Ψέματα τα περί καθαρής εξόδου στις αγορές

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ενισχυμένη εποπτεία (κατοχή) χωρίς στήριξη και χρήματα από την ΕΕ είναι το βασικό σενάριο μετά το μνημόνιο στο τέλος Αυγούστου.

ν

ΧΩΡΙΣ «καθαρή έξοδο», όπως διατείνεται ο πρωθυπουργός, διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα των μνημονίων. Όπως όλα δείχνουν οι δανειστές οδηγούν τη χώρα σε υβριδικό μοντέλο ενισχυμένης εποπτείας που θα συνδέει την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων με μέτρα διευθέτησης του χρέους.
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται, σε ανάλυση της Eurasia, διατεθειμένο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις διευκρινίζει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στο μέτωπο του χρέους. Πάντως όλα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ, κατά την οποία θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος
Όσον αφορά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης όλοι θεωρούν πλέον ότι πρόκειται για τυπική διαδικασία.
Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο μεγαλύτερος όγκος των προαπαιτούμενων καλύφθηκε και οι όποιες εκκρεμότητες απομείνουν μετά τις 22 Ιανουαρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup, αναμένεται να κλείσουν έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Τότε θα ξεκλειδώσει και η δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα αρχίσει να εκταμιεύεται σε υποδόσεις στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Με την τρίτη αξιολόγηση να ρίχνει αυλαία, τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην επόμενη ημέρα.
ν

Το νέο «πικρό ποτήρι»

Ενδεικτικά για την «επόμενη μέρα» των Μνημονίων, ήταν τα όσα είπε ο «γνωστός-άγνωστος» αξιωματούχος της ευρωζώνης στην τελευταία του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους. Στην ερώτηση για το «αν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου» η απάντηση που έδωσε ήταν αποκαλυπτική:
«Αν και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης –επομένως δεν υπάρχει θέμα επίσημης συζήτησης– θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη εποπτεία από τους πιστωτές», είπε ο αξιωματούχος.
Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς πιστωτική γραμμή (ενισχυμένη ή μη) ή με κάποιο νέο Πρόγραμμα όχι απαραίτητα Μνημόνιο δεν γίνεται, σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα αναγκαστούν να πιουν το νέο «πικρό ποτήρι».
Το νέο Πρόγραμμα, διάρκειας δύο ετών που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019, θα συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτό προκειμένου να υπάρχει εφησυχασμός στις αγορές ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, επιτυγχάνοντας υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και όχι ελλείμματα, όπως την περίοδο πριν από τα Μνημόνια. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού που θα καταστήσουν «βιώσιμη» την έξοδο στις αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, το χρέος φαίνεται πως αποτελεί το «όχημα» των δανειστών προκειμένου να επιβάλλουν ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου . Η βαθιά τους ανησυχία, όπως περιγράφεται από ευρωπαϊκές πηγές, έχει να κάνει με τον κίνδυνο η Ελλάδα να «κυλήσει» στα λάθη του παρελθόντος.
ν

Κούφιο το αφήγημα του «απελευθερωτή» Τσίπρα

Στο μεταξύ, η ανταπόκριση από την Αθήνα του Γκερντ Χέλερ στην Hannoversche Allgemeine Zeitung εστιάζει στην αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει: «Δεν είναι άλλος από τον Τσίπρα ο οποίος πριν από τρία χρόνια είχε υποσχεθεί στους οπαδούς του να “σκίσει” τα μνημόνια, να σταματήσει την αποπληρωμή των δανείων και να διώξει για πάντα από την Αθήνα τη μισητή Τρόικα. Αυτά έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ακόμη χειρότερα: αφότου ο Τσίπρας και ο εκκεντρικός υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό, δεν τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά η άνευ όρων συνθηκολόγηση με τις απαιτήσεις των δανειστών».
Η εφημερίδα επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιστεύει στην πολιτική που ακολουθεί και πως «κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αδιάφορο στους δανειστές, ωστόσο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρόβλημα, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο».
«Τι θα κάνει τότε ο Τσίπρας», διερωτάται η εφημερίδα, «θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις; Δεν θα ήταν φρόνιμο να πράξει κάτι τέτοιο, διότι δεν θα είναι μόνο οι δανειστές που θα παρακολουθούν τη χώρα. Κυρίως οι αγορές θα παρακολουθούν την Αθήνα. Καταθέτες και επενδυτές θα εξετάσουν επακριβώς εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης. Εάν η Ελλάδα υιοθετήσει και πάλι τις παλιές κακές συνήθειες τότε θα χαθεί η εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο κερδήθηκε, αλλά και η πρόσβαση στις αγορές».
ν

Το αβέβαιο μέλλον της Ελλάδας

Στο πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αναφέρεται το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, το οποίο έχει τον τίτλο «Μια χώρα δίχως όραμα» και αναφέρει: «Ο Τσίπρας τονίζει ότι η χώρα βρίσκεται “σε απόσταση αναπνοής” από την ελευθερία. Υπόσχεται πως μετά θα υπάρξει τέλος στις περικοπές και την αυστηρή επιτήρηση των δανειστών. Ο Τσίπρας θα ήταν ευχαρίστως ο άνθρωπος που θα έκανε αυτό το ιστορικό βήμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακάμψουν και τα εκλογικά ποσοστά του. Μόνο που τίθεται το ερώτημα: Τι θα ακολουθήσει;»
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Όλη του η ρητορική περιστρέφεται γύρω από το τέλος του Μνημονίου. Δεν αναφέρεται όμως στο πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση. Έχει ο Τσίπρας όραμα για τα επόμενα χρόνια; Η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος και μετά τον Αύγουστο. Ναι, υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Όμως αυτά είναι τα πρώτα εύθραυστα σημάδια. Η κατεύθυνση είναι σωστή, ωστόσο η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι Έλληνες κατάφεραν πολλά, αλλά απομένει ένας ακόμα δύσκολος ανήφορος».

 


Translate this post