Πούτιν: Θα παραδώσουμε σύντομα τους S-400 στην Άγκυρα

Κατηγορία NEWS, Γεωπολιτική

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Στενή στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Άγκυρας με προτεραιότητα στο πυραυλικό σύστημα S-400 εξήγγειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δεξιά) και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθεωρούν την τιμητική φρουρά κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Πούτιν στην Άγκυρα την 1η Δεκεμβρίου 2014. (Φωτο αρχείου)
ν

ΩΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ προτεραιότητας στην στρατιωτική συνεργασία Μόσχας και Άγκυρας χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν την παράδοση των συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην χώρα, όπου ανακοινώθηκε παρουσία του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η επίσημη έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Άκουγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση αρμόδιας διακυβερνητικής επιτροπής.
Η δήλωση Πούτιν έρχεται μια μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι πρόκειται να επισπεύσει την εν λόγω παράδοση. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα πως θα «δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις και στη στρατιωτική συνεργασία» των δύο χωρών, τονίζοντας ότι σε αυτή περιλαμβάνεται και το «διάσημο ζήτημα» της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία, το οποίο θα επισπευσθεί.
Ο Ρώσος εκπρόσωπος του συμβουλίου δήλωσε μάλιστα ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες από μέρους μας, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς το συντομότερο δυνατό».
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.
Συνολικά, οι εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν προσεγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια.
Φυσικά δεν ειπώθηκε λέξη για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικούς που κρατούνται φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και 35 μέρες, όπως είχε ζητήσει ο Ιβάν Σαββίδης με επιστολή του στον Ρώσο πρόεδρο.
When money talks…

 


Translate this post