Έκκληση Πούτιν να επικρατήσει η κοινή λογική

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ανησυχητική χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος την κατάσταση στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.

Η Ρωσία θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Photo: AP / Anatoly Maltsev. Πηγή: Supplied

ν

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ παρακολουθούν με προσοχή τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργείται γύρω από τη Συρία. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρώσος αντιπρόσωπος, μετά την απόρριψη της πρότασης για αποστολή ειδικών και αντικειμενική έρευνα σχετικά με τις αναπόδεικτες κατηγορίες περί χρήσης χημικών κατά των αμάχων στη Ντούμα, προειδοποίησε τη δυτική συμμαχία για τις συνέπειες συνέχισης της πολεμικής φιλολογίας.
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και ψυχολογίας στο ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Όλεγκ Γκλαζουνόφ, υποστηρίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τη ρωσοφοβική του φρασεολογία, που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί για να λύσει εσωτερικά πολιτικά του ζητήματα, έχει οδηγήσει εαυτόν σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον Γκλαζουνόφ, ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει πίσω, διότι στα μάτια των ψηφοφόρων του θα φαντάζει ως ο πρώτος πρόεδρος που οπισθοχώρησε έναντι των Ρώσων.
Το ιδανικό γι’ αυτόν τώρα, θα ήταν μια παράδοση της Ρωσίας και αποχώρηση από τη Συρία. «Αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει», λέει ο Γκλαζουνόφ. Ο πρόεδρος Πούτιν απέδειξε ότι έχει ικανότητα να λύνει γεωπολιτικά προβλήματα. Άρα, αυτά που γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ πώς και με ποιο τρόπο και με τι “φοβερά” οπλικά συστήματα θα πλήξουν τη Συρία, είναι προσφιλής τους προσπάθεια εκφοβισμού. Δοκιμάζουν να δουν μήπως η Ρωσία φοβηθεί και κάνει κάποιες υποχωρήσεις.
Η Ρωσία, όμως, λέει ο Γκλαζουνόφ, είναι ένας ισότιμος διεθνής παίκτης και έχει αποδείξει ότι δεν πουλάει τους φίλους της στις δύσκολες στιγμές.
ν

Η αντίδραση της Μόσχας σε ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία

Τη στήριξη της Δαμασκού σε περίπτωση επίθεσης επιβεβαίωσε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Οι στρατιωτικοί μας ήδη εργάζονται επ’ αυτού. Έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».
Όπως γράφει η Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά και ο στόλος στην Κασπία, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής, στρατηγός Γιούρι Νετκατσόφ, υποστηρίζει πως δεν αποκλείεται να πληγούν αμερικανικές βάσεις και καράβια με πυραύλους “Καλίπρ”, αν το Πεντάγωνο τολμήσει να πλήξει τις ρωσικές βάσεις στην Ταρτούς και το Χμειμίμ στη Συρία.
Ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Ποπόφ, δεν αποκλείει την περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρήσει τη φυσική εξόντωση του προέδρου Άσαντ με πλήγμα κατά της προεδρικής κατοικίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση η Μόσχα αναμφίβολα θα αντιδράσει, αφού είναι σαφές ότι καλύπτει με τα αντιπυραυλικά της συστήματα σημαντικούς χώρους της συριακής εξουσίας.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι τον Απρίλιο του 2017 κατέρριψαν 36 από τους 59 πυραύλους Tomahawk που είχαν εκτοξεύσει οι Αμερικανοί εναντίον στόχων στο έδαφος της Συρίας από αντιτορπιλικά που έπλεαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τους Tomahawk κατέρριψαν με πυραύλους Kalibr NK που εκτοξεύτηκαν από τον ρωσικό στόλο στην Κασπία Θάλασσα.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε τις εκτοξεύσεις των πυραύλων Kalibr από τα ρωσικά πολεμικά στην Κασπία στις 7 Απριλίου 2017.

ν

ν

 


Translate this post