FAZ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Είναι αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέο μνημόνιο, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ν

ΕΙΝΑΙ αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη λόγω του πολύ υψηλού χρέους, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.
Η FAZ με αφορμή τη δήλωση Τσακαλώτου στο Reuters ότι η αστάθεια στην Ιταλία έχει καταστήσει πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχολιάζει καυστικά ότι ναι μεν η ιταλική κρίση επηρεάζει την Ελλάδα, αλλά περιέργως πώς δεν επηρεάζει καθόλου την Κύπρο, γράφοντας ότι «στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο, και παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δισ. ευρώ».
Αναλυτικά η FAZ στο άρθρο της με τίτλο «Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές»,  που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle αναφέρει:
«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία. Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία εξόδου στις αγορές με την έκδοση ενός νέου ομολόγου.
Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί, με τα επιτόκια να παραμένουν απαγορευτικά υψηλά», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές σελίδες της.
ν

Στα 310 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος

Αγορές και επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα λόγω του πολύ υψηλού εθνικού χρέους, αλλά και του δυσάρεστου γεγονότος ότι η χώρα έχει σταματήσει να παράγει πλούτο, έχοντας συνηθίζει να ζει με δανεικά.
«Η χώρα», σημειώνει η FAZ, «συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη αν και έλαβε χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στα 310 δισεκατομμύρια, αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι γύρω στο 60%».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι παρά την αναταραχή λόγω Ιταλίας, η Κύπρος βγήκε στις αγορές.
«Η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο, και παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και απέσπασε 1,5 δισ. ευρώ.
»Μάλιστα η ζήτηση των επενδυτών ήταν τετραπλάσια. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά, για πρώτη φορά μετά το 2010, να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί».
ν

Ανάγκη ενός νέου μνημονίου

Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών, η Ελλάδα παραμένει ελκυστική στους επενδυτές έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».
Αυτό όμως το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη, χωρίς ένα νέο μνημόνιο.
»Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, funds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δισ. ευρώ. Αυτό ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου».
ν

 


Translate this post