Την αναβολή των τουρκικών εκλογών ζητά η PACE

Κατηγορία NEWS, Διεθνή

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Την αναβολή των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ζητά η Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιτέθηκε στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) που ζήτησε την αναβολή των επερχόμενων πρόωρων εκλογών της Τουρκίας στις 24 Ιουνίου. Image: Supplied

ν

ΤΙΣ επιφυλάξεις της για τη νομιμότητα των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις 24 Ιουνίου, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που εξακολουθεί να εφαρμόζεται στη χώρα, διατύπωσε η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) καλώντας στην αναβολή των εκλογών.
«Η Επιτροπή Παρακολούθησης εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ότι οι δυσμενείς συνθήκες θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση πραγματικά δημοκρατικών εκλογών και επιβεβαιώνει ότι, στο τέλος αυτής της διαδικασίας, θα διακυβεύεται η συνολική νομιμότητα αυτών των εκλογών. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θυμίζει στη Τουρκία ότι θα πρέπει να τηρεί τις θεμελιώδεις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανάμεσα σε αυτές τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
«Η ταχεία έγκριση των νέων εκλογικών κανόνων δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμοστούν», τονίζει η PACE.
«Η Επιτροπή αποδοκιμάζει ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκαν οι εκλογές, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την 7η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε ισχύ από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και εξής. Σύμφωνα με τις ανησυχίες της Επιτροπής της Βενετίας, η Επιτροπή επαναδιατυπώνει την άποψή της ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν πραγματικά δημοκρατικές εκλογές υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και εν μέσω επιχειρήσεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία», αναφέρεται.
Παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία ότι η πιθανή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά τμήματα θα «επιδράσει αποτρεπτικά στους ψηφοφόρους».
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες από κοινού, θέτουν σε σοβαρή πρόκληση τον δημοκρατικό χαρακτήρα των εκλογών», υπογράμμισε η Επιτροπή, καλώντας τις τουρκικές αρχές να αναβάλουν τη διεξαγωγή τους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα πρέπει «να κοιτάζει τη δουλειά της». Όπως είπε η Τουρκία έχει διεξάγει «εκατοντάδες διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές με συμμετοχή άνω του 85%». «Δεν θα διεξαγάγουν αυτοί εκλογές, η Τουρκία θα διεξαγάγει».
Την περασμένη Πέμπτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, δήλωσε ότι θα είναι δύσκολη η διεξαγωγή ανοιχτών και διάφανων εκλογών υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

 


Translate this post