Καταρρέουν οι τράπεζες – Φόβοι για κούρεμα καταθέσεων

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Μεγάλη πτώση καταγράφει από το άνοιγμά του το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με μαζικές εντολές πωλήσεων χωρίς εμφανή λόγο.

ν

ΜΑΥΡΗ ΤΕΤΑΡΤΗ που ακολουθεί κι άλλες… μαύρες ημέρες, για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Το σκηνικό κατάρρευσης στις τράπεζες έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο γενικό δείκτη. Η αγορά χτυπιέται αλύπητα από μαζικές πωλήσεις και κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματήσει.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κλειδώσει σχεδόν στο limit down με απώλειες που ξεπερνούν το 29% (έκλεισε στα -20,73 και στο 1,3 ευρώ η μετοχή), η Eurobank υποχωρεί κατά 23% (έκλεισε στα -14,69% και στο 0,5 ευρώ η μετοχή), η Attica Bank υποχώρησε κατά -13,46, η Εθνική κατά 10% (έκλεισε στα -5,49% και στο 1,5 ευρώ η μετοχή) και η Alpha Bank κατά 5% (έκλεισε στα -3,28% και στο 1,18 ευρώ η μετοχή).
Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί στο 2,65% με το Χρηματιστήριο να παρουσιάζει τη στιγμή αυτή πτώση κατά -2,28 στις 659 μονάδες (έκλεισε στις 666,84 μονάδες).
Στο 4,267% βρίσκεται το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας.
Αντίθετα, σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά την πτώση των προηγούμενων ημερών που είχε προκαλέσει η ιταλική κρίση.
ν

Πτώση του Χρηματιστηρίου

Άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές δίχως αύριο προκαλεί πλέον η περίεργη στάση των δανειστών όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Όπως φαίνεται, οι απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες μεταφέρθηκαν σε ξένα μέσα με ένα άσχημο τρόπο, προκαλούν την κούραση και την απογοήτευση των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποχωρούν από τις μετοχές άτσαλα.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισ. ευρώ.
Σε διαφορετική περίπτωση, οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από τα 100.000 ευρώ.
Και όλα αυτά, ενώ είναι ορατός πλέον και ο κίνδυνος μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρα μετά την άρση των capital controls και την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων, ανακοινώθηκε ότι η Πειραιώς προτίθεται να αντλήσει από ομολογιακό δάνειο 500 εκατομμύρια ευρώ – κάτι που ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Αυτό για κάποιο λόγο δημιούργησε πανικό και οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν μαζικά τις τραπεζικές μετοχές τους.
Η ουσία είναι ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική οικονομία. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, πάλι όμως παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας.
Η νέα χθεσινή βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου (1,47%) και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές δείχνει πόσο ευάλωτες εξαιτίας της κακοδιαχείρισης οι ελληνικές τράπεζες.
ν

Η αιματηρή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κάτι σάπιο υπάρχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πράγμα που φαίνεται από τους πλειστηριασμούς κατοικιών που κάνουν οι τράπεζες, αλλά και από την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε εταιρείες-αρπακτικά.
Και αυτό που γίνεται είναι άδικο, ανήθικο και επιλήψιμο, γιατί όλες οι τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού.
• Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (2012-2013) έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στοίχισε στον ελληνικό λαό περίπου 25,5 δισ. ευρώ.
• Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση (2014) καλύφθηκε στο σύνολό της από τοποθετήσεις ιδιωτών επενδυτών ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
• Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση στοίχισε περίπου 5,3 δισ. ευρώ και επιβάρυνε το δημόσιο χρέος κατά 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα που δανείστηκαν οι τράπεζες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, όμως τα ποσά που δανείστηκαν προστέθηκαν στον δημόσιο χρέος, δηλαδή θα τα πληρώσουμε εμείς και όχι οι τράπεζες.
Αν προσθέσει κανείς τους τόκους και τα επιτόκια, το συνολικό ποσό που προστέθηκε στο δημόσιο χρέος για να διασωθούν οι τράπεζες ανέρχεται στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ!
Και οι τράπεζες, αντί να κάνουν λελογισμένη χρήση των χρημάτων που πήραν, τα πετούν σε μια μαύρη τρύπα, που εκτός από τα κεφάλαια, ρουφά και τις ίδιες τις τράπεζες και όλους εμάς.
ν

Η οικονομία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σημειώνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Bloomberg, οι μετοχές των τραπεζών έχουν πέσει 97% στην εποχή Τσίπρα.
Μετά από 4 και χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Χρηματιστήριο βρίσκεται χαμηλότερα από εκεί που το παρέλαβε. Εικόνα ακριβώς αντίθετη από αυτήν κατά τη διακυβέρνηση από τον προκάτοχό του Α. Σαμαρά, καθώς επί πρωθυπουργίας του το Χρηματιστήριο υπερδιπλασιάστηκε.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το Χρηματιστήριο στις 840 μονάδες και αυτό σήμερα βρίσκεται στις 666 μονάδες, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς το παρέλαβε στις 535 και το παρέδωσε στις 840 με άνοδο 57%, έχοντας νωρίτερα και πριν τη διαφαινόμενη ανατροπή του από τον Αλέξη Τσίπρα, φτάσει μέχρι και τις 1.369 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο διεθνώς στο διάστημα Ιουνίου 2012 – Μαρτίου 2014.
Είναι φανερό ότι, μεταξύ άλλων, οι κυβερνώντες έχουν πλήρη άγνοια του πώς λειτουργεί η οικονομία, πέρα από την εγνωσμένη ανικανότητά τους στη δημόσια διοίκηση.
ν

 


Translate this post