Αλαλούμ στην ΕΕ για το μεταναστευτικό (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη, Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

• Διχασμένη η ΕΕ για το μεταναστευτικό. Βέτο της Ιταλίας και πυρετώδεις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εξεύρεση λύσης.

• Ο Τσίπρας δέχτηκε την επιστροφή 300.000 μεταναστών από την Γερμανία.

• Τα κύρια σημεία της συμβιβαστικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Ιταλικό βέτο στην υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος. Image: Supplied

ν

ΤΟ ΑΠΛΗΣΤΟ και ασύντακτο μόρφωμα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο αυτοί που το δημιούργησαν το έθεσαν υπό την κηδεμονία της Γερμανίας, μιας χώρας που εξαιτίας του μεγαλοϊδεατισμού της μόνο προβλήματα προκαλεί στον κόσμο, απέτυχε να χαράξει μια σαφή πολιτική αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος που λέγεται παράτυπη μετανάστευση.
Το αλαλούμ είναι αποτέλεσμα των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη, πολλά από τα οποία βρίσκονταν μέχρι χθες σε λήθαργο και μόλις τώρα αρχίζουν να ξυπνούν και να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς επιχειρείται στη γηραιά ήπειρο.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σύνθετο και δεν αφορά την απλή μετανάστευση, δηλαδή τη μετακίνηση ατόμων από φτωχές χώρες στις πλούσιες, με στόχο όχι μόνο την καλυτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά και την συνολική πρόοδο και πνευματική ανέλιξη.
Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η μαζική μεταφορά ημικαθυστερημένων και πρωτόγονων μαζών από την Αφρική και την Ασία στην Ευρώπη, με σκοπό την αλλοίωση, μέσω φυλετικής επιμειξίας, των ευρωπαϊκών χαρακτηριστικών. Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της περίφημης «παγκοσμιοποίησης», είναι η δημιουργία ενός νέου τύπου διαφυλετικού ανθρώπου, χωρίς εθνική καταγωγή και εθνικά χαρακτηριστικά, χωρίς σαφή σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς ιδανικά, ιδεολογία, ηθικούς κανόνες και αρχές, χωρίς ιστορική μνήμη, που θα είναι res (πράγμα), ή μάλλον ένα βιολογικό ρομπότ, ένα είδος έλλογου ζώου, που θα τεθεί στην υπηρεσία της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ.
Από την άλλη μεριά, τη μεταναστευτική αυτή επιδρομή τη χρηματοδοτούν οι πλούσιες χώρες του Αραβικού Κόλπου, αφενός για να μην δεχτούν οι ίδιες τους ομοθρήσκους μετανάστες στις περιοχές τους, αφετέρου, επειδή θεωρούν ότι αξίζει στη διεφθαρμένη και παρακμιακή Δύση μια τέτοια τιμωρία, ανίκανη καθώς είναι να προβάλλει αντίσταση στις μαύρες και πράσινες σημαίες του Ισλάμ.
Αυτά λοιπόν επιχειρούνται στην Ευρώπη σήμερα, μέσω της προσπάθειας επιμειξίας εντελώς ανόμοιων σε εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά πληθυσμών.
ν

Οι αντιδράσεις

Η πρώτη που κατάλαβε τι συμβαίνει, καθώς το κακό έχει παραγίνει στη χώρα αυτή, ήταν η Βρετανία, που αποφάσισε να διακόψει, έναντι οποιουδήποτε κόστους, τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περισσότερο από ένστικτο, παρά επειδή έχουν συνειδητή αντίληψη των τεκταινομένων, η Αυστρία και οι λεγόμενες χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία) αποφάσισαν να οχυρωθούν και μην δεχτούν ούτε έναν άλλο μετανάστη στο έδαφός τους, αντιστεκόμενες στην ισλαμική πολιορκία, καθώς δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να εξαφανιστούν οι λαοί τους από τον παγκόσμιο χάρτη.
Εκείνοι που προωθούν με λυσσώδη τρόπο τα σχέδια του σκοτεινού και εγκληματικού αυτού κέντρου (εγκληματικό λόγω των δεκάδων χιλιάδων πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο) είναι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και μέχρι χθες οι Ιταλοί. Γιατί τώρα άρχισαν κι αυτοί να κάνουν «νερά».
Για τους Γερμανούς η επιχειρούμενη φυλετική αλλαγή είναι κάτι φυσικό, γιατί από την εποχή ακόμη του Χίτλερ ήταν υπέρ της δημιουργίας βιολογικών ρομπότ, δηλαδή άβουλων όντων που θα χρησιμοποιούνταν ως στρατιώτες για την κατάκτηση του κόσμου. Αλλά είναι θλιβερό να βλέπεις τους Γάλλους, τους απογόνους της Επανάστασης του 1789 που άλλαξε ριζικά την πορεία της σύγχρονης ιστορίας, να έχουν μεταβληθεί σε τσουτσέκια και κωλοσφουγγάριους των Γερμανών.
ν

