Μόρια: Ακόμη και τα 6χρονα σκέπτονται την αυτοκτονία

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

• «Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο», καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

• «Παιδιά βιάζονται»: Το βίντεο για τη Λέσβο που κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Η Μόρια είναι το Γκουαντάναμο της Ευρώπης». Image: Supplied

ν

ΣΤΙΣ καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα TAΖ (Die Tageszeitung), στο τελευταίο άρθρο της κόλαφο στον διεθνή Τύπο για την κατάσταση στο hotspot της Μυτιλήνης.
Σε άρθρο, υπό τον τίτλο «Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία», η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή».
Και εξηγεί: «Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες».
«Οι απόπειρες αυτοκτονίες αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο», σπεύδει να αποκαλύψει.
«Πέρυσι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι οι πρόσφυγες με ψυχικά προβλήματα που υποβάλλονταν σε θεραπεία έχουν αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι», θα συμπληρώσει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό χαρακτηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται το μεταναστευτικό και τους αιτούντες άσυλο.
«Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, δεν τίθεται θέμα. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Μεγάλος αριθμός προσφύγων πατά πρώτα σε ελληνικό έδαφος, όταν εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις προσπάθειες, η κατάσταση σήμερα είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική. Πρέπει να σκεφτούμε μαζί, με ποιον τρόπο θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Μάας.
Βιασμοί παιδιών, τραγικές ελλείψεις, βία στη Μόρια. Βίντεο-γροθιά για τον καταυλισμό της ντροπής που δημοσίευσε το κανάλι AJ+ του Al Jazeera στη σκιά των καταγγελιών από 19 ΜΚΟ για την κατάσταση στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και των ερωτημάτων που θέτει ο Guardian για το αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
Μέσα σε λίγο περισσότερο από 3 λεπτά περιγράφεται η τρομακτική κατάσταση που βιώνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στη Μόρια.

ν

ν

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Αν ζούσες στη Μόρια, αναφέρεται στο βίντεο, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» προστίθεται στο βίντεο στο οποίο παρατίθεται η μαρτυρία ενός άνδρα που εξομολογείται «με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».
Οι απάνθρωπες συνθήκες επιβάλουν να μοιράζεσαι την τουαλέτα με 72 ανθρώπους και το μπάνιο με 84. Το νερό με το σταγονόμετρο.
«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.
Το ερώτημα είναι: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα για την αθρόα έλευση μεταναστών από τη στιγμή που ούτε μπορεί να τους φροντίσει ούτε ενδιαφέρεται για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι;

ν

ν

 


Translate this post