Κίτρινα Γιλέκα: Νέο ραντεβού για την τελική επίθεση (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζουν την πέμπτη και –όπως εύχονται– τελική πράξη τους στις 15 Δεκεμβρίου με στόχο την ανατροπή του προέδρου Μακρόν.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχτεί στο Παρίσι στις 15 Δεκεμβρίου. Πηγή: News Media

ν

ΜΕ ΣΤΟΧΟ την πτώση του Εμμανουέλ Μακρόν και την προκήρυξη νέων εκλογών, τα Κίτρινα Γιλέκα (gilets jaunes), που δεν κάμπτονται από συλλήψεις, αστυνομική βία και διώξεις, ετοιμάζουν το ερχόμενο Σάββατο 15 Δεκεμβρίου την τελική, όπως εύχονται, πράξη του γαλλικού δράματος.
Στη σελίδα τους στο Facebook μιλούν για «τελική επίθεση» που θα αναγκάσει το Γάλλο πρόεδρο να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων συμμετείχαν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 136.000 άνθρωποι, αριθμός σχεδόν ίδιος με εκείνον του προηγούμενου Σαββάτου 1 Δεκεμβρίου.
Οι απώλειες στο λιανεμπόριο από τις κινητοποιήσεις ανέρχονται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι καταστροφές στο Παρίσι και η απώλεια εσόδων του δημοσίου από το κλείσιμο π.χ. του Πύργου του Άιφελ και του Μουσείου του Λούβρου.
Η Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD) φοβάται πως αν οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου συνεχιστούν, μπορεί να καταστρέψουν την κρίσιμη για τα καταστήματα εποχή των χριστουγεννιάτικων αγορών.

ν

ν

Ο Μακρόν θα… μιλήσει!

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε πολύ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν η… ηχηρή απουσία του Γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, από τον δημόσιο λόγο, ενώ τα Κίτρινα Γιλέκα έκαναν «επέλαση» στη Γαλλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Parisien, ο Γάλλος πρόεδρος είχε σύσκεψη την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου με διάφορους παράγοντες, οι οποίοι τον προέτρεψαν να απευθύνει διάγγελμα τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στον λαό μέσω τηλεόρασης.
ν

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συσκέπτεται με συνεργάτες του. Διακρίνονται ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μαιρ και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν απαντούσε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κρατούσε συνεχώς σημειώσεις από όσα λέγονταν και δέχτηκε την πρόταση νε εμφανιστεί τηλεοπτικά.
Μια εμφάνιση η οποία θα βασιστεί σε υποσχέσεις περί φορολογικής δικαιοσύνης, σε μια φανερή προσπάθεια να «τουμπάρει» τον γαλλικό λαό, ο οποίος όμως τον έχει ήδη «αποκεφαλίσει» πολιτικά και ηθικά.
ν

Η οργή του λαού (La rage du peuple) και Επανάσταση (Révolution) είναι τα συνθήματα που κυριαρχούν στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Πηγή: Pixabay
ν

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησε ως  διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά κατέληξε να μετατραπεί σε μια γενικευμένη κατακραυγή εναντίον του Γάλλου προέδρου. Πηγή: Pixabay
ν

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων δεν είναι κίνημα «αγανακτισμένων» νεαρών. Το αποτελούν κυρίως μεσήλικοι και οικογενειάρχες, οι οποίοι έχουν απηυδήσει από τους φόρους, τη φτώχεια και την ανεργία.
Σύμφωνα με το Trading Economics, το τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 22.000 σε 2,6 εκατομμύρια. Στους άνδρες η ανεργία φτάνει το 21,9% και στις γυναίκες το 20,9%.
Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν αύξηση της φορολόγησης στις μεγάλες επιχειρήσεις προς όφελος των μικρών, κοινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, κοινωνικό αλληλέγγυο συνταξιοδοτικό σύστημα, τέλος στο φόρο καυσίμων, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ (καθαρά) και καμία σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ.
Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μπορεί να ξεκίνησε ως ένα κύμα διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά κατέληξε να μετατραπεί σε μια γενικευμένη κατακραυγή ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, τον οποίο οι διαμαρτυρόμενοι αποκαλούν «εχθρό του λαού» και «πρόεδρο των πλουσίων».
Αλλά οι περισσότεροι από τους σύγχρονους πολιτικούς τέτοιοι δεν είναι;
ν

 


Translate this post