Η Ιταλία επιστρέφει 629 μετανάστες στη Μάλτα (vid)

Κατηγορία Ευρώπη, Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ  | Ενημ. 12/6/2018, 10:03

Youmagazine Newsroom

 

Η Ιταλία επαναπροωθεί στη Μάλτα 629 παράτυπους μετανάστες από την Αφρική που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές.

ν

ΛΙΓΕΣ μόνο μέρες μετά τη δήλωση Κόντε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους παράνομους μετανάστες, το ιταλικό ναυτικό απέτρεψε την προσέγγιση 629 μεταναστών από την Λιβύη στις ιταλικές ακτές.
Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της νέας πολιτικής που αρχίζει να εφαρμόζει η Ιταλία υπό τον νέο υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αναλάβει να σταματήσει τη ροή των εισερχόμενων μεταναστών, που αποτελεί και προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης Κόντε.
Οι δουλέμποροι που προωθούν μετανάστες από την Αφρική προς την Ευρώπη, βυθίζουν τις λέμβους στη Μεσόγειο για να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να τους σώσουν. Στην προκειμένη περίπτωση έσπευσε να τους σώσει το πλοίο Aquarius.
Αλλά ενώ έως τώρα τους αποβίβαζε στην Ιταλία, το Aquarius διατάχθηκε από το ιταλικό ναυτικό να γυρίσει πίσω και να πάει στη Μάλτα.
Από την πλευρά της η Μάλτα διεμήνυσε πως δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών, άρα δεν είναι υποχρεωμένη να τους δεχτεί.
Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Euronews, Anelise Borges, μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρχίσει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, ενώ οι 600 και πλέον Αφρικανοί μετανάστες βρίσκονται προς ώρας στο πλοίο Aquarius που το χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το SOS Mediterranee για να διασώζουν μετανάστες και να τους προωθούν στην Ευρώπη, προσφέροντας έτσι θεληματικά ή αθέλητα υπηρεσίες στους δουλέμπορους.
Τελικά, μετά την άρνηση της Μάλτας να τους δεχτεί, το πλοίο πήρε εντολή να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βαλένθιας στην Ισπανία.
Το παγκόσμιο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης ανθρώπων που δρα με έδρα τη Λιβύη, και το οποίο ευθύνεται για τους χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, εκμεταλλεύεται την απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει χωριστεί πλέον σε δύο στρατόπεδα, με άλλες χώρες, όπως η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, να έχουν κλείσει τα σύνορά τους και άλλες, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα, που εξακολουθούν να ασκούν την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.
Στις τελευταίες ανήκε μέχρι χθες και η Ιταλία, η οποία τώρα άλλαξε πολιτική με τη νέα κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Η τακτική του εγκληματικού δικτύου είναι γνωστή: προσελκύουν φτωχούς και αμαθείς ανθρώπους από τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής και με την υπόσχεση ότι στην Ευρώπη τους περιμένει μια παραδεισένια ζωή, τους στοιβάζουν πάνω σε πλοιάρια που είναι έτοιμα να βυθιστούν και τους στέλνουν στ’ ανοιχτά της Μεσογείου, αδιαφορώντας για το πόσοι από αυτούς πρόκειται να πνιγούν.
Όταν βρεθούν εντός ευρωπαϊκών υδάτων, οι διακινητές βυθίζουν τα πλοιάρια με τους μετανάστες για να αναγκάσουν τα ευρωπαϊκά πλοία να τους περισυλλέξουν και να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου, που αποφέρει στο εγκληματικό δίκτυο κάθε χρόνο κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ, πολύ περισσότερα και από την παγκόσμια πώληση ναρκωτικών.
ν

ν

Οι θάνατοι αμέτρητοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 μετανάστες, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές.
Συνολικά, περισσότεροι από 600.000 μετανάστες έφτασαν με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το θέμα τώρα είναι ότι το πλοίο Aquarius έχει εφόδια για να φιλοξενήσει τους 600 και πλέον μετανάστες για δύο-τρεις μέρες. Κατόπιν θα πρέπει να βρεθεί κάποιο λιμάνι για να αποβιβαστούν.
Το Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης στις ακτές της Λιβύης το πρωί του Σαββάτου.
Τα πλοιάρια των μεταναστών απωθήθηκαν πίσω στα λιβυκά ύδατα μόλις εντοπίστηκαν από το ιταλικό ναυτικό, αλλά οι διακινητές πρόλαβαν και τα βύθισαν. Τότε επενέβη το Aquarius και τους έσωσε. Καμία όμως χώρα δεν είναι πλέον διατεθειμένη να τους δεχτεί.
ν


ν

Όσο για τους διακινητές, δεν τους ενδιαφέρει να στείλουν τους μετανάστες στη Μάλτα, γιατί από εκεί δεν μπορούν να πάνε πουθενά. Τους ενδιαφέρει η Ευρώπη. Γι’ αυτό ας μην εκπλαγούμε αν δούμε τελικά το Aquarius να καταφθάνει σε κάποιο φιλόξενο ελληνικό λιμάνι και να αποβιβάζει εκεί τους μετανάστες…

 


Translate this post