Η αίθουσα συνεδρίασης του θυελλώδους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Image: Supplied
ν

Πάντως οι Ιταλοί, αφού γεύτηκαν και αυτοί τα «αγαθά» της επιβαλλόμενης γερμανικής λιτότητας και έχοντας μαζέψει στη χώρα τους κάθε καρυδιάς καρύδι, δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν στην επιβαλλόμενη από το Βερολίνο αλλοίωση του πληθυσμού τους.
ν

Άρνηση της Ιταλίας

Έτσι, η Ιταλία μπλόκαρε χθες, όπως είχε απειλήσει, την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
Η Ιταλία είχε απειλήσει με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.
Σαν αποτέλεσμα, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
Όπως κάνουν πάντα οι Γερμανοί όταν πέφτουν πάνω σε τοίχο, έβαλαν τους πρόθυμους Γάλλους να μεσολαβήσουν στους Ιταλούς για να τους πείσουν να συμφωνήσουν, δίνοντάς τους ορισμένες εγγυήσεις, ώστε να μην φανεί πως το ετοιμόρροπο κτίσμα της ΕΕ απέκτησε άλλη μια ρωγμή.
ν

ν

Τελικά η Γαλλία με την Ιταλία και αρκετές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία σχετικά με τη μετανάστευση πολιτική της ΕΕ.
Το νέο «σχέδιο» –το οποίο στην πράξη θα αποδειχτεί ανεφάρμοστο– προτείνει τη δημιουργία hotspots σε τρίτες χώρες, πέριξ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα γίνεται συγκέντρωση και καταγραφή των μεταναστών, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους στη συνέχεια.
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο των Γερμανών είναι να ξεφορτωθούν τους 300.000 και πλέον μετανάστες, από αυτούς που μάζεψαν στη χώρα τους το 2015 όταν άνοιξαν τα σύνορα, οι οποίοι κρίθηκαν ακατάλληλοι για τη χορήγηση ασύλου. Η Μέρκελ δέχεται ασφυκτική πίεση από τους κυβερνητικούς της ετέρους να τους απελάσει, και γι’ αυτό αναζητά καλοθελητές που θα δεχτούν να τους φορτωθούν αυτοί έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων.
Όπως θα έχετε καταλάβει, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν αμέσως πρόθυμες να συνεργαστούν για να λύσει η Γερμανία το πρόβλημά της.
ν

Συνετοί και απερίσκεπτοι

Όσο και να το κρύβουν, στην ουσία η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: τους συνετούς ηγέτες και τους απερίσκεπτους. Την επιφύλαξή τους για το νέο γερμανικό «σχέδιο» εξέφρασαν οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, ενώ αντίθετα την αμέριστη υποστήριξή τους στο γερμανικό σχέδιο εξέφρασαν η Ελλάδα, η Σουηδία και η Πορτογαλία.
Το «χαζό παιδί, χαρά γεμάτο» που έχουμε για πρωθυπουργό, άδραξε αμέσως την ευκαιρία λέγοντας πως η Ελλάδα θα δεχτεί πρόθυμα έναν αριθμό μεταναστών, προσδοκώντας στο να μαλακώσει η Μέρκελ και να μεταθέσει χρονικά τις νέες περικοπές των συντάξεων που έρχονται από 1/1/2019, ελπίζοντας ότι έτσι θα γλιτώσει από την εκλογική συντριβή που τον περιμένει.
Μαλαγάνας και στρεψοδίκης όπως είναι, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την επιστροφή των μεταναστών ως «ανθρωπιστική στάση της Ελλάδας», η οποία, «τηρώντας στάση αρχών και αξιών κι έχοντας αναλάβει εμπράκτως μεγαλύτερες ευθύνες από αυτές που της αναλογούσαν, συνέβαλε καθοριστικά, μαζί με τις χώρες της ΕΕ που τήρησαν ανάλογη στάση, να μπει φρένο σε μια βαθιά συντηρητική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος…»
ν

