Ήττα Μέρκελ και συμμάχων, νίκη Πρασίνων και AfD (vid)

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Αν και εξουσιάζει ολόκληρη την ΕΕ, η Μέρκελ είναι αντιπαθής στη χώρα της, όπου υφίσταται τη μια εκλογική ήττα μετά την άλλη, συμπαρασύροντας στην πτώση και τους συμμάχους της.

Μια ακόμη ταπείνωση περίμενε την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές της Βαυαρίας. Image: Supplied

ν

Η ΒΑΥΑΡΙΑ είναι το νοτιότερο από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια που απαρτίζουν τη Γερμανία. Ανατολικά συνορεύει με Τσεχία και Αυστρία, έχει 12,5 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι το Μόναχο.
Μέχρι χθες ήταν μια δεξιόστροφη ομοσπονδία, την οποία κυβερνούσαν με άνετη πλειοψηφία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) σύμμαχοι της Μέρκελ, συγκεντρώνοντας ποσοστά γύρω στο 50-60%. Ακόμη και στις δύσκολες εκλογές του 2013 είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν το 47,7% των ψήφων. 
Στις εκλογές της Κυριακής 14 Οκτωβρίου 2018, οι Χριστιανοκοινωνιστές έχασαν πάνω από 10 μονάδες και μαζί την αυτοδυναμία τους, συγκεντρώνοντας το 37,2% των ψήφων, πράγμα που τους αναγκάζει για πρώτη φορά στην ιστορία τους να αναζητήσουν εταίρους για να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση στο Μόναχο.
Είναι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν από το 1950, δηλαδή εδώ και 68 χρόνια.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ παραδέχθηκε ότι δεν είναι «καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», για να προσθέσει ωστόσο ότι «είναι εξίσου σαφές πως το CSU έχει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης».
ν

Αποτελέσματα των exit polls (12:04 – 15 Οκτ. 2018)
ν


ν

Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα (3:01 – 15 Οκτ. 2018)
ν


ν

Μεγάλος κερδισμένος της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα των Πρασίνων (Grüne), που καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από 8,6% σε 17,5% και έτσι αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη στη Βαυαρία.
Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε το 1980 και ασχολείται με την πολιτική οικολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (FW), ένα τοπικό πολιτικό κίνημα που έχει ισχυρή παρουσία στην τοπική Βουλή του Μονάχου. Το FW από 9% ανέβηκε στο 11,6%.
Ακολουθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που από μηδέν λαμβάνει το 10,2% των ψήφων, μπαίνοντας έτσι για πρώτη φορά σε ένα ακόμη τοπικό κοινοβούλιο.
Συντριβή για τους Βαυαρούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που από το 20,6% βυθίζονται στο 9,7%, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους.
ν

Σεισμός στο Βερολίνο

Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος κάνουν λόγο για «αρχή του τέλους της Άνγκελα Μέρκελ» και για «πολιτικό σεισμό» που θα αντιμετωπίσει η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς η εκλογική καθίζηση του CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Μέρκελ έχει πολιτική ζωή το πολύ δύο ακόμη μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για την τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης.
Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας μάλιστα πως ο ηγετικός ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».
ν

Οι ηγέτες των κόμματος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αριστερά, και Αντόν Χόφρεϊτερ, δεξιά, πανηγυρίζουν για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μόναχο της Γερμανίας, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018. Photo: AP/Kerstin Joensson. Πηγή: Supplied
ν

Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.
Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης, o γενικός γραμματέας του CSU Μαρκ Μπλούμε δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα». Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ είπε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά «όχι απόψε».
ν

Η επόμενη μέρα

Όλα δείχνουν ότι το CSU θα διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στη Βαυαρία, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Πιο πιθανή φαίνεται μια συμμαχία με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους (FW), που έχουν συντηρητικό προφίλ, όπως άλλωστε και το CSU.
Δεν αποκλείεται ωστόσο μια μετεκλογική συνεργασία με τους Πράσινους. Άλλωστε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις.

ν

ν

Οι ευρωσκεπτικιστές τρίτη δύναμη πανευρωπαϊκά

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, στα αποτελέσματα της Βαυαρίας αποτυπώνεται μια γενικότερη τάση που είναι πανευρωπαϊκή. Είναι η τάση ενίσχυσης κομμάτων που εμφανίζονται ως αντισυστημικά και που έχουν ένα ακραίο ή λιγότερο ακραίο ευρωσκεπτικιστικό, ξενοφοβικό λόγο, ή αντιμεταναστευτικό. Το είδαμε αυτό και στην Ιταλία όπου έγινε και κυβερνητική συνιστώσα.
Εκτιμούν ότι η πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό κόστισε πολύ στην ίδια και στους εταίρους της. Το μεταναστευτικό αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Δεν είναι αιτία αυτό καθεαυτό, αλλά γίνεται καταλύτης για τις εξελίξεις τις οποίες βεβαίως θα δούμε μπροστά μας και στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
Σε αυτές αναμένεται να αποτυπωθεί ένα πανευρωπαϊκό κύμα ενίσχυσης των ευρωσκεπτικιστών που θα καταστούν τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο τουλάχιστον.
Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι σίγουρα μια ήττα για τη Μέρκελ παρ’ ότι το πλήγμα αφορά περισσότερο τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Είναι δε πολύ πιθανό, το αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει το CSU σε πιο ακραίες θέσεις για το μεταναστευτικό. Γενικότερα αναμένεται ότι θα υπάρχουν τριγμοί στο εσωτερικό της Ένωσηςς και του CDU της Μέρκελ.
v

 


Translate this post