Χούντα στο Παρίσι: Ο Μακρόν δείχνει το αληθινό του πρόσωπο (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Κίτρινα Γιλέκα: 1.385 προσαγωγές, 975 συλλήψεις, 118 τραυματίες. Ο Μακρόν εφαρμόζοντας μεθόδους χούντας προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία.

Διαδηλωτές βοηθούν έναν τραυματισμένο άνδρα κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι. Η αστυνομία αντιμετώπισε τα Κίτρινα Γιλέκα με ξύλο, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Photo: AFP. Πηγή: Supplied

ν

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι μεταφέρθηκαν το βράδυ οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επανήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.
Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες, για τέταρτο Σαββατοκύριακο στη σειρά, έχουν πάρει πια τον χαρακτήρα εξέγερσης κατά του Μακρόν.
Το Παρίσι θύμισε και πάλι πόλη υπό πολιορκία, καθώς χιλιάδες αστυνομικών συνεχίζουν να συγκρούονται με διαδηλωτές στις χειρότερες αστικές ταραχές του έθνους εδώ και δεκαετίες.
Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από την Αψίδα του Θριάμβου κατά μήκος της διάσημης λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, δέχτηκαν από την αστυνομία πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, ρίψεις νερού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τις αστυνομικές δυνάμεις υποστήριζαν ελαφρά θωρακισμένα οχήματα.
ν

Όταν μια κυβέρνηση χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα εναντίον του λαού που διαμαρτύρεται, σημαίνει ότι στη χώρα αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά χούντα. Image: Supplied
ν

Ένα ελικόπτερο κινήθηκε για ώρα πάνω από την πλατεία της Δημοκρατίας φωτίζοντάς την. Να σημειωθεί ότι η πλατεία ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας 25.000 ατόμων για την κλιματική αλλαγή που είχε ξεκινήσει στις 14:00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν. Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Δημοκρατίας όπου άρχισαν τα επεισόδια.

v

v

Από το απόγευμα, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συνέχισαν μέχρι αργά να αντιμετωπίζουν βίαια επεισόδια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις πόλεις Μπορντώ, Μασσαλία, Τουλούζη, Λυόν, Σαιν Ετιέν, Ναντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας στις 20:00 τοπική ώρα είχαν γίνει 1.385 προσαγωγές εκ των οποίων 920 στο Παρίσι. Σε προσωρινή κράτηση οδηγήθηκαν 974 άτομα εκ των οποίων 619 στο Παρίσι.
Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα υπολογίσθηκαν στις 125.000 με 10.000 στο Παρίσι. Περισσότεροι από 100 τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού.
ν

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για μια «θλιβερή ημέρα» στο Παρίσι

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ένα από τα περίφημα tweet του, ότι είναι ίσως καιρός να απαλλαχθούμε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο μήνυμά του.
«Μήπως ήρθε ο καιρός να μπει τέλος στη γελοία και εξαιρετικά δαπανηρή Συμφωνία του Παρισιού και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες υπό τη μορφή μιας μείωσης φόρων;»
ν


ν

Αυτό το Σάββατο, η πρωτεύουσα της Γαλλίας ήταν εν μέρει οχυρωμένη. Θωρακισμένα οχήματα, αστυνομία, ειδικές δυνάμεις και χωροφυλακή αναπτύχθηκαν σε επίκαιρα σημεία και πέριξ του προεδρικού μεγάρου.
Οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούσαν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Όχι λιγότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης κινητοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.
ν

Τραυματισμένος διαδηλωτής μεταφέρεται μακριά από το χώρο των επεισοδίων κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Image: Supplied
ν

Στις διαδηλώσεις δεν παίρνουν μέρος μόνο νέοι, αλλά και μεσήλικες από τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, που διαμαρτύρονται για την αύξηση των φόρων. Photo: AP. Πηγή: Supplied
ν

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εξέφρασε τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης, στον απόηχο των επεισοδίων που ξέσπασαν στη διαδήλωση των Κίτρινων Γιλέκων.
«Στο πλευρό των γυναικών και των ανδρών του Παρισιού που βίωσαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σκηνές χάους», έγραψε η Ινταλγκό σε ένα tweet: «Δεκάδες εμπορικά καταστήματα βρέθηκαν στο στόχαστρο ταραξιών σε πολλές συνοικίες. Άλλη μια φορά… Είναι λυπηρό».
ν

Ένας διαδηλωτής με κίτρινο γιλέκο (gilet jaune) “επιστρέφει” στους αστυνομικούς ένα δακρυγόνο από τα άπειρα που έπνιξαν με χημικά τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και τους γύρω δρόμους. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Ένας ιερέας προσεύχεται γονατιστός κοντά στα Κίτρινα Γιλέκα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

«Εκατοντάδες καταστήματα και δημόσιοι χώροι δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, καταστροφές σε πολλά διαμερίσματα, μια πολιτιστική και οικονομική ζωή που “πάγωσε”, μια διεθνής εικόνα που πρέπει να αποκαταστήσουμε: οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Είναι απίστευτο που ξαναζούμε όλο αυτό», τονίζει η δήμαρχος σε ένα άλλο tweet.
Η Αν Ινταλγκό ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου «που εγγυήθηκαν την ασφάλεια των Παριζιάνων και των διαδηλωτών» υπό δυσχερείς συνθήκες.
ν

Άφθονη και αδικαιολόγητη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής που χτύπησαν ακόμη και άτομα με αναπηρία. Είναι φανερό ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει χάσει το παιχνίδι. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Διαδηλωτές συγκεντρωμένοι σε παράπλευρο δρόμο κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην γαλλική πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους.
Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, τοποθέτησαν στις προσόψεις προστατευτικά πλαίσια.
Τα Κίτρινα Γιλέκα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν μέχρι να πέσει ο Μακρόν, δείχνοντας ότι οι σύγχρονοι Γάλλοι δεν είναι métro, boulot, dodo, αλλά απόγονοι της Επανάστασης.
ν

Θωρακισμένο όχημα της χωροφυλακής (Gendarmerie) διαλύει ένα από τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπάθησαν να στήσουν οι διαδηλωτές. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

 


Translate this post