των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στους 10 ανήλθε ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τα Κίτρινα Γιλέκα και τις διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της κυβέρνησης Μακρόν.

Τα Κίτρινα Γιλέκα σε προηγούμενη κινητοποίηση έξω από την Όπερα του Παρισιού. (Φωτο αρχείου)

ν

ΕΝΑΣ οδηγός που σκοτώθηκε σε ατύχημα το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018, σε ένα από τα σημεία όπου τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν στήσει μπλόκα, ανέβασε στους δέκα τον αριθμό των νεκρών που συνδέονται με τις αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Γαλλία.
Το περιστατικό συνέβη στη νότια Γαλλία κοντά στο Περπινιάν, όπου ένας 36χρονος οδηγός έπεσε με ταχύτητα πάνω σε φορτηγό που είχαν τοποθετήσει κάθετα στο οδόστρωμα οι διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν, αν και κατά πολύ μειωμένο λόγω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Όπως αναφέρει το Reuters, περίπου 1.400 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τις Βερσαλλίες, οι οποίες έκλεισαν για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Τα ανάκτορα και οι κήποι των Βερσαλλιών, σύμβολο της γαλλικής κρατικής εξουσίας και ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Ευρώπης, παρέμειναν κλειστά σήμερα Σάββατο για το κοινό.
ν

Τα Κίτρινα Γιλέκα έξω από τις Βερσαλλίες κατά την Πράξη 6. Image: Supplied
ν

Οι Βερσαλλίες βρίσκονται 20 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού και στη Γαλλική Επανάσταση τον Οκτώβριο του 1789 είχαν καταληφθεί από τον λαό του Παρισιού που ζητούσε την εκτέλεση του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και της Μαρίας Αντουανέτας. Όπως και έγινε.

ν

ν

Οι δρόμοι της Μονμάρτης γύρω από τη βασιλική της Sacre Coeur, ένα άλλο τουριστικό θέλγητρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κατακλύστηκαν από άλλους διαδηλωτές που φώναζαν «Παριζιάνοι, ελάτε μαζί μας!» Αυτό μεταδίδουν τα κανάλια ειδήσεων BFM και CNews.
ν

Ηλύσια Πεδία: τράβηξαν όπλα οι αστυνομικοί!

Στο κέντρο του Παρισιού σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με αστυνομικούς, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να απομακρυνθούν από τους διαδηλωτές δεν δίστασαν να τους απειλήσουν με τα όπλα τους. Το σχετικό στιγμιότυπο καταγράφηκε μάλιστα σε βίντεο.
ν


ν

Στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα συμμετείχαν 38.600 άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία, στις 18:00 τοπική ώρα, έναντι 66.000 το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Στο Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση καταμέτρησε 2.000 διαδηλωτές την ίδια ώρα, έναντι σχεδόν 4.000 στην κορύφωση της διαδήλωσης το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Την ίδια στιγμή, 220 διαδηλωτές προσήχθησαν από τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα και 81 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

ν

 


Translate this post