Πώς η Ελλάδα θα αποφύγει το μαρτύριο του Σίσυφου

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Moody’s: Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές, αλλά υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει.

ν

Ο ΟΙΚΟΣ Moody’s κάνει θετικές προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα όμως προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια του κερδισμένου εδάφους.
Στην σχετική έκθεση για την Ελλάδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχισθεί τα επόμενα χρόνια. Η αυξημένη κατανάλωση θα συμβάλλει περισσότερο στην παραγωγή, και καθώς η αγορά εργασίας θα βελτιώνεται, θα οδηγησει σε ισχυρότερα μισθολογικά κέρδη ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες που τελικά θα διοχετευθούν στην αγορά κατοικιών».
Ωστόσο, η έκθεση εστιάζει σε δύο βασικούς κινδύνους: τη μη τήρηση, από τις ελληνικές Αρχές, των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και την πολιτική αβεβαιότητα.
Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να χάσουν οι Έλληνες το έδαφος που έχουν κερδίσει, όπως ο μυθικός Σίσυφος, σημειώνεται στην έκθεση. (Ο Σίσυφος αν και ήταν έξυπνος και πονηρός σε σημείο που κατάφερε να ξεγελάσει ακόμη και τον Θάνατο, επειδή δεν τηρούσε κανέναν κανόνα, καταδικάστηκε τελικά από τους Κριτές των Νεκρών να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να την ανεβάσει ξανά. Αυτή η τιμωρία είναι αιώνια για τον «νικητή» του Άδη).
Όπως επισημαίνει η έκθεση του οίκου Moody’s: «Αν και υπάρχουν πολλές εξωτερικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να διακόψουν την οικονομική ανάκαμψη (όπως οι αυξανόμενες προστατευτικές πολιτικές και οι συνεχιζόμενοι εμπορικοί πόλεμοι), η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύο βασικούς εγχώριους κινδύνους για μια διατηρήσιμη επάνοδο στις διεθνείς αγορές.
»Πρώτον, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στους πιστωτές, εφαρμόζοντας όσα έχουν συμφωνηθεί, ώστε η χώρα να μη χάσει την αξιοπιστία που δημιούργησε η ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας.
»Δεύτερον, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολιτικούς κινδύνους. Κυρίως, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει μια αλλαγή εξουσίας στις επόμενες εκλογές στις αρχές του 2019, που θα μπορούσε να ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά το αν η χώρα θα ακολουθήσει τις αναγκαίες πολιτικές για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει βιώσιμο το κρατικό χρέος».
ν


ν

Συνεχίζοντας, πάντως, τις θετικές εκτιμήσεις, ο οίκος αναφέρει πως ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει συγκρατημένος από την αρχή του 2017, θα κλείσει σταδιακά την απόσταση της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη είναι καλός οιωνός για τη χώρα, τόσο αναφορικά με την αύξηση των εξαγωγών όσο και με τη μεγαλύτερη εισροή τουριστών στη Μεσόγειο.
Η βελτιούμενη αγορά εργασίας και τα εισοδηματικά κέρδη θα αναζωογονήσουν σταδιακά τη ζήτηση κατοικιών και με τη σειρά της θα ενισχύσει τη στεγαστική αγορά, αναφέρει η έκθεση. Η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς θα είναι διαφοροποιημένη γεωγραφικά. Θα είναι ισχυρότερη στις περιοχές γύρω από την Αθήνα, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα θα δυσκολευθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος.
«Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης κρατικού χρέους, η Ελλάδα έχει κάνει επαρκή πρόοδο για να χαλαρώσουν οι πιστωτές της τους περιορισμούς και να επιτρέψουν στους Έλληνες να επανέλθουν στις διεθνείς αγορές ομολόγων», αναφέρει η έκθεση, και καταλήγει:
«Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο αποτελεί το συμβολικό τέλος στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την επιβίωση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις αρχές της δεκαετίας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος –οκτώ ολόκληρα χρόνια εξάρτησης από δάνεια διάσωσης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο– η Ελλάδα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται τώρα μόνο από τις κεφαλαιαγορές και από το απόθεμά της.
»Αυτό θα εξαλείψει, επίσης, την ανάγκη της Ελλάδας να υφίσταται πλέον δημοσιονομική λιτότητα και οικονομικές αναδιαρθρώσεις κατ’ απαίτηση των διεθνών πιστωτών της, που αποτελούσαν τους όρους για τη διάσωση».
ν

 


Translate this post