Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Οι Τούρκοι κατέβασαν ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ακαθόριστη».

ν

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η τουρκική Ακτοφυλακή, κατέβασε σημαία από βραχονησίδα, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ακαθόριστη».
«Ενημερωθήκαμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμένες πρακτικές. Συγκεκριμένα, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζονται με την κυριότητα ακαθόριστων βραχονησίδων», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Ξανά, στα τουρκικά παράλια, σηκώθηκε μια ελληνική σημαία σε βραχονησίδα που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή, παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».
Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ προχώρησε σε συστάσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προτείνουμε να μείνουν οι Έλληνες μακριά από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση».
Το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε άγνοια για το περιστατικό.
Ο Ανθρωποφάς (ή Μεγάλος Ανθρωποφάς ή Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρώ) είναι μια ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Οι Τούρκοι τη διεκδικούν μαζί με τα υπόλοιπα 13 νησιά του συμπλέγματος.
ν

Παρατηρήστε πόσο μακριά από τα τουρκικά παράλια βρίσκεται η νησίδα Ανθρωποφάς την οποία διεκδικούν παρανόμως οι Τούρκοι. Πηγή: Google

ν

Ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρούσης, μιλώντας στο kathimerini.gr, εξήγησε ότι είχε ενημερωθεί πριν από λίγες ημέρες μέσω των social media για την ενέργεια τριών ατόμων να σηκώσουν ελληνική σημαία στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.
«Ήταν τρία παιδιά που είχαν έρθει στο νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μαζί με κλιμάκιο του λιμενικού βρίσκεται καθ’ οδόν προς το κοντινότερο σημείο των Φούρνων με την συγκεκριμένη βραχονησίδα, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τι έχει συμβεί.
«Δεν έχει γίνει αντιληπτό κάτι τέτοιο», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου των λιμενικών αρχών των Φούρνων, σε ερώτηση του kathimerini.gr σχετικά με την παρέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής ή Τούρκων κομάντο στο νησί.

 


Translate this post