Ξεθύμανε, άραγε, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων;

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δείχνει να ξεθυμαίνει, εξαιτίας των παροχών Μακρόν αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο με πέντε νεκρούς.

Ελάχιστοι ήταν οι διαδηλωτές το Σάββατο μπροστά στην Όπερα του Παρισιού. Τελικά, η νέα γαλλική επανάσταση δεν έγινε. Photo: EPA/Ian Langsdon. Πηγή: Supplied

ν

ΤΕΛΙΚΑ η νέα γαλλική επανάσταση δεν έγινε. Η αύξηση των 100 ευρώ που υποσχέθηκε ότι θα δώσει ο Μακρόν στους μισθωτούς και οι άλλες παροχές, καθώς και οι πέντε νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο –που κατά σατανική σύμπτωση ωφελεί τον Γάλλο πρόεδρο– αποδυνάμωσαν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και προς ώρας τουλάχιστον το έθεσαν εκτός μάχης.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 66.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Γαλλία, έναντι 126.000 το περασμένο Σάββατο. Λιγότεροι από 3.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, έναντι 10.000 την περασμένη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, στη γαλλική πρωτεύουσα έγιναν 150 συλλήψεις, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τη Figaro, 69.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για την πρόληψη της βίας και τη διατήρηση της τάξης.
Η κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων ήταν μάλλον… εορταστική στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες γαλλικές πόλεις και στις Βρυξέλλες, όπου οι συμμετέχοντες υπήρξαν αισθητά λιγότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Διαδήλωσαν γενικά ειρηνικά, παρά την ένταση σε ορισμένες πόλεις στο τέλος της ημέρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε ότι «οι κυκλοφοριακοί κόμβοι της Γαλλίας», που τελούν υπό κατάληψη από τις 17 Νοεμβρίου, «πρέπει πλέον να απελευθερωθούν».
Στο τέλος της ημέρας, η λεωφόρος των Ηλυσίων δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Το απόγευμα, περιορισμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε Κίτρινα Γιλέκα και δυνάμεις της αστυνομίας.
Περιορισμένες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας αναφέρθηκαν στην Τουλούζη και το Μπορντό.
Οι παροχές Μακρόν (αυξήσεις μισθών για φτωχούς εργαζομένους και φορολογικές περικοπές για συνταξιούχους), καθώς και η τρομοκρατική επίθεση στο Στρασβούργο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, αποδυνάμωσαν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
«Η Γαλλία χρειάζεται ηρεμία, τάξη και επιστροφή στην ομαλότητα», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.
ν
10 Δεκεμβρίου 2018. Παρουσιάστηκε στο chappatte.com, από τον πολιτικό καρτουνίστα Πατρίκ Σαππάτ.
ν

 


Translate this post