Τσουνάμι πλειστηριασμών φέρνει ο Τσακαλώτος

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

• Με 130.000 πλειστηριασμούς κατοικιών στις αποσκευές του επιστρέφει από το χθεσινοβραδινό Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

• Τον Μάιο θα κριθεί αν η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει το 2019. 

• Αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά από τέλος Ιουνίου.

Υπηρέτης δύο αφεντάδων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς δε Γκίντος (αριστερά) και τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ (κέντρο). Image: Supplied
ν

ΜΕ 130.000 πλειστηριασμούς, αύξηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του αφορολόγητου «εξασφαλίστηκε» η δόση της τρίτης αξιολόγησης. Οι 10.000 πρώτοι πλειστηριασμοί θα γίνουν φέτος και οι 120.000 την επόμενη τριετία, έως το 2021.
Δηλαδή μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνονται περίπου 130 πλειστηριασμοί κάθε εργάσιμη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι 130 οικογένειες θα χάνουν κάθε μέρα τα σπίτια τους και θα πετιούνται στο δρόμο, καθώς στην πλειοψηφία τους οι πλειστηριασμοί αφορούν κύριες κατοικίες για οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για γενοκτονία.
«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η εκταμίευση των δόσης των 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που αποφασίστηκε στο χθεσινοβραδινό Eurogroup, θα σπάσει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη, ύψους 5,7 δισ. ευρώ (3,3 δισ. για δανειακές υποχρεώσεις, 1,9 δισ. για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο από τον ESM, αφού πρώτα η κυβέρνηση ολοκληρώσει τα 15 περίπου προαπαιτούμενα που εκκρεμούν (από τα 110 συνολικά της τρίτης αξιολόγησης).
Τον Απρίλιο, όταν οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι γίνονται απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμα ύψους 1 δισ. ευρώ, τότε θα εγκριθεί και το υπόλοιπο μέρος της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.
ν

Πλειστηριασμοί, αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

Η διαρροή της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ελλάδας στους Θεσμούς (Compliance Report) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2018, και σε 40.000 κάθε χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή από το 2019 ως το 2021 (σελ. 17).
Επίσης, και πάλι με βάση το Compliance Report (σελ 65), η Ελλάδα δεσμεύεται ότι φέτος τον Μάιο θα φέρει από το 2019 τη μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ) «αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση» εκτιμήσουν ότι αυτό απαιτείται για να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.
Το κείμενο επίσης προβλέπει αποκρατικοποιήσεις 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι, αύξηση του ΕΝΦΙΑ αν χρειαστεί λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών και κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) στο τέλος Ιουνίου.
ν

Πλεόνασμα 3,5%, ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, περικοπή του ΕΚΑΣ

Το ανακοινωθέν του Eurogroup καλεί την Ελλάδα να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο. Ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα θα χτιστεί πάνω στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022 με στόχο την τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2022.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση με στόχο να τηρήσει τα 88 προαπαιτούμενα που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου 2018-2022 από τη Βουλή (Μάιος 2018).
2. Εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί για το 2020 αν ΔΝΤ και ΕΕ κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 (Μάιος 2018).
3. Από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς στο Δημόσιο (για ποσά πάνω από 500 ευρώ) θα γίνονται ηλεκτρονικά.
4. Αν χρειαστεί θα γίνουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και θα διευρυνθεί η φορολογική βάση ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του 2018 να αποφέρουν τα ίδια έσοδα μετά την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
5. Αποκοπή λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το Φεβρουάριο θα έρθει στη Βουλή ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες. Θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών της επιχείρησης.
6. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).
7. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να γίνουν οι μειώσεις από 1.1.2019.
8. Έως τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.
9. Έως τον Μάρτιο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, του 65% της ΔΕΠΑ, του 5% του ΟΤΕ και του 35% των ΕΛΠΕ. Έως τον Ιούνιο ακολουθεί η πώληση του 17% της ΔΕΗ ή μια διαδικασία με αντίστοιχο όφελος. Συνολικά από τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα 17 δισ. ευρώ από το 2017 ως το 2060.
10. Έως το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση και οι Θεσμοί θα συμφωνήσουν στην εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για την ενιαία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

 

 


Translate this post