Η Ιταλία μπλοκάρει όλα τα σκάφη διάσωσης των ΜΚΟ

Κατηγορία Ευρώπη, Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Τα σκάφη των ΜΚΟ που μεταφέρουν λαθρομετανάστες δεν θα γίνονται πλέον δεκτά στα ιταλικά λιμάνια, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.

ν

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λέει ότι τα σωστικά σκάφη των ΜΚΟ πρέπει να συμμορφώνονται με το νόμο, η ιταλική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τα σκάφη των ΜΚΟ που μεταφέρουν λαθρομετανάστες δεν θα γίνονται δεκτά στα ιταλικά λιμάνια, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτό ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με το Euronews.
Μιλώντας στο ιταλικό ραδιόφωνο την Παρασκευή, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι «τα λιμάνια θα είναι κλειστά όλο το καλοκαίρι» για τα σκάφη των ΜΚΟ που μεταφέρουν λαθρομετανάστες και ότι η απαγόρευση περιλαμβάνει και την «μη χορήγηση καυσίμων» στα πλοία τους.
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε το Σάββατο την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης, γράφοντας: «Σταματήστε τη Μαφία της εμπορίας ανθρώπων. Όσοι λιγότεροι διακινούνται, τόσοι λιγότεροι θα χαθούν».
ν


ν

Η δήλωση του Ματέο Σαλβίνι ήρθε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αντικείμενο τη λαθρομετανάστευση, όπου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν περιφερειακά κέντρα ελέγχου για τους μετανάστες που φτάνουν κατά κύματα στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τις ΜΚΟ να σταματήσουν να υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη Λιβύη, διασώζοντας μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια αντί να τους επιστρέφουν στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.
«Έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλα τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΜΚΟ που πλέουν στη Μεσόγειο, ότι πρέπει να σέβονται τον νόμο και να μην παρεμποδίζουν τη λειτουργία της ακτοφυλακής της Λιβύης», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.
Είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται αναφορά στο εγκληματικό δίκτυο, το οποίο, σε συνεργασία με τη Μαφία και τις διάφορες ΜΚΟ, διακινεί και εμπορεύεται ανθρώπους στη Μεσόγειο. Τα κέρδη του εγκληματικού δικτύου ανέρχονται ετησίως μεταξύ 6-8 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερα απ’ ότι αποφέρει το εμπόριο ναρκωτικών. Το εν λόγω εγκληματικό δίκτυο ευθύνεται για τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών κάθε χρόνο στα νερά της Μεσογείου.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κατηγόρησε ανοιχτά τις διάφορες ΜΚΟ ότι με τον μανδύα της φιλανθρωπίας κερδίζουν χρήματα από την εμπορία ανθρώπων.
ν

Το εμπόριο ανθρώπων είναι πολύ πιο κερδοφόρο από το εμπόριο των ναρκωτικών. Image: Supplied
ν

Στα τέλη Ιουνίου, η Ιταλία αρνήθηκε να δεχτεί τον ελλιμενισμό ενός πλοίου που μετέφερε λαθρομετανάστες από τη Λιβύη, όπου έχει την έδρα του το εγκληματικό δίκτυο. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που αρνήθηκε να δεχτεί μετανάστες στο έδαφός της μέσα σε ένα μήνα.
Ο Σαλβίνι δικαιολόγησε την άρνηση ελλιμενισμού του πλοίου στα ιταλικά λιμάνια με το επιχείρημα ότι δημιουργούσε κινδύνους για τη δημόσια τάξη.
Είχε προηγηθεί η απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα του γνωστού πλοίου The Aquarius, της ΜΚΟ “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”, που μετέφερε πάνω από 600 μετανάστες, το οποίο τελικά κατέληξε στην Ισπανία.
Ένα άλλο σκάφος ΜΚΟ, το Lifeline που μετέφερε περίπου 230 μετανάστες, υποχρεώθηκε την Πέμπτη από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό να επιστρέψει στη Μάλτα.
Καθώς το μεταναστευτικό οξύνεται, οι συγκροτημένες χώρες έχουν αρχίσει και κλείνουν μια-μια τα σύνορά τους, γιατί το κακό έχει παραγίνει. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πλην Ελλάδας.
v

 


Translate this post