Ουάσιγκτον: Ο διευθυντής της CIA στη θέση του Τίλερσον

Κατηγορία Κόσμος

ΔΙΕΘΝΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντικατέστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο.

ν

ΣΤΗΝ αντικατάσταση του 65χρονου Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετώντας στη θέση του τον στιβαρό 54χρονο Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo), διευθυντή έως τώρα της CIA.
«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά! Ευχαριστώ τον Ρεξ Τίλερσον για τις υπηρεσίες του. Η Τζίνα Χάσπελ θα γίνει η νέα διευθύντρια της CIA και η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνοντας τις φήμες περί αποπομπής του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ν


ν

Πρόκειται για μια κομβική αλλαγή στην ομάδα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ εν μέσω εύθραυστων διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα και του επαπειλούμενου θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στην Washington Post.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τον Τίλερσον, καθώς ο τελευταίος κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Ερντογάν στις 15 Φεβρουαρίου απέτυχε να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ ή να άρει την απειλή του ότι θα φύγει από το ΝΑΤΟ, αν δεν ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του, προσφεύγοντας στην αγκαλιά της ρωσικής αρκούδας.
Θυμίζουμε ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα της παραμονής του στο ΝΑΤΟ το μισό Αιγαίο με τα νησιά του, καθώς και γενναίο μερίδιο από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τη θέση του Τίλερσον αναμένεται να αναλάβει η Τζίνα Χάσπελ, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της CIA.
Όπως εξήγησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να αναλάβει μια νέα ομάδα εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα και λόγω πολλών άλλων θεμάτων, όπως οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Οι τελευταίες είναι ένα κρίσιμο κομμάτι, καθώς ο Τραμπ έχει κηρύξει άτυπο εμπορικό πόλεμο στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Τραμπ είναι βέβαιος ότι ο Πομπέο «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή των διεθνών ανακατατάξεων», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 


Translate this post