Τι πήρε ο Τσίπρας, τι έχασε η Ελλάδα

Τελικά αυτό που πήρε ο Τσίπρας ήταν αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) που έχουν γίνει κέντρα μεταναστών, ενώ απέτυχε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τους μετανάστες που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας, σε αντίθεση με την Ισπανία που έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση.
Επιπρόσθετα, η Αθήνα έχασε και τυπικά κάθε πιθανότητα «υποχρεωτικής μετεγκατάστασης», αναμένοντας τώρα τις «πρόθυμες χώρες» που θα δεχθούν «εθελοντικά» να αναλάβουν μέρος του τεράστιου κόστους.
Επιγραμματικά, με τη νέα συμφωνία, η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ξεχάσουν την μετεγκατάσταση προσφύγων από την επικράτειά τους σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ ζητά ουσιαστικά από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία και να περιορίσει τις αυξημένες ροές από τα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο. Επιπλέον, η ΕΕ αποδεσμεύει τη δεύτερη δόση προς την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ. Τέλος, ενισχύεται ο ρόλος των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανίας, πΓΔΜ, Μαυροβουνίου και Σερβίας) που εξελίσσονται σε καθοριστικούς εταίρους για την ΕΕ. 
Ετοιμαστείτε τώρα να υποδεχτείτε τις 300.000 που θα μας έρθουν, ύστερα από έναν ακόμη διαπραγματευτικό «θρίαμβο» του πρωθυπουργού μας! Αυτοί οι μετανάστες που θα μας έρχονται λίγοι-λίγοι κάθε μήνα, κρίθηκαν από τις γερμανικές αρχές ακατάλληλοι για να τους χορηγηθεί άσυλο, κυρίως επειδή έχουν ποινικό μητρώο. Φυσικά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το πού θα μείνουν ούτε έχει εξασφαλιστεί κάποιου είδους χρηματοδότηση για την συντήρησή τους.
Επίσης η επιστροφή των 300.000 στην Ελλάδα γίνεται κατά παράβαση των ευρωπαϊκών συνθηκών που προβλέπουν ότι η όποια επιστροφή μεταναστών πρέπει να γίνει εντός εξαμήνου από την καταγραφή τους στη χώρα εισόδου και όχι μετά την παρέλευση ετών.
Αλλά ο Τσίπρας δέχτηκε να βοηθήσει την Μέρκελ, σε βάρος της Ελλάδας, επειδή η κυρία αυτή τον στηρίζει στην εξουσία.
Στο μεταξύ κάθε μέρα καταφθάνουν 100-180 μετανάστες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου από τις απέναντι τουρκικές ακτές.
ν

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη μέντορά του Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Πηγή: Twitter
ν

