Τουρκικές εκλογές: Νίκη του Ερντογάν με ποσοστό 52,5%

Κατηγορία Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Επί του συνόλου της επικράτειας, ο Ερντογάν ήρθε πρώτος με ποσοστό 52,5%, πράγμα που του εξασφαλίζει την προεδρία της χώρας.

«Στις 24 Ιουνίου, θα δώσουμε ένα μάθημα στη Δύση», βροντοφώναξε ο Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών του στην Κωνσταντινούπολη. Image: Supplied

ν

ΜΕΤΑ την άρση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο άρχισαν να μεταδίδονται τα πρώτα αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους του συνόλου της επικράτειας. Σε όλη τη διάρκεια ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείτο της προεδρικής κούρσας και τελικά τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 52,5%.
Ακολουθούν ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,8%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,3%, η Μεράλ Άκσενερ με 7,4% και ο Τεμέλ Καραμολάογλου με 0,9%.
Με καταμετρημένες τις ψήφους του 98% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές, πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν με 42,4%, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό (CHP) με 22,7%, τρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,5% , τέταρτο το Καλό Κόμμα της Άκσενερ με 11,2% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 10,1% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.
Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 146, το Εθνικιστικό Κίνημα 67, το Καλό Κόμμα 49 και η Δημοκρατία των Λαών 45 έδρες. Στην Τουρκία το όριο εισόδου στη Βουλή είναι 10%.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο πρόεδρος για δεύτερη συναπτή θητεία, με το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας να περνάει στα χέρια του, υποσκελίζοντας την αναζωογονημένη αντιπολίτευση στις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μάλλον απροσδόκητα σκληρή μάχη.
Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.
ν

Απόπειρες εκλογικής νοθείας

Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε απόπειρες νοθείας στις πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τουρκία.
«Έφθασαν σε μας πολυάριθμες διαμαρτυρίες» κυρίως από την επαρχία Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, ο Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην έδρα του κόμματός του στην Άγκυρα.
«Οι φίλοι μας επενέβησαν τη στιγμή που συνέβησαν», πρόσθεσε.
Ο Τεζτσάν απαρίθμησε πολλά παραδείγματα αποπειρών να παραγεμιστούν κάλπες. Μία κάλπη περιείχε ήδη μια εκατοστή ψηφοδέλτια, όλα της συμμαχίας με επικεφαλής το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα AKP, πριν καν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.
ν

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν στις εκλογές δεν είχαν την ίδια προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο σουλτάνος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Image: Supplied
ν

Φοβούμενοι νοθεία, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, αντιπολιτευόμενοι και ΜΚΟ είχαν κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες παρατηρητές για να επιβλέπουν τις κάλπες.
«Στην περιοχή υπήρξαν επιθέσεις, απειλές για να σταματήσουν τους παρατηρητές μας», δήλωσε ο Τεζτσάν.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την παρουσία «ενόπλων στους δρόμους», οι οποίοι προσπαθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να δημιουργήσουν «ατμόσφαιρα τρόμου για τους ψηφοφόρους».
ν

Πληροφορίες για νεκρούς

Πυροβολισμοί έπεσαν στην ανατολική περιοχή του Ερζερούμ, σύμφωνα με καταγγελία του αντιπολιτευόμενου κόμματος İYİ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις τουρκικές Αρχές.
Έως τώρα η καταγγελία του αντιπολιτευόμενου κόμματος δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, όμως έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ηurriyet, το αντιπολιτευόμενο κόμμα İYİ, έγραψε στο twitter ότι: «Ο Mehmet Sıddık Durmaz, τοπικός αντιπρόσωπος του κόμματος, σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας από άτιμους ανθρώπους».
«Θα περιμένουμε την απονομή Δικαιοσύνης μέσω του νομικού συστήματος», προσθέτει το κόμμα.
Η νίκη πάντως του Ταγίπ Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ και οι ακραίοι εθνικιστές ενίσχυσαν σημαντικά τα ποσοστά τους.
ν

 


Translate this post