Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δόθηκε παράταση έως τις 26 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που έπρεπε να υποβληθούν έως τις 30 Ιουνίου.

ν

Η ΣΧΕΤΙΚΗ απόφαση υπεγράφη από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα θα είναι πέντε αντί για έξι.
Προφητικές οι ανησυχίες φοροτεχνικών, λογιστών και πολιτών, οι οποίοι από κοινού είχαν ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες.
«Ζητούσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει εκείνη την απαιτούμενη πρόνοια πριν φτάσουμε σε καταληκτικές ημερομηνίες και σε ξέφρενες καταστάσεις, να αντιληφθεί από τώρα τη σοβαρότητα της κατάστασης και να δείξει κατανόηση στους φορολογουμένους δίνοντας παράταση για τουλάχιστον ενάμισι μήνα μετά», είχε δηλώσει στις αρχές Ιουνίου η φοροτεχνικός κ. Νίκη Μαλαφούρη.
Θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν το Σάββατο 30 Ιουνίου και η παράταση, την οποία είχε ζητήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Μέσα σε τέσσερις ημέρες υπολείπονται περίπου 2,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις και όπως είναι φυσικό το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει.
Να σημειωθεί ότι η παράταση δεν αλλάζει την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης που είναι στο τέλος Ιουλίου.
Εκτός από την πίεση του χρόνου, οι φορολογούμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και νέα εμπόδια. Η νέα φιλοσοφία του Ε3 για τις μικρές επιχειρήσεις, η εφαρμογή της και η κατανόησή της τόσο από τους επιχειρηματίες όσο και από το σύστημα θα αποτελέσει ένα μεγάλο αγκάθι.
Παράλληλα, η κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που αφορούν τα ιατρικά και ο νέος κωδικός 007 για την φιλοξενία που καθιστά απαραίτητη την ταυτόχρονη χρέωση και αποδοχή του φιλοξενουμένου είναι καταστάσεις πρωτόγνωρες που απαιτούν χρόνο για την ορθή εφαρμογή και λειτουργία τους.
Η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Μέχρι τότε ο “Γολγοθάς” των φορολογουμένων θα συνεχιστεί με στόχο την έγκαιρη κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων και την αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών.

 


Translate this post