Τα κύρια σημεία της συμβιβαστικής συμφωνίας
για το μεταναστευτικό

* Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει ότι προϋπόθεση για μια λειτουργική πολιτική της ΕΕ είναι μια συνεκτική προσέγγιση» στο ζήτημα της μετανάστευσης, η οποία «συνδυάζει τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Αυτή «δεν είναι μια πρόκληση που αφορά ένα κράτος μέλος μόνο, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο».
* Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «είναι αποφασισμένο» να «αποτρέψει την επάνοδο των ανεξέλεγκτων ροών» προσφύγων και μεταναστών, όπως είχε συμβεί το 2015, αλλά και «να αναχαιτίσει περαιτέρω την παράνομη μετανάστευση σε όλες τις υπάρχουσες και προκύπτουσες οδούς».
* Ως προς την θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, «οι προσπάθειες για να εμποδιστούν οι διακινητές να δρουν» με ορμητήριο «τη Λιβύη» και άλλες χώρες «πρέπει να εντατικοποιηθούν περαιτέρω». Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών της πρώτης γραμμής ως προς το ζήτημα αυτό».
* Όσον αφορά την οδό της ανατολικής Μεσογείου, «χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, να αποτραπούν νέες διελεύσεις από την Τουρκία και να σταματήσουν οι ροές (…)». Ακόμη, είναι «επειγόντως απαραίτητες περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν οι ταχείες επαναπροωθήσεις και να αποτραπεί η ανάπτυξη νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών (…) Υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των ροών στη δυτική Μεσόγειο, η ΕΕ θα υποστηρίξει, οικονομικά και με άλλους τρόπους, όλες τις προσπάθειες των χωρών μελών, ειδικά της Ισπανίας, και των χωρών προέλευσης και διέλευσης, ειδικά του Μαρόκου, για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση».
* Για να τρωθεί το «επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών» μεταναστών και προσφύγων και άρα να «αποτρέπονται οι τραγικές απώλειες ζωών», είναι «απαραίτητο να εξαλειφθούν τα κίνητρα για τα επικίνδυνα αυτά ταξίδια. Αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση», που θα βασίζεται σε «κοινές ή συμπληρωματικές ενέργειες των χωρών μελών» ως προς την αποβίβαση «όσων σώζονται σε αποστολές έρευνας και διάσωσης». «Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί (…) να εξεταστεί η ιδέα να δημιουργηθούν περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης, σε στενή συνεργασία με τρίτες χώρες, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Αυτές οι πλατφόρμες θα πρέπει να λειτουργούν λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
ν

Δείτε επίσης:
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ν

* Στην επικράτεια της ΕΕ, εκείνοι που διασώζονται, βάσει του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να αναλαμβάνονται, εντός των ορίων μιας «κοινής προσπάθειας», από «ελεγχόμενα κέντρα που θα δημιουργηθούν σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, όπου η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία θα επιτρέπει, με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ, να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα επαναπατρίζονται, και εκείνων που χρειάζεται διεθνή προστασία, για τους οποίους μπορεί να έχει εφαρμογή η αρχή της αλληλεγγύης». Τα μέτρα για αυτά «τα ελεγχόμενα κέντρα» θα ληφθούν «σε εθελοντική βάση», χωρίς αυτό «να προκαταλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του (κανονισμού του) Δουβλίνου».
* Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συμφωνεί στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Μηχανισμού για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και ταυτόχρονα, τη μεταφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 11ο αποθεματικό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης στο Καταπιστευματικό Ταμείο Υποδομών της ΕΕ για την Αφρική».
* Η αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης «στην καρδιά του προϋποθέτει μια εταιρική σχέση με την Αφρική», με σκοπό «την κοινωνικοοικονομική μεταμόρφωση της Αφρικανικής ηπείρου».
* Ενόψει «του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη για ευέλικτα εργαλεία που θα επιτρέπουν ταχεία εκταμίευση ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση» και καλεί να προβλεφθούν ποσά αφιερωμένα «στην εσωτερική ασφάλεια, την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, το άσυλο και τη μετανάστευση».
* Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει «την ανάγκη τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την οικονομική και την υλική υποστήριξη της ΕΕ», ενώ υπογραμμίζει «την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αποτελεσματικοί επαναπατρισμοί των παράτυπων μεταναστών».
* Όσον αφορά την «κατάσταση εσωτερικά στην ΕΕ, οι δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών μελών θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και του κεκτημένου (του χώρου) Σένγκεν», επομένως οι χώρες μέλη «πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά νομικά και διοικητικά μέτρα για να σταματήσουν αυτές τις κινήσεις και να συνεργαστούν πιο στενά προς τον σκοπό αυτό».
* Όσον αφορά «τη μεταρρύθμιση για το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος (…)», αλλά χρειάζεται να υπάρξει «συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου» που θα βασίζεται σε «ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης».
ν

 


Translate this post