Εξαρθρώθηκε εγκληματική ΜΚΟ που έφερνε μετανάστες

Κατηγορία NEWS, Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Στην εξάρθρωση εγκληματικής ΜΚΟ που έφερνε παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα έναντι αδρής αμοιβής προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.

ν

ΣΤΗΝ εξάρθρωση εγκληματικής σπείρας που με τη νομική κάλυψη των ΜΚΟ και τον μανδύα του «ανθρωπισμού» μετέφερε κατά εκατοντάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με την επωνυμία Emergency Response Centre International (ERCI) και έδρα τη Λέσβο, αποτελούσε τμήμα του παγκόσμιου εγκληματικού δικτύου του Ερμίας Τζερμάι που διακινεί μετανάστες από Ασία και Αφρική προς διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με ετήσια κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων.
Όπως διαπιστώθηκε μετά από έρευνες, τα 30 μέλη του οργανωμένου κυκλώματος, που δρούσε στη Λέσβο από το 2015 ως ΜΚΟ, διακινούσαν παράνομους μετανάστες  από τα τουρκικά παράλια, έναντι αδρής αμοιβής.
Το θράσος της συγκεκριμένης ΜΚΟ ήταν τέτοιο που δεν δίσταζε να κυκλοφορεί στο νησί με τζιπ με πλαστές πινακίδες του Ελληνικού Στρατού!
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας του νησιού, με τις αρχές να φτάνουν στα ίχνη τους, μετά τη σύλληψη δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, που εντοπίστηκαν να οδηγούν τον Φεβρουάριο του 2018, τζιπ που παρέπεμπε σε στρατιωτικό όχημα, στο οποίο κάτω από τις κανονικές πινακίδες εντοπίστηκαν πλαστές πινακίδες του Ελληνικού Στρατού. Το όχημα είχε χακί χρώμα, ενώ διέθετε και σύστημα ενδοεπικοινωνίας.
Τότε είχαν συλληφθεί o 24χρονος Γερμανός Seán Binder και η 23χρονη Sarah Mardini από τη Συρία.
Με αφορμή την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, προκαταρτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης και η εμπλοκή 30 ατόμων, 6 Ελλήνων και 24 αλλοδαπών, μελών της ίδιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε κλειστές κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας και λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια των παράνομων μεταναστών.
Ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών από τη Frontex και το Λιμενικό Σώμα για τις περιπολίες των σκαφών, καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων.
ν


ν

Οι πληροφορίες αφορούσαν κυρίως τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων ομάδων παράνομων μεταναστών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβο και Σάμο), τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων και τον τελικό προορισμό τους.
Απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων είτε με επιχορηγήσεις είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών (donations).
Ευπρόσδεκτη ήταν και η καταβολή χρημάτων από τους ίδιους τους παράνομους μετανάστες.
Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών, καθώς ενεργώντας με πρόθεση, διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, Λέσβο και Σάμο, σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Από την παράνομη δράση της η εγκληματική οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες Αρχές.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και οι διασυνδέσεις της.
Να σημειωθεί ότι ο Ιταλός ΥΠΕΣ Ματέο Σαλβίνι έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει δριμύτατη κριτική στις ΜΚΟ για το ρόλο τους στην μεταναστευτική εισβολή που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, περνώντας μάλιστα και σχετική νομοθεσία.
Οι Ιταλοί ερευνούν εδώ και πολλά χρόνια το παγκόσμιο εγκληματικό δίκτυο, που μεταξύ άλλων ευθύνεται και για τους δεκάδες χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο – και οι Ιταλοί είναι περισσότερο υποψιασμένοι από εμάς.
ν

 


Translate this post