Νέος φόρος 2% σε κινητά, tablets, laptop και PC

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται σε όλα τα smartphones, τα tablets και τους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ν

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την επιβολή τέλους 2% σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές ανεξαιρέτως, παρ’ όλο που η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.
Τα χρήματα από το νέο φόρο –έναν από τους χιλιάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου μόνο ο αέρας που αναπνέουμε δεν έχει ακόμη φορολογηθεί– θα πηγαίνουν στο ευαγές ίδρυμα που λέγεται ΑΕΠΙ, την ανώνυμη εταιρεία συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων, το ταμείο της οποίας λυμαίνονταν εδώ και χρόνια οι διοικούντες, αφήνοντας απλήρωτους τους δημιουργούς!
Και όπως συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου όπως η… Ελλάδα, ουδείς διώχτηκε ή κατηγορήθηκε για τα χρήματα που άρπαξε από το ταμείο της ΑΕΠΙ.
Ενδεικτικό επίσης της τρικυμίας εν κρανίω των μελών της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αφού πρώτα υπέγραψε τη σχετική τροπολογία, είπε μετά ότι… διαφωνεί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού!
Έχουμε δηλαδή ένα ανάλογο παράδειγμα με αυτό της Κατερίνας Μάρκου της ΝΔ, που ενώ ήταν η εισηγήτρια του «όχι», τελικά ψήφισε «ναι» στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση, επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕ επισημαίνει ότι «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες, σημειώνοντας ότι οι ετήσιες επιβαρύνσεις των Ελλήνων καταναλωτών από το ψηφιακό τέλος θα είναι πάνω από 65 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση –η οποία, όπως λέει ο ΣΕΠΕ, είναι πολλαπλάσια από ό,τι ισχύει σε κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο «τέλος»– η χώρα μας καθίσταται πλέον «πρωταθλήτρια» επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά ψηφιακού τέλους στην Ευρώπη.

 


Translate this post