Βάρνα: Αποτυχία σύγκλισης ΕΕ και Τουρκίας

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στη διατύπωση των ανησυχιών τους για Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο περιορίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποφεύγοντας να πιέσουν τον Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Photo: Reuters / Olivier Hoslet. Πηγή: Supplied
ν

ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ κατέληξε η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας να διατηρείται, χωρίς ούτε ένα εκατοστό προσέγγισης.
Οι Ευρωπαίοι περιορίστηκαν στο να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους για τις ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υπάρχουν στη χώρα του, καθώς και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν ελεύθερα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Όλα τα απαισιόδοξα σενάρια παρέμειναν ζωντανά.
«Διατυπώσαμε την ανησυχία μας για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Αγκυρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Να «επανεξετάσει» το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, κάλεσε  τον Τούρκο πρόεδρο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
ν

Δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα

Ο Τουσκ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
Εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν και για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. 
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και στις συλλήψεις δημοσιογράφων, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να «επανεξετάσει» τα συγκεκριμένα θέματα. 
«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες από την τουρκική πλευρά να επιλυθεί το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ εμπιστεύεται την τουρκική πλευρά ότι θα επιλύσει το ζήτημα. «Θα ήταν επιθυμητό να γίνει αυτό πριν το ορθόδοξο Πάσχα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε.
Επισήμανε ακόμη ότι είναι απαραίτητο για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Εξέφρασε, πάντως, την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, απαντώντας για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ,  δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ενεργειακά ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
ν

Μια καθαρά εμπορική σχέση

Όπως παρατήρησε ο Αλεξάντερ Κλάρκσον, λέκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, μιλώντας στο Al Jazeera, όλοι γνώριζαν ότι η σύνοδος στη Βάρνα ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία, αλλά είχε καταβληθεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ακυρωθεί.
Έγινε πλέον φανερό ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει –και ίσως δεν σκόπευε ποτέ– να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφεξής θα υπάρξει ειδική σχέση Τουρκίας-ΕΕ ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες.
Οι δύο πλευρές τελικά κατέληξαν σε μια κοινή μη δεσμευτική δήλωση ότι θα επιδιώξουν τη συνεργασία και θα διασφαλίσουν ότι ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά πέραν αυτού ουδέν.
«Η επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο, η εισβολή της στη Συρία και η άμεση σύγκρουσή της με την Κύπρο και την Ελλάδα, κάνουν την προσέγγιση της ΕΕ με την Τουρκία να φαίνεται αδύνατη», δήλωσε ο Κλάρκσον.
«Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κανείς αυτή τη στιγμή είναι η συνέχιση της συνεργασίας σε καθαρά εμπορικά ζητήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», πρόσθεσε.

 


Translate this post